Conflicte educatiu
Vaga de professors a Catalunya: 9 de juny, l’última aturada del curs
Els sindicats i Educació no han arribat a cap acord en les reunions de mediació
Les reunions de mediació celebrades dimarts i dimecres a la seu de Treball entre els sindicats dels docents i el Departament d’Educació han acabat sense avanços i aquest dijous els professors tornaran a sortir al carrer en una nova jornada de vaga a les escoles i instituts públics de Catalunya. Serà l’última aturada de la segona ronda de protestes i l’última del curs després de les cinc vagues del març.
A partir d’ara s’obre un nou escenari en què els sindicats (la Ustec, CCOO, la Intersindical, l’Aspepc, la UGT, la CGT i la Usoc) volen mantenir vives les mobilitzacions, tot i que ja no serà aquest juny, sinó de cara al setembre. Una decisió que estarà condicionada per l’evolució de les negociacions amb el departament, de moment en punt mort després de la reunió d’aquest dimecres.
«No hi ha hagut cap avanç ni Educació ha fet cap proposta nova. Ens han marejat. No ens tornarem a asseure fins que vinguin amb alguna cosa acceptable», deia la portaveu de la Ustec, Iolanda Segura, al final de la reunió. L’última proposta del departament, plantejada en la reunió de l’1 de juny, posava sobre la taula el retorn dels estadis (una reivindicació laboral dels docents) però deixava per als pròxims cursos la recuperació de l’hora lectiva a primària (curs 23-24) i secundària (curs 24-25). Aquest punt és un dels prioritaris dels sindicats, que ja van dir ‘no’ a una oferta anterior d’Educació de recuperar l’hora de primària aquest curs i de secundària el curs 23-24. Reclamen recuperar l’hora per a tot el professorat a partir del setembre. I aquí continua encallat tot.
Així les coses, aquest dijous la jornada començarà amb els habituals piquets informatius que, com altres jornades, provocaran problemes de trànsit a Barcelona. Hi ha piquets convocats a les 08.15 a Can Batlló i a les 10.00 a la plaça de Sants. La manifestació sortirà a les 11.30 hores de la plaça Universitat i es anirà cap a la plaça de Sant Jaume.
Les mobilitzacions d’aquesta segona ronda (el 17 i el 25 de maig i el 2 de juny) han tingut poc seguiment. L’última, la parcial del 2 de juny, va ser seguida per només l’1,18% del professorat. Un seguiment baix que els sindicats atribueixen al desgast i les dates complicades de final de curs.
Els serveis mínims decretats pel Departament de Treball són els següents:
Una persona de l’equip directiu (director, coordinador, cap d’estudis o secretària) i, en el cas de les escoles bressol, un membre del claustre.
A infantil, primària i ESO, un docent per cada tres aules
A les escoles d’educació especial, el 50% de la plantilla del centre
A les escoles bressol, el 50% de la plantilla del centre.
Per al complex educatiu de Tarragona, el 50% del personal de menjador i cuina, una persona de manteniment per tanda i manteniment del servei habitual d’infermeria i vigilància.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia