Troballes sobre coronavirus

Els contagiats en la primera onada de covid «no augmenten la seva resposta immunològica» davant òmicron

L’informe ha sigut publicat per la revista ‘Science’ a partir d’un estudi realitzat entre el 2020 i el 2022

Les dades també podrien ajudar a explicar per què s’han donat tantes reinfeccions poc després de contagiar-se per primera vegada

  • Aquests són els símptomes de la variant òmicron

  • ¿Què és l’òmicron sigil·losa i quins són els seus símptomes?

  • Variant XT: tot sobre la mutació d’òmicron

  • BA.4 i BA.5: així són les noves subvariants d’òmicron

Els contagiats en la primera onada de covid «no augmenten la seva resposta immunològica» davant òmicron
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les persones contagiades per coronavirus durant la primera onada de la pandèmia no reben «cap reforç immunològic» d’òmicron. És el que sosté un estudi publicat per la revista Science, on s’analitzen i comparen les respostes dels anticossos generats en persones amb les tres dosis de la vacuna contra el virus.

En l’informe s’assegura que, malgrat que estar vacunat triplement millora la immunitat contra aquesta variant del coronavirus, les infeccions amb soques prèvies afecten «directament i indirectament» la resposta contra òmicron.

La causa de les reinfeccions

Tal com explica la professora i immunòloga britànica Rosemary Boyton, coautora de l’estudi sobre 731 treballadors sanitaris del Regne Unit des del març del 2020 fins al gener del 2022, una persona que es va infectar durant la primera onada de la pandèmia «no augmenta la seva resposta immunològica» davant òmicron.

Així mateix, la investigació constata que la infecció per aquesta variant, més contagiosa que les anteriors, ofereix poca protecció davant la possibilitat de contraure-la de nou. «No és un bon reforç d’immunitat», assegura Boyton. Els resultats de l’estudi poden servir d’ajuda per explicar per què recentment s’han donat reinfeccions per òmicron poc després de contagiar-se per primera vegada.

Nivells de cèl·lules T

Els resultats de la investigació també van manifestar que els nivells de cèl·lules T, encarregades de generar immunitat davant òmicron, eren baixos poques setmanes després de rebre la tercera dosi contra el virus. A més, també es va observar que els nivells d’anticossos eren menors en aquesta variant respecte a les altres.

Notícies relacionades

Així doncs, si bé és cert que la infecció amb òmicron augmenta la immunitat davant futurs contagis amb variants diferents, aquesta millora en les defenses és limitada en el cas de reinfeccions amb òmicron i fins i tot menor en aquelles persones que es van contagiar amb la soca original.

Aquestes troballes han sorprès la comunitat científica, on fins ara es creia que la infecció prèvia amb altres variants estimulava la resposta immunològica de la persona contagiada.

Temes:

Coronavirus