Pobresa menstrual

La baixada de l’IVA de tampons i compreses es queda fora de la llei de l’avortament

Hisenda no ha donat el vistiplau a aquesta mesura

2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

La baixada de l’IVA de compreses, tampons i altres productes d’higiene íntima no formarà part de la llei de l’avortament. El Ministeri d’Igualtat va plantejar aquesta mesura per pal·liar la pobresa menstrual, però Hisenda no hi ha donat el vistiplau, i per això quedarà fora de la reforma.

Era un dels últims detalls que quedaven per conèixer-se de la reforma de la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs i que la titular d’Igualtat, Irene Montero, ha revelat en vigílies que l’avantprojecte arribi al Consell de Ministres.

«El soci majoritari, particularment Hisenda, no ha volgut que vagi en aquesta llei», ha reconegut Montero en una entrevista a la SER. La ministra ha recordat, no obstant, que aquesta mesura forma part de l’acord del Govern de coalició i que per tant continua sent un «ha de», una «qüestió pendent».

Montero ha assegurat que es tornarà a negociar aquest extrem de cara als pròxims pressupostos generals de l’Estat. Ja es va intentar aquest any, però tampoc va tirar endavant: «Estic convençuda que en aquesta legislatura hem d’avançar de forma decidida en això. [...] Ens hi barallarem», ha dit.

Un cost anual de 30 milions d’euros

La ministra ha indicat que la reducció de l’IVA de tampons, compreses i altres productes d’higiene íntima, com puguin ser les copes menstruals, tindrien un cost de 30 milions d’euros. Segons Montero, el sobrecost de l’M-30 de Madrid permetria fer front a aquesta mesura durant 69 anys.

La llei sí que permetrà el repartiment gratuït de productes d’higiene menstrual en centres educatius, de serveis socials i penitenciaris.

Montero ha celebrat que la salut menstrual es reconegui en la reforma de la llei de l’avortament, que inclourà la incapacitat temporal per regles doloroses incapacitants cobertes íntegrament per la Seguretat Social, i ha incidit que aquest avanç, per tant, ha d’anar acompanyat d’una baixada de l’IVA dels productes d’higiene menstrual.

«Estic molt orgullosa que siguem el primer país d’Europa que comença a parlar d’una qüestió tabú», que genera vergonya i que les dones viuen en soledat com és la menstruació, ha defensat Montero.

Notícies relacionades

La ministra ha asseverat que el fet que sigui l’Estat qui assumeixi íntegrament el cost d’aquesta incapacitat temporal evitarà que les dones siguin discriminades a l’hora de ser contractades per les empreses. «És un molt bon acord que li agraeixo al ministre Escrivá, que ha treballat molt dur amb nosaltres», ha precisat.

La negociació per arribar a aquest avanç ha sigut difícil en el si del Govern central, però ha acabat amb la inclusió de la mesura en la norma. No hi ha hagut la mateixa sort amb el permís prepart que permeti a les dones deixar de treballar en la setmana 36a de l’embaràs: hi haurà un permís d’aquest tipus però que només cobrirà a partir de la setmana 39a (l’embaràs sol durar 40 setmanes).