Els reptes de l’educació
Els 130 graus universitaris més cars seran un 30% més barats el curs 22-23 a Catalunya
Els graus de mitjana i alta experimentalitat com ara Medicina, Enginyeria i Biotecnologia tindran un cost de 18,46 euros per crèdit
Els màsters que acrediten per exercir professions com ara professor, advocat i arquitecte també es rebaixen fins als 18,46 euros
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha presentat aquest dilluns la proposta de preus per a les universitats públiques catalanes per al curs 22-23. Una proposta que segueix la línia d’anar rebaixant les taxes universitàries perquè ningú quedi exclòs de l’accés a aquests estudis. Els 130 graus més cars es rebaixaran un 30%, amb la qual cosa passaran a ser uns 500 euros més barats. Una altra novetat és que a partir del curs vinent només hi haurà dos preus en lloc de tres, amb l’objectiu que d’aquí a tres anys tots els graus costin el mateix.
En els estudis de grau, el preu del crèdit matriculat es manté en 17,69 euros en les titulacions de coeficient A (les que tenen baixa experimentalitat, per exemple Dret, Filologia i Educació), que ja es van rebaixar un 30% el curs 20-21. Per als graus de coeficient B i C (mitjana i alta experimentalitat), el preu se situa en 18,46 euros, un 33% i un 26% menys respectivament del que costaven fins ara: 25,04 euros i 27,67, respectivament.
Segons ha assenyalat Geis, un estudiant d’aquestes carreres que es matriculi de 60 crèdits –un curs estàndard– s’estalviarà uns 500 euros. Per exemple, un estudiant de Medicina passarà de pagar 1.660 euros a pagar-ne 1.107; 553 euros menys. En el cas d’un estudiant de Periodisme (grau d’experimentalitat mitjana), un curs de 60 crèdits serà 395 euros més barat que fins ara.
Graus de coeficient C (d’alta experimentalitat) són Medicina, Infermeria i les Enginyeries. I graus de coeficient B (experimentalitat mitjana) són, per exemple, Biologia Molecular, Biotecnologia i Disseny Digital.
Geis ha posat èmfasi que es fa el primer pas per equiparar tots els graus. «En tres anys totes les carreres valdran el mateix, de manera que un futur metge pagarà el mateix que un futur filòsof o un filòleg». L’objectiu d’aquesta equiparació és evitar que els alumnes triïn carrera per motius econòmics. «Els alumnes han de decidir el seu futur d’acord amb la seva vocació, no segons els seus recursos econòmics», ha dit la consellera.
Quant als màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats regulades, com els de professor de secundària, arquitecte i advocat, el preu per crèdit passa dels 27,67 euros als 18,46, una reducció de més del 30%. Així, els estudiants d’aquests màsters passaran a pagar uns 553 euros menys. En el cas de la resta de màsters, el preu es manté en els 27,67 euros.
Aquesta rebaixa, la tercera consecutiva, suposa una inversió de 27,5 milions d’euros que assumeix directament el Govern. És a dir, que no serà a costa de les universitats. Geis ha posat en relleu, a més, que «per primera vegada en 10 anys tots els preus de graus i màsters que habiliten per exercir una professió costaran menys de 20 euros per crèdit».
Polítiques d’equitat
La rebaixa de preus també beneficiarà els estudiants de famílies econòmicament vulnerables, ja que a partir del curs vinent per a aquest col·lectiu el preu dels crèdits serà de menys de sis euros en els graus i de menys de 15 euros en els màsters que habiliten per exercir una professió. Aquests estudiants es beneficien d’una bonificació dels preus universitaris d’entre el 70% i el 80%.
La proposta passarà ara al Consell Interuniversitari de Catalunya abans que l’aprovi el Govern el mes de juliol.
L’abril passat, el Parlament de Catalunya ja va acordar blindar els preus i es va fixar l’objectiu d’anar rebaixant-los perquè en tres anys el preu del crèdit sigui igual o inferior a 17 euros en tots els graus. El curs 20-21 ja es va aplicar una rebaixa del 30% en els graus i màsters i aquest curs 21-22 es va afegir una altra rebaixa del 40% en els màsters.
Gemma Geis UPC - Universitat Politècnica de Catalunya UPF - Universitat Pompeu Fabra Universitat de Barcelona (UB) UAB Universitat Educació a Catalunya Taxes universitat Preus
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034