Conflicte lingüístic a Catalunya
Les instruccions d’Educació sobre la sentència del TSJC no tranquil·litzen els directors d’escoles
«No tinc por, però no em sento protegit», afirma el director de l’institut escola Antaviana
L’AEB presentarà aquest dimecres davant el TSJC un escrit informant de la «desobediència» del Departament
Els directors dels centres educatius catalans esperaven ansiosos les instruccions del Departament d’Educació sobre el que havien de fer davant la sentència del TSJC que els obliga a impartir un 25% de les classes en castellà. Els han arribat a mig matí d’aquest dimarts. En aquestes instruccions, Educació els insta a verificar, mitjançant un qüestionari, que els seus projectes lingüístics compleixen la normativa vigent, que és la del decret llei aprovat dilluns pel Govern. El Departament assumeix la responsabilitat total d’aquests projectes, que validarà un a un, amb la qual cosa considera que exerceix d’«escut jurídic» i garanteix que les direccions queden «al cent per cent protegides de les ingerències dels tribunals».
No ho veuen tan clar els directors consultats per aquest diari. «No tinc por, però no em sento protegit», assenyalava Francesc Freixanet, director de l’institut escola Antaviana de Barcelona. «El conseller ho pinta fàcilment, però jurídicament les direccions tenim una responsabilitat i ell no podrà tapar això», apunta.
«Esperava una cosa més de tipus legal», afirmava per la seva part Maribel Tarrés, directora de l’institut Jaume Cabré de Terrassa. «Són unes instruccions molt generals. No sé si és una protecció real. No ens podem sentir segurs», afegia.
Anna Micaló, de l’escola Fructuós Gelabert, tampoc ho veia gaire clar. «Les instruccions et diuen que revisis el teu projecte educatiu i ja està. No diuen res més. No sé si més endavant rebrem més instruccions», deia.
Tarrés, com molts col·legues, es pregunta com els protegiran aquestes instruccions si es presenta una denúncia contra els seus centres. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, i preguntat expressament sobre aquest assumpte, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha insistit que Educació i ell personalment assumeixen «tota la responsabilitat». I ha detallat que si un centre és denunciat, la direcció ho ha de comunicar a Educació, com fins ara, i «el Departament els acompanyarà en tot el procés».
Aquesta situació es podria produir ben aviat ja que l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) ja ha anunciat que aquest dimecres presentarà davant el TSJC un escrit informant el tribunal de la «desobediència» del Departament i sol·licitant noves mesures d’execució.
Algunes escoles i instituts ja han rebut l’avís per part de la Inspecció del Departament per fer reunions amb què ajudar-los a enfocar tot aquest procés de verificació, revisió i validació dels projectes educatius. «Espero que els inspectors ens aclareixin dubtes i confio que aquestes reunions seran un espai de debat i orientació», afirmava Tarrés.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Josep González Cambray Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( TSJC ) Mestres i professors Educació a Catalunya Col·legi Castellà Català Immersió lingüística
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra