Nou revés per al català a les aules
El TSJC ordena a dues escoles més impartir el 25% de classes en castellà
El tribunal reitera que la Generalitat «ha incomplert» les quotes en una «proporció raonable»
La sentència només afecta les classes a les quals acudeixen els fills de les famílies demandants
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat mesures cautelars perquè s’imparteixi el 25% de les matèries en llengua castellana en dues noves escoles de Catalunya, després de la demanda presentada per dues famílies amb fills que estudien en aquests centres educatius. Es tracta de les dues primeres decisions acordades pel TSJC després que Tribunal Suprem ratifiqués al novembre la sentència del TSJC que obliga a impartir el 25% de les matèries en castellà en totes les escoles.
Així, les classes a les quals acudeixen els nens de les famílies demandants hauran de fer una altra assignatura troncal en castellà, a més de la matèria de llengua castellana.
La Generalitat «ha incomplert» les quotes
El tribunal reitera que a la Generalitat de Catalunya «li corresponia determinar la presència vehicular del castellà en proporció raonable» i, per tant, entén que «ha incomplert» les quotes. Les dues interlocutòries, a les quals ha tingut accés Efe, són del febrer i van ser notificades els dies 2 i 16 de març. Els centres afectats per aquesta resolució encara no han transcendit.
El TSJC resol a favor de les dues famílies demandants «partint de la consideració del català com a centre de gravetat del sistema educatiu, amb la corresponent traducció en l’horari lectiu que s’ha de derivar de l’esmentat principi». Per contra, el departament d’Educació va anunciar el 22 de març que ha començat a desplegar una nova llei educativa que esquivi la sentència i impulsi l’ús del català a les aules.
Un mes per aplicar la sentència
La decisió insta les dues escoles perquè «adoptin les disposicions pedagògiques oportunes en ordre a l’efectiva execució de l’acordat, donant compte detallada al tribunal en el termini d’un mes». La resolució afegeix que «el material didàctic necessari s’haurà de correspondre amb la llengua docent». És a dir, en castellà.
La sentència només afecta les classes a les quals acudeixen els fills de les famílies demandants
Notícies relacionadesAl marge de l’aplicació de les mesures cautelars perquè s’imparteixi el 25% de les matèries en castellà en el grup d’escolarització dels seus fills, les famílies demanaven «estendre aquest percentatge a tot el centre educatiu».
Com a resposta, el TSJC conclou que les mesures «s’adopten respecte al fill/-a de l’actor en els termes expressats, en funció del seu interès legítim i atesa la naturalesa cautelar de la pretensió, sense que en aquesta peça s’hagin de resoldre qüestions relatives a l’execució de la sentència dictada en un altre procés». Per això va «denegar la pretensió» d’aplicar la quota del 25% de castellà a la resta dels dos centres educatius.
Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( TSJC ) Política lingüística Educació secundària Educació primària Educació a Catalunya Castellà Català Immersió lingüística
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia