L’educació a Catalunya

L’escola Paco Candel de l’Hospitalet vol ser referent del col·le del futur

  • Aquest centre, ara en barracons, té a punt un projecte de nou edifici que compleix els nous criteris fixats per Educació

  • L’equipament serà sostenible amb fusta i vidre, llum natural, aules obertes i un bosc en lloc del pati tradicional

L’escola Paco Candel de l’Hospitalet vol ser referent del col·le del futur
4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El Departament d’Educació ha presentat aquesta setmana els nous criteris per a la construcció de centres educatius, una guia que actualitza les directrius vigents fins ara per adaptar-les a les noves metodologies d’aprenentatge i que, com a requisit obligatori, implica la comunitat educativa (docents, famílies i ajuntaments) en el disseny de les escoles. L’escola Paco Candel de l’Hospitalet de Llobregat, que fa 10 anys que està en barracons, s’ha avançat a la guia i ha elaborat un projecte de construcció del seu nou edifici, que vol ser referent i model a Catalunya.

No en va, la Paco Candel va ser una de les escoles pilot del projecte Escola Nova 21, que va impulsar el model d’aprenentatge per competències. «Creiem en la innovació pedagògica i volíem una escola amb aquestes característiques», explica Cristian Gil, representant de l’AFA del centre. Perquè aquest centre també és pioner en la implicació activa de les famílies en el dia a dia de l’escola. Elles han participat des del primer moment –iniciat fa cinc anys– en el disseny del nou edifici, un dels requisits que Educació demana ara per a futures construccions. «Vam demanar a l’ajuntament poder participar-hi i ens van dir que sí. Van dir als arquitectes que la nostra opinió era rellevant, i així ha sigut», relata Gil, que apunta, amb orgull, que «serà la primera escola construïda amb la implicació de les famílies i amb criteris d’innovació pedagògica».

Així, van participar en el plec de condicions del concurs i els tres projectes finalistes (dels 47 estudis d’arquitectura que s’hi van presentar) eren del seu gust. El guanyador va ser Comas Pont Arquitectes. Gil valora que els hagin escoltat. «Els vam explicar les nostres necessitats i dubtes i ells ens van oferir solucions. Vam plantejar millores. Ens han deixat ser protagonistes», afirma.

Edifici obert i sostenible

La nova escola serà un edifici de dues plantes amb llum natural en tots els espais i un bosc adjunt. Serà sostenible, de manera que tindrà plaques solars, recollida d’aigües pluvials i la façana serà de ceràmica per millorar-ne la climatització. Estarà orientada per aprofitar al màxim les hores de sol. I els materials bàsics seran el vidre i la fusta. Res de ciment o alumini.

A la Candel, el treball per competències és «constant», tant a les aules com als passadissos. «Així que era important tenir una escola interconnectada, que tots els espais estiguin ben connectats perquè els nens hi circulin lliurement, que estiguin empoderats», remarca Gil. Les aules seran obertes i tindran una passarel·la exterior que podrà formar part de l’aula i que, al seu torn, farà ombra a la planta inferior. En el marc de la filosofia que qualsevol espai pot ser una aula, els passadissos són amples i ben il·luminats.

El verd és molt present en el projecte, tant en zones interiors de l’edifici, amb 3 patis amb vegetació, com en l’exterior. El tradicional pati serà aquí un bosc en tota regla. Hi haurà una pista asfaltada, «però sense cistella ni porteries», i no ocuparà l’espai central. S’hi podrà jugar a la xarranca o als escacs o patinar. «Fugim del futbolcentrisme», destaca Gil. El recinte comptarà amb un pavelló per a activitats esportives i culturals. El pavelló, la cuina («professional») i el local de l’AFA tenen accessos independents a peu de carrer. «Ens agradaria que aquest model fos replicable a tot Catalunya», afirma Gil, que defensa que «serà la millor escola possible, però sense luxes».

El pressupost

El però d’aquest projecte és que superarà el preu marc de 6 milions d’euros que Educació té fixat per edificar escoles de primària. Tot i que encara no hi ha un pressupost definitiu, es calcula que pot acabar costant entre 7 i 8 milions d’euros. «És un edifici sostenible i això implica unes condicions que encareixen la construcció», argumenta el regidor d’Educació de l’Hospitalet, David Quirós, que assegura que aquesta inversió s’amortitzarà ràpidament perquè reduirà les despeses de llum, aigua i calefacció, factures que s’emporten el pressupost mensual que tenen assignat les escoles.

I en l’import no està comptabilitzat l’encariment dels materials a causa de la guerra a Ucraïna. «Això també pot afectar», lamenta Quirós, que confia que el conflicte bèl·lic es resolgui aviat i els preus puguin tornar a la normalitat.

Des de l’AFA, més reivindicatius, recorden que des del 2017 la Generalitat no varia els preus per a construccions. «Educació parla d’innovació pedagògica i que això s’ha de traduir a l’arquitectura. Si creu en això, ha d’augmentar el pressupost de construcció i dedicar més inversió», defensa Gil.

Notícies relacionades

Quirós està satisfet que aquest centre pugui ser un model per a futures edificacions. «Ser referent és important, i encara més en l’àmbit de l’educació. En els nous models d’aprenentatge, l’espai és una part indispensable. L’entorn és un àmbit educatiu», remarca. Adverteix que cal vigilar que els processos participatius com aquest es gestionin bé i no s’allarguin massa. «Tot no s’hi val, per això és important que Educació vetlli pels temps i perquè les propostes responguin a una normativa», apunta.

La construcció de la nova Paco Candel està pendent de l’entrega del projecte executiu, en el qual constarà el preu definitiu de l’obra, i de la firma d’un conveni entre Educació i l’Ajuntament de l’Hospitalet pel qual el consistori avançarà els diners per executar els treballs i el departament l’anirà tornant en futurs exercicis. Quirós valora que, després d’alguns estira-i-arronses, hi hagi «bona disposició» per part de la conselleria.