Altres revelacions de la crisi climàtica
La sequera als EUA treu a la superfície cadàvers en un llac a prop de Las Vegas
De moment han sigut trobats dos cossos al llac Mead, un d’ells dins d’un barril, però no es descarta que n’aflorin més
Algunes fonts ho vinculen amb les pràctiques de la màfia
Se sol dir que el que passa a Las Vegas es queda a Las Vegas. És un eslògan que no li anava gens malament al crim organitzat, un element fonamental en la història, el funcionament i el folklore de la ‘ciutat del pecat’. Però la màfia sempre va saber que havia de comptar amb un rival tan colossal o més que el més gran delator: l’emergència climàtica. I l’agreujament d’aquesta crisi a passos gegantescos els ha donat la raó.
Una sequera brutal castiga l’oest dels Estats Units. Ha portat les autoritats a haver de recórrer a extreure aigua de les profunditats del llac Mead, una reserva darrere la presa Hoover al riu Colorado que és a mitja hora de Vegas. Amb el descens de l’aigua, que ha caigut més de 52 metres des de 1983, han començat a sortir a la superfície restes humanes. I, tot i que les autoritats encara no fan la connexió oficialment, ha sigut impossible evitar que a molts els vinguin al cap les imatges de mafiosos desfent-se de cadàvers que cine i literatura han fet part del patrimoni popular.
De fet, fins i tot Ray Spencer, lloctinent de la policia de Vegas, ha dit en declaracions a la televisió local KLAS-TV que «hi ha bastantes opcions que, mentre el nivell de l’aigua continuï caient anem trobant més restes humanes».
Un tret i un barril
El primer cadàver va ser localitzat la setmana passada. Estava dins un barril rovellat que gent en barques van veure clavat en el fang a la nova costa del llac exposada pel descens de l’aigua. La policia va determinar que l’home havia mort d’un tret. Objectes personals trobats dins del barril i les sabates que portava el cadàver apunten que la víctima va ser assassinada entre finals dels anys 70 i principis dels 80. Es tracta ara d’identificar el mort, i la seva mort s’està investigant com un homicidi.
Dies després, un equip de la televisió local va trobar un segon barril, que era buit. Però dissabte va arribar la troballa d’un segon cadàver. Una parella de germanes que feien pàdel surf per una zona del llac popular per a esports aquàtics van veure uns ossos i inicialment van pensar que eren restes d’un xai de les rocoses, típic de la zona. Al veure la mandíbula amb dents es van adonar que no era una carcassa d’un animal, sinó restes humanes i van avisar els ‘rangers’ del parc. Aquest segon cas, en el qual també s’estan analitzant les restes i intentant una identificació, no està sent investigat com a homicidi.
El lloc ideal per desfer-se d’un cadàver
Del que pocs semblen tenir dubtes és que aquests dos cadàvers poden no ser els únics que surtin a la superfície. Oscar Goodman, que va ser durant tres mandats alcalde de Las Vegas i també advocat que va representar figures de la màfia com Anthony ‘Tony la Formiga’ Spilotro, ha dit a Associated Press que és impossible aventurar què més revelarà el llac, però també ha recordat que «no és un mal lloc per llançar-hi un cadàver». Igualment, Goodman ha assegurat que molts dels seus antics clients semblaven interessats en el «control climàtic», que en l’argot mafiós es referia a mantenir els nivells d’aigua alts i els cossos ben avall a les seves tombes submarines.
També Michael Green, professor d’història a la Universitat de Nevada, ha declarat a AP que «si el [nivell del] llac baixa molt més és molt possible que surtin a la superfície coses molt interessants» i ha dit que «apostaria que hi haurà diversos cadàvers més». I amb ell ha coincidit Geoff Schumacher, vicepresident del Museu de la Màfia a Las Vegas. «Molts d’aquests individus probablement hauran sigut víctimes que es van ofegar, però un barril té la firma d’un cop de la màfia», ha explicat a l’agència.
Tant Green com Schumacher han recordat el cas de John ‘Guapo Johnny’ Roselli, que va ser una destacada figura del crim organitzat a Las Vegas als 50, va desaparèixer el 1976 i el seu cadàver va ser trobat uns dies després flotant a la costa de Miami, a Florida, en un barril d’acer amb capacitat per a 208 litres.
El professor, en qualsevol cas, ha afirmat també que «convé recordar que a la màfia no li agradava que hi hagués assassinats a Las Vegas perquè no els agradava que es vinculés a la ciutat la mala publicitat». I altres experts com l’expolicia David Kohlmeier, que té un ‘podcast’ i un programa de televisió, diuen que al llac Mead hi pot haver restes que no estiguin vinculades a la màfia. Amb ell, per exemple, han contactat familiars de persones que han desaparegut i no estaven unides al crim organitzat. Concretament ha parlat d’un home que se sospita que va matar el 1987 la seva mare i el seu germà, un pare de Utah que va desaparèixer als 80 i un empleat d’hotel que també va desaparèixer el 1992.
Sequera brutal
Més enllà del colorisme, el cas dels cadàvers ha servit per centrar l’atenció en les devastadores conseqüències del canvi climàtic i la intensificació d’efectes adversos com sequeres cada vegada més brutals. El llac Mead, al costat del llac Powell, forma part d’un sistema que proveeix d’aigua prop de 40 milions de persones en ciutats, granges, tribus i indústries en set estats del sud-oest dels EUA i es troba ja a només al 30% de la seva capacitat.
Notícies relacionadesAquest llac és especialment vital per a Las Vegas i el sud de Nevada. Amb 2,5 milions d’habitants i 40 milions de visites de turistes a l’any, del Mead procedeix el 90% de l’aigua que es beu allà. I ara és un bé escàs, tant, que a la ciutat, per exemple, s’està obligant per llei a retirar herba plantada per fer jardins «no funcionals» i merament estètics, que cal regar, i s’està forçant a substituir-la per paisatgisme més d’acord amb el desert.
També a la veïna Califòrnia la sequera fa estralls. Recentment, es va anunciar que a diversos comtats de Los Angeles i la seva àrea metropolitana veuran a partir de l’1% reduït el subministrament. Amb la meta de retallar un 35% el consum d’aigua, els ciutadans de Los Angeles només podran regar els jardins dos dies a la setmana, i només entre 8 i 15 minuts. En altres zones la restricció és encara més intensa i només es podrà regar un dia.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça