A Porta do Sol
Les obres d’un túnel a Vigo descobreixen el passat arqueològic de la ciutat
Les obres del túnel de Porta do Sol descobreixen nou patrimoni arqueològic
Vigo Histórico va difondre les imatges de l’edificació trobada, les restes de la qual creuen que podrien pertànyer a Casa de Mora
El passat de la ciutat olívica continua ressorgint de la terra. Les obres que actualment s’estan emprenent als voltants de la Porta do Sol per a la construcció del túnel per convertir-lo en zona de vianants ha revelat noves restes de patrimoni arqueològic que, a més de continuar sorprenent els ciutadans de Vigo, es troben en molt bon estat de conservació.
Va ser la plataforma ciutadana Vigo Histórico la que va difondre la troballa a través de les seves xarxes socials, compartint diverses fotos de l’edificació trobada sota terra a Policarpo Sanz, un descobriment que se suma a les restes arqueològiques trobades a principis d’any al carrer Elduayen i pertanyents a vivendes antigues que dataven de finals del segle XIX.
La nova troballa ha suscitat les reaccions dels habitants de Vigo i d’experts, que han celebrat l’aparició aquestes escletxes del passat de la ciutat i que fins i tot s’han aventurat a fer hipòtesis sobre el seu valor històric, ja que, a causa de la seva ubicació, atribueixen aquest patrimoni arqueològic a l’antiga Casa de Mora, un casalot situat a l’entorn de l’actual Porta do Sol, construïda extramurs, que hauria sigut escenari de les reunions dels líders de la reconquesta per iniciar l’aixecament popular que va acabar amb l’expulsió de l’exèrcit de Napoleó.
Segons recull el blog Historia de Vigo, els límits d’aquest antic immoble eren, cap al nord, la finca per on avui transcorre l’avinguda de Policarpo Sanz; cap al sud, ocupava més de la meitat de l’amplada del carrer Príncipe; cap a l’est, la principal de la finca i el jardí, i cap a l’oest, un camí fangós que discorria entre la casa i el mur de la ciutat, comunicant el barri del Salgueiral amb la platja, cap a l’actual carrer de García Olloqui.
El seu propietari, l’administrador de la duana del port, Manuel Ángel Pereyra i Espereyra –gendre del cèlebre alcalde del Valle de Fragoso, Cayetano Parada i Pereira de Limia, ja que s’havia casat amb la filla d’aquest, Juana de Limia i Nogueira–, va habitar aquest casalot. El 1809, quan va tenir lloc la guerra contra els francesos, van acampar als seus voltants els ciutadans que Cayetano Parada i Pereira de Limia havia aixecat en armes i Casa de Mora va ser el bastió de resistència on s’havien traçat els plans per expulsar l’exèrcit de Napoleó.
Notícies relacionadesSi bé per la seva ubicació i per les descripcions històriques tot apunta que les restes trobades a l’entorn de Porta do Sol podrien correspondre’s a Casa de Mora, hauran de ser els experts els qui avaluïn el nou patrimoni que s’ha revelat a Policarpo Sanz i aclarir si efectivament es tracta d’aquella vivenda on es va conspirar contra els francesos o si és un altre antic immoble.
El descobriment també ha reobert el debat entre la ciutadania sobre com actuar davant l’aparició d’aquest tipus de patrimoni històric. Així, a les xarxes socials, els internautes ja proposen aprofitar l’oportunitat per deixar visibles les restes arqueològiques i que s’integrin en l’obra.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia