Agressions sexuals

El Congrés aprovarà la llei ‘només sí és sí’, que acaba amb la distinció entre abús i agressió

  • La norma introdueix el consentiment exprés com element perquè els jutges decideixin si hi ha delicte i prohibeix la publicitat de la prostitució

El Congrés aprovarà la llei ‘només sí és sí’, que acaba amb la distinció entre abús i agressió

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La llei de garantia de la llibertat sexual, més coneguda com a llei del ‘només sí és sí’ perquè converteix en precepte legal alguns dels crits sentits en les protestes després de la violació de ‘La manada’ dels Sanfermines, serà aprovada aquest dijous pel ple del Congrés. És previsible que només el PP i Vox hi votin en contra.

La norma arriba sis anys després de la violació grupal en un portal de Pamplona, ja que pel camí ha generat controvèrsia entre els socis del Govern, en primer lloc, amb el Consell General del Poder Judicial, en segon terme, i entre els grups parlamentaris, per acabar. De fet, la setmana passada la norma va estar a punt de naufragar, però finalment el PSOE va retirar una esmena destinada a endurir les penes contra el proxenetisme i els grups van acordar retirar del projecte legal els aspectes punitius referits a la prostitució, amb la vista posada a abordar aquesta qüestió, que genera discrepàncies entre abolicionistes i regulacionistes, en una llei específica.

Tot i així, a última hora s’ha introduït una esmena que declara íl·licits els anuncis que suposin «promoció de la prostitució» i «la publicitat que utilitzi estereotips de gènere que fomentin o normalitzin les violències sexuals contra les dones».

Canvi de paradigma

Més enllà dels preceptes que modifiquen altres lleis i que han sigut incorporats a través d’esmenes, la norma se centra en les agressions sexuals i busca un canvi de paradigma cultural i institucional similar al que va suposar l’entrada en vigor de la llei contra la violència de gènere. Per fer-ho, modifica els delictes sexuals en el Codi Penal però inclou també un conjunt de mesures destinades a prevenir els atacs i atendre i reparar les víctimes, davant l’evidència que és un delicte que moltes dones no denuncien per l’estigma i la vergonya que encara comporta i la por que no les creguin.

Notícies relacionades

En la reforma del Codi Penal introdueix el consentiment exprés com element clau a l’hora de jutjar els delictes, considerant agressió tot acte sexual no consentit, amb diferents forquilles en funció dels agreujants. A més, acaba amb la distinció entre abús i agressió, fent-se ressò de les protestes contra la primera sentència de ‘La manada’, que va castigar els cinc integrants per abús i no per violació, una decisió que posteriorment va corregir el Suprem.

Centres de crisi

Pel que fa a la reparació, crea els centres de crisi 24 hores per a l’atenció a les víctimes de violències recents o passades i els seus familiars. Gràcies als fons europeus la creació d’aquests espais ja ha començat a rodar i està previst que n’hi hagi un a cada província abans que s’acabi el 2023. Així mateix, es posaran en marxa centres especialitzats per a víctimes menors d’edat. Finalment, es preveu que l’educació sexual estigui present en totes les etapes educatives i que els agressors menors d’edat tinguin com a condemna accessòria l’obligació de sotmetre’s a programes formatius d’educació en igualtat.