Investigació en marxa

Les autoritats pakistaneses sospiten que les germanes de Terrassa van viatjar al seu país enganyades

  • La fiscalia ha ordenat als Mossos que continuïn recollint informació sobre si el matrimoni de les víctimes va ser o no forçós, un delicte a Espanya

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les autoritats pakistaneses sospiten que les dues germanes de Terrassa assassinades al Pakistan, Arooj i Aneesa Abbas, van viatjar al seu país d’origen, del qual feia anys que eren fora, enganyades, segons ha publicat ‘El País’ –que avança que la trampa va consistir a fer-les creure que la seva mare havia emmalaltit– i ha confirmat EL PERIÓDICO. Les joves, de 24 i 21 anys, havien sigut casades per força amb uns cosins de l’estat de Gujarat, a l’est del Pakistan, però des de feia temps vivien a Catalunya.

El diari local ‘Dawn’ explica que la família es va posar en contacte amb les noies per comunicar-los que la mare estava molt greu i desitjava veure-les en persona. Per a la policia que investiga els fets al Pakistan, una prova que s’havia tramat un complot per atraure les joves de tornada al país és que amb prou feines van transcórrer 24 hores des que les germanes Abbas van aterrar al seu país fins que van ser torturades i assassinades. Les noies havien arribat al Pakistan dijous i el succés es va produir divendres. El pla dels seus homicides era forçar-les a iniciar els tràmits perquè els seus marits poguessin viatjar a Espanya amb elles, una cosa a què les dues germanes es van negar. Per això les van matar els seus propis germans, els seus cosins –també marits– i un dels seus oncles. Tots ells, sis en total, van ser arrestats per la policia pakistanesa.

Altament probable

«No tenim evidència que es produís l’engany, però és una cosa altament probable», han indicat fonts del consolat pakistanès consultades per aquest diari.

El crim de les dues joves, establertes a Terrassa, ha commocionat el Pakistan, on la premsa local és «molt activa en la condemna d’aquests dos assassinats», va afirmar el cònsol en una entrevista. Hi ha un moviment social de rebuig. Actualment una dona forma part del màxim estament judicial del Pakistan i un 18% dels legisladors del país són dones, el percentatge més elevat de la història. Però desgraciadament, la violència contra les dones és un problema, no només del Pakistan, sinó del món sencer», va lamentar Salman.

Notícies relacionades

Per a la cultura pakistanesa, segons fonts d’aquesta comunitat establerta a Catalunya, la dona és una cosa que es considera gairebé divina. I un comportament per la seva part que les allunyi d’aquesta dimensió, miren d’argumentar sense gaire convicció les mateixes fonts, pot provocar represàlies violentes per part dels homes. O que un pare prengui la decisió de forçar un matrimoni com el que va acordar per a l’Aneesa i l’Urooj. Com es va gestionar aquest enllaç o en quines condicions les joves van viatjar al Pakistan són qüestions sobre les quals els Mossos d’Esquadra han preguntat al pare de les dues víctimes i han enviat l’informe a la fiscalia, que ha ordenat si les dues noies van ser forçades a casar-se.

Però el crim, pel qual ja hi ha sis detinguts, ha d’investigar-lo la policia del Pakistan, ja que les dues dones no tenien la nacionalitat espanyola i van ser assassinades allà, remarquen fonts policials.