Contingut pedòfil
Brussel·les proposa una nova llei contra l’abús sexual infantil a internet
Presenta noves regles per obligar les plataformes digitals a detectar, notificar i eliminar el material de fotos i vídeos sobre abusos sexuals a menors
L’any passat es van denunciar 85 milions d’imatges i vídeos d’abusos sexuals a menors a tot el món tot i que n’hi ha molts més que es queden sense denunciar i que segueixen compartint-se a una escala massiva a la xarxa. Un problema que s’ha vist agreujat durant la pandèmia de covid-19 i al qual la Comissió Europea proposa posar límit amb nova legislació que obligarà els operadors d’internet a detectar, notificar, eliminar i denunciar el material d’abús sexual infantil dels seus serveis. El pla també inclou la creació d’un nou centre europeu sobre abús infantil que tindrà la seva seu en l’agència Europol i que donarà cobertura als governs europeus.
Actualment, alguns proveïdors utilitzen voluntàriament la tecnologia per detectar, denunciar i eliminar el material d’abús sexual infantil en els seus serveis. Les mesures adoptades, no obstant, varien molt i la situació és insuficient a ulls de Brussel·les. «Es necessiten normes clares, amb condicions i salvaguardes sòlides», adverteix la Comissió Europea en la seva proposta. «És una necessitat urgent per evitar que es comparteixin imatges i vídeos d’abusos sexuals a menors, cosa que torna a traumatitzar les víctimes sovint anys després que els abusos sexuals hagin acabat», al·lega la comissària d’interior, Ylva Johansson. Segons una anàlisi d’Europol, en els primers mesos de la pandèmia la demanda de material pedòfil va augmentar un 25% en alguns estats membre.
Amb el nou reglament proposat per l’Executiu comunitari, que ara haurà de ser negociat per Consell i Parlament Europeu, proveïdors en línia que ofereixen serveis a la UE com Google o Apple o gegants dedicats a la comunicació interpersonal com WhatsApp o Snapchat hauran de realitzar avaluacions de risc per detectar si els seus serveis s’utilitzen indegudament per difondre material d’abús sexual infantil –fotos i vídeos que prèviament s’han identificat com a material d’abús sexual o material nou– o per a la captació de nens, que es coneix com a ‘grooming’ a través de plataformes de jocs o xats. Si aquesta anàlisi determina que existeix un risc objectiu hauran de proposar mesures per mitigar-lo. «Els proveïdors de serveis són els primers actors amb la possibilitat de contrarestar aquesta crisi», al·lega Brussel·les.
Agència de la UE contra els abusos
Els estats membre, per la seva part, hauran de designar autoritats nacionals responsables de la revisió de l’avaluació. Si conclouen que continua existint un «risc significatiu» tindran potestat per sol·licitar a un tribunal que emeti una ordre per detectar contingut d’abús sexual tot i que les ordres de detecció seran limitades en el temps i es dirigiran a un tipus específic de contingut en un servei concret. Les empreses que hagin rebut una ordre de detecció només podran detectar continguts utilitzant indicadors d’abús sexual infantil verificats i facilitats pel nou centre de la UE, que tindrà la seva seu igual com Europol a la Haia.
A més, hauran d’utilitzar tecnologies que siguin el menys intrusives possibles per a la privacitat i limitar al màxim la taxa d’error dels falsos positius. «El que els serveis podran fer estarà molt delimitat amb fortes salvaguardes. Només estem parlant d’un programa que escaneja a la recerca de marcadors de contingut il·legal de la mateixa manera que els programes de ciberseguretat realitzen comprovacions constants per detectar fallades de seguretat», defensa el vicepresident de la Comissió, Margaritis Schinas.
Els operadors que detectin abusos hauran de denunciar-ho al centre de la UE que exercirà d’enllaç amb els Vint-i-set i verificarà les denúncies de possibles abusos abans de compartir-les amb les autoritats policials i Europol. Les autoritats nacionals podran al seu torn dictar ordres de retirada si el material d’abús sexual infantil no es retira ràpidament. També podran exigir que deshabilitin l’accés a les imatges i vídeos que no puguin retirar-se, per exemple, per estar allotjats fora de la UE en jurisdiccions no cooperatives. Quant a les mesures per reduir la captació de menors, les normes exigeixen que les botigues d’aplicacions garanteixin que els nens no puguin descarregar aplicacions que puguin exposar-los a un risc elevat. Juntament amb la proposta legislativa, Brussel·les ha presentat una nova estratègia per millorar l’accés a l’entorn digital dels menors i que accedir a internet sigui més segur.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia