L’expansió de grups coercitius

Així capta els joves la secta de les criptomonedes: «Els renten el cervell, no puc raonar amb la meva filla»

  • Mares i pares denuncien que, amb la promesa de diners fàcils després de rebre una presumpta formació financera, els seus fills han abandonat casa seva i malviuen en pisos compartits

Així capta els joves la secta de les criptomonedes: «Els renten el cervell, no puc raonar amb la meva filla»

ACN / Aina Martí

6
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La Lucía, mare de l’Esperanza, no va notar res especialment estrany quan la seva filla li va parlar d’un grup de gent que havia conegut a un parc de Madrid. Parlaven de temes econòmics, com ara criptomonedes i inversions. Al cap de poques setmanes, l’Esperanza, una noia de 16 anys matriculada a primer curs de batxillerat i que mai havia donat disgustos ni problemes importants a casa, va demanar 450 euros als seus pares per fer un curs ‘online’ en una acadèmia de ‘trading’. Fins aquí, tot suposadament normal. «Ens va agradar que estigués interessada en una cosa relacionada amb els estudis, així que l’hi vam pagar», comenta la mare. En qüestió de mesos, l’Esperanza es va anar convertint en una altra persona. Només parlava de diners i de com guanyar-ne de la manera més fàcil. Estava cada vegada més ficada a l’acadèmia virtual i al grup de gent que havia conegut al parc. Avui, la seva mare està desesperada. «Ha deixat l’escola i se n’ha anat de casa. No sé ni on viu», explica a EL PERIÓDICO.

«La meva filla ha deixat l’escola i se n’ha anat de casa. No sé ni on viu. No entenem gaire bé què ha passat, com s’ha transformat en una altra persona.

La Lucía, la mare de l’Esperanza, de 16 anys

L’Esperanza està captada per una secta. I no és l’única. Com ella, hi ha moltíssims joves a tot Espanya. Per exemple, la Marta, de 18 anys, que durant els últims mesos es va anar allunyant de la família i dels amics quan va entrar en l’esfera d’ IM Academy, una plataforma ‘online’ de presumpta formació en ‘trading’ amb diversos cervells d’àmbit internacional, Espanya inclosa (sense seu física). «Va entrar tant en aquest món que va deixar de trucar-nos, deia que no tenia temps. Només estava amb aquesta gent. Després va començar a preguntar-nos quants diners teníem i com els invertíem. Parlava de coses rares i d’una manera molt estranya. Des dels 16 anys estava sortint amb un noi i també el va acabar deixant. Va ser un canvi ràpid i que cridava molt l’atenció. Ara mateix no sé ben bé on viu. He assumit que està en una secta», explica la seva mare, completament destrossada i esgotada. Per qüestions de seguretat, ni ella ni la mare de l’Esperanza volen aparèixer en aquest reportatge amb el nom real i una foto.

Así ha sido el congreso internacional de la IM Mastery Academy de Badalona.

Al 2022, les sectes no són grups religiosos en què els adeptes porten túnica i segueixen un xaman il·luminat. Els grups coercitius de manipulació psicològica (així es defineixen tècnicament les sectes) s’han diversificat cap al món de l’autoajuda, la filosofia, el creixement personal, l’empoderament i les finances. Qualsevol persona –amb independència del nivell intel·lectual i econòmic que tingui– pot caure en mans d’una secta. 

La criptosecta que ha seduït l’Esperanza i la Marta no només és una estafa econòmica piramidal (els cursos costen diners i cada membre ha de reclutar d’altres per seguir dins l’organització i per tenir descomptes en aquesta formació), sinó que s’abusa en especial de gent jove. «Els adoctrinen, els recluten i aconsegueixen que deixin la família i els estudis. El ‘modus operandi’ és idèntic al de les xarxes que capten per al gihadisme. En aquests grups hi ha persuasió coercitiva, que a Espanya, lamentablement, no està tipificada en el Codi Penal», explica Juantxo Domínguez, president de l’observatori espanyol sobre derives sectàries, RedUNE. «Són grups sectaris a la manera antiga, però adaptats al segle XXI. El primer manament que segueixen és no acceptar ni mitja crítica. El control de la informació és ferri», continua.

