Espectacle al cel
Eclipsi lunar: la ‘lluna de sang’ cobreix Catalunya | FOTOS
El fenomen no tornarà a ser visible des de Barcelona fins al setembre del 2025
La lluna ha brindat aquest dilluns a la matinada tot un espectacle al firmament. L’eclipsi total lunar que ha tingut el seu moment àlgid a les 6.11 del matí ha permès veure –als que els ho han permès els núvols– la flamant ‘lluna de sang’, que ha donat una tonalitat vermellosa en els minuts previs a la sortida del sol.
En alguns moments ha semblat que uns erràtics núvols anaven a deslluir l’espectacle, per exemple en punts de l’àrea metropolitana de Barcelona, però al final la majoria dels matiners han pogut disfrutar de l’eclipsi, que no tornarà a ser visible des de la capital catalana fins al setembre del 2025. El fenomen ha deixat de ser visible amb la sortida del sol i la posta de la lluna.
Nombrosos usuaris de les xarxes socials i institucions astronòmiques han aprofitat el moment per compartir algunes de les imatges que ha brindat el fenomen astronòmic.
Les diferents fases de l'eclipsi vist des de l'Observatori de Pujalt amb el telescopi que hem fet el seguiment en directe. pic.twitter.com/15GXpB5p4X
— Observatori de Pujalt (@Observatori) 16 de mayo de 2022
ECLIPSI TOTAL de LLUNA
— Parc Astronòmic Prades (@parcastroprades) 16 de mayo de 2022
📍Prades - 05:45am pic.twitter.com/grJCEkPdJZ
☀️🌎🌑 Primer Eclipse Lunar Total del año.
— Molotov (@ipoolgian) 16 de mayo de 2022
📸: Bray Falls (ig: astrofalls) pic.twitter.com/LM4gRCgQpP
A diferència de l’eclipsi de Sol, l’observació d’un eclipsi lunar s’ha pogut fer a simple vista, perquè no requereix instrumentació especial per contemplar-lo ni comporta cap perill.
Els eclipsis totals suposen una ocasió perquè els científics aprofundeixin en el coneixement del satèl·lit de la Terra i mirin de comprendre millor els complexos esdeveniments que van tenir lloc durant la formació del Sistema Solar, o per determinar alguns paràmetres fonamentals, com el diàmetre de la Lluna i la distància exacta a la qual es troba.
Precisament, el color vermellós que adquireix durant la fase de totalitat permet mesurar propietats de l’atmosfera de la Terra, i la brillantor menys acusada de la lluna –malgrat estar en fase plena– facilita les mesures que es realitzen rebotant un raig làser a la superfície de la Lluna i permet mesurar el temps que triga la llum a tornar a la Terra.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia