Abordatge terapèutic complicat

Laura Merino: «Davant les sectes no caben els discursos racionals»

  • La psicòloga especialitzada en grups de manipulació destructius aconsella les famílies dels adeptes que acompanyin emocionalment els seus fills sense enfrontar-se ni criticar obertament el grup

Laura Merino: «Davant les sectes no caben els discursos racionals»

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Amb 12 anys d’experiència com a psicòloga especialitzada en grups de manipulació destructius i processos de radicalització, Laura Merino assegura que qualsevol persona, i remarca qualsevol, és susceptible de caure en les urpes d’una secta. Un cop dins ¿quin paper tenen les famílies per allunyar els seus fills del grup que els ha rentat el cervell? Oblidar-se dels arguments racionals i acompanyar-los emocionalment. El procés és llarg, dur i difícil.

¿Què poden fer les famílies per rescatar els seus fills i filles?

N’hi ha molts que pensen que la solució passa per la denúncia davant la policia i els jutges. I això pot servir per a la societat en general, però no per ells. Tinc en consulta diverses famílies i des que es va produir l’operació policial (contra la criptosecta), els nois s’han radicalitzat. Estan més entossudits a protegir el grup i el líder. La policia fa el que pot, però les famílies tenen un gran problema. La llei no els empara i el Govern no ajuda. La solució passa per un abordatge psicològic molt específic.

¿En què consisteix?

Moltes famílies em diuen que volen portar a consulta els seus fills perquè jo els tracti. Però les coses no funcionen així. Els adeptes estan convençuts que el grup és meravellós i es convertiran en milionaris. No hi ha discurs racional davant l’adepte.

¿Llavors?

Una intervenció emocional envoltant que, per desgràcia, porta molt temps. Les famílies han de ser educades sobre com abordar aquest problema. Sempre els dic el mateix: «Us l’han segrestat i ara toca rescatar-lo». Antigament hi havia un procés anomenat desprogramació i que consistia a agafar la persona per la força i fer-li entendre que perjudicial era el grup. No va tenir cap èxit. Durant anys, la psicologia científica ha elaborat un altre mètode amb evidència: consell per sortir-ne.

Vostè treballa amb pares i mares, però no amb els nois.

Si puc fer una intervenció amb el fill, la faig, però no és miraculosa. Jo, efectivament, treballo amb els pares perquè aconsegueixin fer entendre als seus fills el perjudici que estan patint sense dir la paraula secta. Els han de preguntar si estan bé i són feliços. Els han d’acompanyar i ser una alternativa. És un acompanyament emocional molt dur. El que mai s’ha de fer és donar-los diners per als cursets dels nassos que ven l’acadèmia. S’ha de donar poc suport al que el grup busca, és a dir, diners. A canvi, s’ha d’oferir reforç emocional perquè el nostre fill ens torni a escoltar. El pots convidar a dinar a casa si necessita menjar bé o comprar-li uns pantalons si va curt de roba.

I mai dir-li que està en una secta perillosa.

La gent pensa que perquè cridem molt que és una secta, els sectaris se n’adonaran i en sortiran. Això no passa mai. Al contrari. Qui és dins se sent atacat i encara es defensa més.

¿Quant dura el procés?

Tinc famílies que porten anys. Però quina alegria i quina victòria quan els adeptes hi tornen a parlar després que se’ls hagi anul·lat la raó.

¿Hi ha un perfil de víctima?

Tots hi podem caure. Hi ha gent que diu que les víctimes són dèbils mentals. ¿A tu et sembla que Steve Jobs (que va caure en les urpes d’una secta quan va ser diagnosticat de càncer) era feble mentalment?

¿Com i per què s’acaba sortint d’una secta?

Estic fent un estudi amb exadeptes per saber què els fa clic dins el cap. El que m’expliquen és que arriba un moment que no poden més. Veuen com el guru viu com un rei mentre que ells estan morts de gana. O es desesperen al veure com maltracten altra gent.

Hi ha esperança, doncs.

És clar. La sortida no només depèn del que facin les famílies, sinó del fill o la filla, de la seva capacitat emocional. Els estudis confirmen que la majoria de la gent en surt sola, així que imagina’t amb ajuda professional. Però en psicologia estem a les beceroles en aquest tema. A la universitat amb prou feines s’estudia, jo em vaig formar fora.

Notícies relacionades

¿Es pot prevenir d’alguna manera?

Sí. Fomentant el pensament crític des que som petits. A les escoles i instituts alerten sobre les drogues i els embarassos, però ningú ens diu com ser crítics amb criteri. També hauríem d’aprendre a dir que no i tenir clar què és l’autoritat i què no.