A més de la petició a change.org –en què s’han recollit més de 50.000 firmes que demanen el cessament de l’activitat d’IM Academy– i la recent operació policial en què es va detenir vuit persones, RedUNE pretén fer un pas de gegant portant el cas a l’Audiència Nacional.

És una manipulació de manual i aconsegueixen un nivell increïble de fanatisme. Hi ha gent que s’ha tatuat el nom d’IM Academy»

Carlos Tamayo, youtuber d’investigació

Per captar joves, fins i tot menors d’edat, IM Academy ofereix un discurs empoderador. «Et diuen que tu no voldràs ser com els teus pares, una generació de perdedors per treballar tantes hores al dia. Et parlen de llibertat financera i t’ofereixen una via ràpida per enriquir-te sent el teu propi cap», explica Carlos Tamayo, youtuber que va publicar els primers reportatges d’investigació sobre la criptosecta, vitals per a l’operació policial. «Les tècniques de persuasió que fan servir són les mateixes que la secta El Palmar de Troya. És una manipulació de manual i aconsegueixen un nivell increïble de fanatisme. Hi ha gent que s’ha tatuat el nom d’IM Academy», destaca Tamayo.

Respecte a l’estafa econòmica piramidal, el youtuber revela que els diners que presumptament guanyen els adeptes s’‘evaporen’ en altres despeses: la formació, els desplaçaments i l’entrada per als esdeveniments multitudinaris i internacionals (com el que s’ha celebrat recentment a Badalona) o el lloguer de material per aparentar a les xarxes socials una vida milionària, per exemple, cotxes d’alta gamma per fer-se fotos.

La mare de l’Esperanza, la noia de 16 anys que ha deixat l’escola i que se n’ha anat de casa, assegura que està vivint un infern. «Sabem que ha vingut a casa, però quan nosaltres no hi érem. No entenem gaire bé què ha passat, com s’ha transformat en una altra persona. Li han rentat el cervell. Les poques vegades que hem aconseguit que ens agafi el telèfon no li podem dir que està en una secta amb un exèrcit de nens i joves treballant per a la cúpula. No hi pots raonar perquè l’adoctrinament és absolut. Només hem de tenir paraules d’amor i carinyo i dir-li que sempre hi serem. La meva esperança és que, en un moment donat, tingui dubtes i comenci a qüestionar el grup», comenta.

Malvivint i amb sarna

La mare de l’Esperanza sospita que la seva filla malviu en un apartament amb altres integrants de la criptosecta. El mateix pensa la mare de la Marta, que hi va ser a la trobada multitudinària de Badalona (on es van reunir 9.000 joves de tot el món) i que ara té plans de fer un viatge a Dubai amb el mateix objectiu. «Viuen en unes condicions deplorables, tant d’alimentació com d’higiene. La meva filla m’ha enviat fotos i té sarna. Li he ofert diners perquè vagi a un dermatòleg. És per a l’única cosa que li donaré diners», comenta la mare de la Marta.

Notícies relacionades

Tant RedUNE com els pares de joves exigeixen als hotels i centres de convencions que, com que se sap el que hi ha darrere d’IM Academy, deixin d’allotjar aquesta mena de trobades multitudinàries.

Fonts policials expliquen que en aquests esdeveniments presencials organitzats en hotels es capten víctimes, igual que als parcs. Quan els aborden es convida els joves a inscriure’s a la plataforma formativa per afegir-se a un moviment que els permetrà «oblidar-se de la vida laboral ordinària i arribar a la llibertat financera». Aquestes mateixes fonts expliquen que els nous membres han de fer un primer ingrés de 200 euros i després, una quota mensual de 150. Respecte a la presumpta formació econòmica de la plataforma, es redueix a simples xerrades virtuals gravades en vídeo en què els responsables del xiringuito parlen, entre altres coses, d’operacions financeres prohibides a Espanya.