L’educació a Catalunya

Catalunya augmentarà en gairebé 600 les places per estudiar el grau d’Infermeria

L’acord busca satisfer la demanda dels estudiants i resoldre el dèficit de professionals

El Govern calcula que els pròxims cinc anys es jubilaran entre 6.000 i 8.000 infermeres

Catalunya augmentarà en gairebé 600 les places per estudiar el grau d’Infermeria

Joan Cortadellas

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Novetat important de cara al curs 2022-23: Catalunya augmentarà de 561 les places per accedir al grau d’Infermeria, una xifra que suposa un increment del 25%. Així ho han anunciat aquest dijous la consellera d’Universitats, Gemma Geis, i el conseller de Salut; Josep Maria Argimon, en un acte a la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB). Amb aquesta decisió, el Govern i les universitats volen donar resposta a l’alta demanda d’aquests estudis i al dèficit de personal d’infermeria que pateix Catalunya, una problemàtica que la pandèmia ha accentuat.

Així, el sistema universitari català passarà a oferir un total de 2.745 places per estudiar el primer curs d’Infermeria. I tot i així, no n’hi haurà prou tenint en compte les xifres d’aquest curs 21-22, en què hi va haver 4.500 sol·licituds per a 2.184 places. El 50% dels aspirants es van quedar fora. La consellera Geis, que s’ha felicitat per haver complert el compromís de legislatura d’augmentar les places d’aquest grau, ha admès que «no n’hi ha prou». «En som conscients. Aquesta és una prioritat absoluta del Govern», ha afegit.

De les 561 places noves, 435 (gairebé el 80%) són d’universitats públiques. D’aquesta manera, i per primer cop, hi haurà més places als centres públics (1.380) que als privats (1.365). Geis ha remarcat la voluntat del departament de revertir l’actual situació de preminència de l’oferta privada augmentant d’un 46% l’oferta pública en una aposta per la igualtat d’oportunitats per a tots els joves.

Les noves places públiques estaran distribuïdes de la següent manera: 140 a la UB (80 a l’Hospital de Bellvitge i 60 al Clínic), 140 a la UAB (70 a Can Ruti i 70 al Parc Taulí), 80 a la Universitat de Lleida (40 a l’Arnau de Vilanova i 40 a Igualada), 60 a la Universitat de Girona i 15 a la Rovira i Virgili.

Quant a les places de facultats privades, se’n creen 60 de noves a Sant Joan de Déu, 30 a la UIC i 36 a la Universitat de Vic.

Professió envellida

L’emergència sanitària provocada per la covid ha evidenciat aquests últims dos anys el dèficit estructural de professionals de la infermeria que pateix Catalunya. En el Registre de Professionals Sanitaris del Departament de Salut hi ha actualment gairebé 50.000 infermers i infermeres, menors de 65 anys. El 40% té, tanmateix, més de 50 anys, cosa que reflecteix una clara tendència a l’envelliment d’aquests professionals a curt i mitjà termini. El Govern preveu que en els pròxims cinc anys es jubilaran a Catalunya entre 6.000 i 8.000 infermeres. Així que la necessitat de formar noves fornades de professionals és urgent.

Recentment, Argimon apuntava que a Catalunya fan falta entre 8.000 i 10.000 professionals, una xifra que segons l’Escola d’Infermeres de Barcelona s’hauria de doblar. La presidenta, Paola Galbany, afirmava el gener passat: «Si volem unes ràtios que ens acostin a comunitats com Navarra, on la població està bastant satisfeta amb les seves infermeres, podem dir que ens falten 11.000 professionals. Si ens comparem amb la ràtio de l’OCDE, en necessitem 25.000».

Galbany també denunciava les precàries condicions laborals que fa que molts professionals formats a Catalunya marxin a exercir a l’estranger, on estan més ben remunerats.

En aquest sentit, la presidenta dels degans d’Infermeria, Montserrat Comellas, ha expressat la seva preocupació per certs aspectes de la professió: per la qualitat de la formació i les pràctiques, per la falta de professorat acreditat, per la falta de professionals a Catalunya i per la seva situació laboral. Comellas ha plantejat abordar aquests temes conjuntament amb l’Administració per buscar solucions. Argimon, per la seva banda, ha mostrat el seu convenciment que l’augment de places no anirà en detriment de la qualitat formativa. En la mateixa línia, Geis ha assenyalat que l’increment de l’oferta serà «amb qualitat, des del primer dia de classe, fins a l’últim, pràctiques incloses. Vetllarem per això».

Actualització dels estudis

Geis i Argimon, que han estat acompanyats pel rector de la UB, Joan Guàrdia, i la coordinadora del grup de treball per millorar la formació dels estudis d’Infermeria, Dolors Junvinyà, també han avançat que hi haurà millores en la formació dels nous professionals sanitaris. Millores que respondran a la realitat sociodemogràfica actual: l’envelliment de la població i la cronificació de malalties, així com l’augment de la necessitat de cures. Aquests tres elements, han remarcat els consellers, «requereixen nous models d’atenció a les persones» i això passa per «actualitzar alguns continguts» de la titulació.

Notícies relacionades

El grup de treball que es va crear per plantejar aquesta actualització, i que continua treballant-hi, contempla mesures que incideixen a potenciar la formació perquè aquests professionals aprenguin més a fons aspectes com la intel·ligència emocional i les habilitats comunicatives que els permetin millorar la comunicació amb els seus pacients i afrontar determinades situacions relacionades amb la gestió de les emocions. Així mateix, la idea per al curs vinent és millorar la planificació de les pràctiques, augmentant les simulacions i les pràctiques clíniques.