Medi ambient
Les algues retirades al Mar Menor es tripliquen des de l’abril per la calor i els nitrats
Els tècnics han tret de la llacuna 4.200 tones de biomassa l’últim mes i mig i quantifiquen en 900 tones de nitrogen el que s’ha abocat per la rambla de l’Albujón des de començaments d’any
El Mar Menor no havia viscut mai una proliferació d’algues com la d’aquest any. Aquesta era una de les conclusions en les quals incidia ahir el portaveu del comitè científic de la llacuna, Emilio María Dolores, després de la reunió quinzenal amb el president Fernando López Miras per revisar l’estat de l’ecosistema. Des de l’abril s’han tret de l’aigua 4.200 tones de biomassa o algues tant a les vores com al centre de la llacuna, una quantitat que s’ha triplicat des de l’1 d’abril. En suma, el 2022 té el rècord de recollida amb un total de 5.900 tones, que, si es deixessin a les platges, es podririen i s’incorporarien al sediment marí, cosa que suposaria l’amenaça de més fangs i llots i més consum d’oxigen.
La situació per al cap de Pesca de la Comunitat és «absolutament dramàtica», ja que els factors que hi han influït són l’augment de la calor (24,7 graus ara mateix) i l’entrada de nitrats i fosfats, majoritàriament d’origen agrícola, pels arrossegaments produïts per les pluges torrencials del març i l’abril.
L’aigua procedent de la rambla de l’Albujón, segons l’expert, deixa fòsfor (el 85% del qual arriba a l’albufera) i nitrogen (el 57%), responsables en bona mesura de la proliferació d’algues. En concret, des de començaments d’any, s’han registrat al Mar Menor més de tres tones de fòsfor, una xifra que només es va ranejar en tot el 2021, i 896 tones de nitrogen, en comparació amb les 740 tones de tot l’any passat.
Cabal «molt elevat»
María Dolores va detallar també que, des de començaments d’any, la llacuna ha rebut aportacions d’aigua dolça per la rambla de l’Albujón d’uns 6,22 hm3, mentre que en tot el 2021 en va rebre 4,5 hm3 per aquesta via. Ahir al matí la rambla abocava un cabal de 308 litres per segon, «molt elevat», va dir, malgrat que s’ha reduït respecte al 16 de maig, abans de la posada en marxa del sistema de bombatge, quan el cabal era de 531 litres per segon.
El bombatge, va reflectir, ha millorat la situació, però és imprescindible continuar disminuint les aportacions, i va confiar que «s’executi al més aviat possible» la reparació del col·lector nord per poder utilitzar el sistema de bombatge al 100% de la seva capacitat, una cosa que ja ha ordenat el Ministeri per a la Transició Ecològica.
Actualment, el nivell mitjà d’oxigen de la llacuna és de 6,84 mil·ligrams per litre, un nivell «perfectament compatible amb la vida», però la tendència del qual és anar a la baixa quan pugin les temperatures, cosa que podria derivar en nous episodis d’hipòxia com el detectat a la zona nord de Villas Caravaning, amb valors inferiors a 2 micrograms per litre, si bé en aquesta zona els valors remunten per sobre de 4 durant el dia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"