Exigència d’Educació

Rècord de participants en la prova del nivell C2 de català: «El necessito per ser professor»

6.900 persones s’han apuntat a aquest examen, la xifra més alta mai comptabilitzada

Estudiants expliquen a EL PERIÓDICO com ha anat la convocatòria

Rècord de participants en la prova del nivell C2 de català: «El necessito per ser professor»

GOVERN

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dissabte han tingut lloc les proves oficials per a l’obtenció del nivell C2 de català –el més alt–, convocades pel Departament de Cultura de la Generalitat. La convocatòria s’ha fet a diverses localitats de tot Catalunya i, en aquesta ocasió, s’ha registrat una participació rècord: 6.900 persones, que suposen la xifra més alta mai comptabilitzada en l’examen d’aquest nivell.  

Així, els inscrits han augmentat un 192,38% respecte a la convocatòria del 2021, quan es van presentar 2.363 persones. A causa d’aquesta demanda, el Govern ha informat que Cultura ha incrementat en mig milió d’euros el pressupost dedicat a aquestes proves. També ha format 100 nous examinadors i ha augmentat la quantitat d’espais on es fan les proves. 

Obligatori per als professors el 2024

Aquest increment es deu a la nova exigència del Departament d’Educació: a partir del 2024, serà obligatori comptar amb el títol oficial del C2 de català per exercir com a docent a qualsevol centre públic de Catalunya. Fins ara, només era necessari tenir acreditat el nivell C1, que els estudiants adquireixen automàticament quan es graduen d’ESO i batxillerat.

Aquest dissabte, els estudiants han fet la primera part de l’examen, que és escrita. La segona part, oral, tindrà lloc entre el 7 i el 14 de maig. Les dues fases es fan a Barcelona, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilanova i la Geltrú. Els resultats es publicaran el 31 d’octubre del 2022.

«És un examen complicat»

«És un examen complicat»En aquesta primera jornada, els centres oficials s’han omplert d’estudiants, acabats de graduar i professionals de l’àmbit de l’ensenyament que persegueixen l’aprovat que els permetrà dedicar-se al sector.

És el cas de Rubén Roque, estudiant de segon curs del grau d’Educació Primària a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha explicat a EL PERIÓDICO que s’ha examinat del C2 de català «perquè per ser professor de primària ens ho exigeixen des de la Generalitat». «Hi érem tant els futurs mestres com els que ja estan exercint, perquè és un títol obligatori per poder treballar», ha afegit.

Sobre la dificultat de la prova, l’estudiant ha considerat que no ha sigut fàcil. «L’examen és bastant complicat. És difícil. Fins i tot m’atreviria a dir que hi ha parts gairebé aleatòries. Deixa molt a la comprensió lectora i el que et puguis trobar, de manera que preparar-te’l tampoc et garanteix aprovar», ha opinat.

«He sortit amb un regust agredolç»

En la mateixa línia, Paula Serrano, graduada en Educació Primària per la UAB, ha explicat en una breu entrevista amb aquest diari que ja es temia la dificultat de la prova: «Em vaig comprar els llibres i he estat estudiant a casa els dos últims mesos. Li he dedicat moltíssimes hores perquè em semblava un temari molt complex». 

Notícies relacionades

«El resultat no ha sigut el que esperava. Els exercicis que sortien al llibre eren molt més fàcils que els de l’examen. És veritat que és un nivell molt alt, que s’adquireix amb la carrera de filologia catalana; però tant jo com els meus companys hem considerat molt difícils la part de lèxic i vocabulari». 

«He sortit amb un regust agredolç. Ara toca la segona part, l’oral, que tinc d’aquí dues setmanes. I després tocarà esperar fins al 31 d’octubre per obtenir el resultat», diu l’acabada de graduar.