L’educació a Catalunya
CCOO consultarà als seus afiliats la proposta d’Educació, que la Ustec veu «un retrocés»
El departament ofereix al professorat recuperar els estadis aquest curs, però no l’hora lectiva
La Ustec veu l’oferta com «un retrocés» respecte a l’anterior i manté les seves reivindicacions
No hi ha hagut fumata blanca en el nou intent de desbloquejar el conflicte obert entre el Departament d’Educació i els sindicats de professors, però sí algun lleuger moviment. La conselleria ha presentat una nova proposta que «recull parcialment algunes de les demandes unitàries» per revertir les retallades. És per això que CCOO ha decidit consultar els seus afiliats. «Ens sembla una proposta encara insuficient però considerem pertinent consultar les nostres assemblees per saber què opinen», ha explicat Teresa Esperabé, responsable d’educació de CCOO. Aquest procés consultiu es portarà a terme aquest dijous. De tota manera, els sindicats mantenen la vaga parcial (de 08.00 a 10.00 hores) convocada per aquest dijous. Educació i el comitè de vaga es tornaran a reunir dimarts que ve, 7 de juny, a les 11.00 hores a la seu del Departament de Treball.
Segons CCOO, la nova proposta «és fruit d’una mobilització històrica i sostinguda en el temps de milers de treballadores de l’educació i els correspon a ells valorar-la i definir el camí per avançar en la reversió de les retallades». La proposta inclou una millora laboral per als docents (el retorn del primer estadi als 6 anys i el segon, als 12, aquest curs i sense efectes retroactius), però, en contrapartida deixa la recuperació de l’hora lectiva, una línia vermella dels sindicats, per al curs 23-24 a primària i el 24-25 a secundària. «És una proposta que empitjora l’anterior», apuntava Iolanda Segura, portaveu de la Ustec. En l’anterior, el departament va oferir recuperar l’hora lectiva aquest curs 22-23 a primària i el curs 23-24 a secundària. El rebuig dels sindicats va fer que Educació retirés l’oferta i donés per trencades les negociacions.
La Ustec no obrirà consulta
A l’acabar-se la reunió i després d’anunciar la consulta als seus afiliats per «fer balanç de les mobilitzacions, valorar la proposta del departament i definir un full de ruta per a un futur immediat», CCOO ha instat als altres sindicats (la Ustec, la Intersindical, l’Aspepc, la UGT, la CGT i la Usoc) a «obrir des de ja un procés participatiu» com el seu. «Tenim plena confiança en què tot el comitè de vaga avançarà en aquest camí de forma unitària, posant la veu dels treballadors de l’educació per davant de qualsevol altra consideració», ha expressat CCOO en un comunicat.
No sembla que hagi de ser així. La Ustec, el sindicat majoritari entre els docents, ja ha avançat que no obrirà un procés com el que planteja CCOO. Segura considera que la proposta, «canvia l’hora lectiva pels estadis» i això «no és un avanç, és un retrocés». La intenció d’aquest sindicat és continuar insistint en la reivindicació que consideren prioritària, que és la recuperació de l’hora lectiva. «Amb l’escenari dantesc que tindrem el curs vinent, amb l’avanç de l’inici de les classes, les extraescolars i els currículums, l’hora lectiva suposaria més personal, més ajuda i més qualitat en l’educació. No es poden fer canvis sense garanties de qualitat», ha argumentat.
Protesta davant la conselleria
Delegats sindicals s’han concentrat aquest matí a les portes de la conselleria, a Via Augusta, per «fer pressió» i intentar forçar un «proposta beneficiosa» per al professorat, segons ha explicat Segura. Els participants en la concentració han expressat el seu malestar per la presència d’agents dels Mossos. «Han enviat la Brimo com si haguéssim de posar bombes», ha denunciat la portaveu de la Ustec, que ha remarcat que les protestes dels docents «en cap cas són violentes ni conflictives».
Polítiques educatives «no negociables»
Notícies relacionadesAquest matí en un esmorzar informatiu, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray s’ha referit al conflicte i ha advertit els sindicats que «qui marca les línies de les polítiques educatives és la conselleria», i per tant «no són negociables». Al·ludia a la decisió d’avançar l’inici de curs una setmana al setembre i mantenir el decret de plantilles. Cambray ha afirmat que es tracta de «polítiques educatives» que «no afecten drets laborals», per la qual cosa «són línies d’actuació del departament que no són negociables» i que «s’han pres en benefici de l’alumnat».
Cambray s’ha mostrat «convençut» que s’arribarà a un acord, tot i que ha tornat a recriminar als sindicats que hagin deixat la «cadira buida a les taules de negociació des del febrer». «Entenem el malestar dels sindicats després de dos anys de pandèmia molt difícils» i «amb retallades que no s’han revertit en 10 anys», però només portem un any de legislatura i no podem donar resposta a totes les demandes sindicals alhora», ha afegit.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"