Cas Serveis Socials: la Generalitat estudia contractar un interventor per al Consorci

  • La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, anuncia al Parlament que està estudiant fitxar una persona que apliqui la normativa i eviti irregularitats en l’ens

Cas Serveis Socials: la Generalitat estudia contractar un interventor per al Consorci

Begoña Fuentes / Acn

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria de Drets Socials està estudiant la possibilitat de contractar un interventor per al Consorci de Serveis Socials de Barcelona per evitar les irregularitats detectades entre el 2014 i el 2019. Entre aquestes, contractes sense publicitat per valor de 20 milions d’euros o sobresous pròxims al milió d’euros que no estan avalats per cap taula salarial, que va detectar la Sindicatura de Comptes al 2014 i posteriors auditories de la Intervenció General de la Generalitat del 2015, el 2017, el 2019 i el 2020. Aquest ens, creat el 2006, es dedica a atendre menors tutelats, persones amb discapacitat, dones víctimes de violència masclista o tramitar peticions de dependència a la ciutat.

La consellera Violant Cervera ha assenyalat les noves mesures que vol aplicar en el Consorci aquest dimecres en una compareixença davant la comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya. De fet, es tracta de l’última compareixença al Parlament sobre aquesta qüestió, després que hagin passat a declarar quatre exgerents de la institució, la responsable de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i l’exconsellera Neus Munté. Cervera no ha volgut parlar de frau, ni tan sols de corrupció dins l’ens. Però sí que ha admès «incidències» i «fallades de procediment». De fet, ha preferit mirar cap al futur. «Tenim l’oportunitat d’obrir una nova etapa i apostar pel consorci», ha dit.

Notícies relacionades

Quan va esclatar l’escàndol, la consellera va obrir tres revisions d’ofici per aclarir el que havia ocorregut. En la seva compareixença, Cervera tampoc ha volgut donar explicacions sobre això ni quin ha sigut el resultat de les investigacions. S’ha limitat a recordar l’arxivament provisional del cas per part de l’Oficina Antifrau de Catalunya, i l’anterior arxivament per part del Tribunal de Comptes. Ha recordat que després de la dimissió del gerent Joan Uribe, que va intentar posar ordre dins la institució, el Govern ha nomenat una nova gerent, Àngels Canals, que ha definit com una «funcionària de carrera» amb experiència a la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. El diputat de Ciutadans, Santi García, va felicitar la consellera per no posar al capdavant de l’ens un càrrec polític, i va demanar «blindar-la». La consellera es va oblidar de dir que Canals és regidora des del 2007 a Sant Sadurní d’Anoia, primer per CiU i després pel PDeCAT.

Cervera ha volgut insistir que la conselleria està treballant per començar un «nou rumb» dins el Consorci. Ha promès més personal, tot i que no ha concretat com, la creació d’un comitè executiu que serveixi com a òrgan de seguiment i recolzament en la gestió, la contractació d’un adjunt a la gerència i l’assessorament jurídic per part de la conselleria. «També hem detectat que molts dels treballadors no coneixen la normativa actual d’aplicació», ha assenyalat. I ha assegurat que volen contractar un interventor que eviti que hi hagi més irregularitats en el procés de contractació i selecció de personal. «El problema és que en el Consorci les intervencions són a posteriori, en canvi en la resta de conselleries tenen un interventor que evita que els contractes irregulars puguin tenir lloc», ha explicat Cervera.