Col·lectius vulnerables

El 12% dels geriàtrics catalans han sigut sancionats en els últims 4 anys

  • La majoria de les infraccions, molt greus, tenen a veure amb la nul·la higiene, la falta de personal, el deficient control alimentari o les immobilitzacions d’avis sense prescripció mèdica

El 12% dels geriàtrics catalans han sigut sancionats en els últims 4 anys
8
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els últims quatre anys, l’11,7% de les residències d’avis a Catalunya han sigut multades per la Generalitat. Els procediments sancionadors es van triplicar a partir del 2020, any de la pandèmia de coronavirus, quan les denúncies dels familiars es van disparar i l’elevat nombre de morts va augmentar la pressió de la fiscalia sobre aquests centres. De les 1.073 residències que funcionen a Catalunya, 126 han sigut objecte d’un expedient sancionador entre començaments del 2019 i fins a l’abril del 2022, segons les dades revelades pel portal de transparència a EL PERIÓDICO. El 71% de les infraccions comeses es consideren molt greus, entre d’altres no permetre-hi l’accés sanitari, cometre faltes importants d’higiene als residents, immobilitzar-los sense prescripció mèdica o no disposar de personal qualificat. En aquest període s’han tancat o suspès 17 centres i s’han imposat multes per valor d’1,7 milions d’euros. Més de la meitat, el 55%, encara no han sigut abonades.

Cada any, el cos d’inspectors de serveis socials del Govern visita un per un tots els equipaments de la Generalitat. «Sense avisar i a qualsevol hora: de dia o de nit», insisteixen fonts d’aquest organisme supervisor. Unes visites que es poden allargar diverses hores, i en què parlen amb els residents, amb els treballadors i analitzen al detall la vida del centre, fins i tot hi mengen. A més d’aquestes inspeccions ordinàries, també s’hi efectuen inspeccions per denúncies, la pràctica majoria motivades pels familiars dels centres i, evidentment, sense avisar.

El 2019, la Generalitat va sancionar 16 centres, fossin públics, privats o concertats. Les multes imposades van des dels 4.600 als 49.000 euros. Els centres sancionats van cometre un total de 39 infraccions, de les quals el 74% eren casos molt greus. Destaca el cas d’un centre on consta un incompliment flagrant de la normativa: s’hi van detectar tres situacions en què s’incomplien les normes d’higiene, les pautes de medicació i l’accés a serveis sanitaris, no hi havia personal per cuidar els residents, els aliments eren insuficients i no complien les condicions higièniques ni nutritives bàsiques i no hi havia cap programació de les dietes. Aquest establiment es va emportar la multa més elevada d’aquell any, però ha recorregut la sanció. El 2019, dos centres més van presentar recursos d’aquest tipus, per la qual cosa encara queden 56.200 euros sense abonar.

L’any de la covid es tripliquen les sancions

El 2020, la xifra de residències sancionades i les infraccions detectades es va triplicar respecte a l’any anterior: van ser 46 procediments oberts i 138 infraccions comeses. El 72% correspon a situacions molt greus. També es va incrementar el nombre de sancions. En total, la suma imposada va superar el mig milió d’euros, tot i que només se n’han abonat 204.100. Les sancions van des dels 4.600 als 57.000 euros. La multa més alta es va imposar a un centre al qual també li van exigir el tancament. Els inspectors van ratificar que no estava adaptat, i no permetia els moviments ni el contacte amb l’exterior dels residents. S’hi incomplien fins en dues ocasions les normes materials del centre, i es posava en risc la seguretat dels residents. No tenien llibres de registres, protocols ni plans individualitzats per cada persona. Els aliments que s’hi servien no complien les mínimes condicions sanitàries i a més l’empresa va falsejar documentació als inspectors de treball. S’ha de destacar que es tracta d’un cas motivat el 2019, però la multa es va imposar el 2020.

Com aquest, més de la meitat dels expedients del 2020 s’arrossegaven des de l’any anterior. És a dir, que eren casos de mala praxi que s’havien detectat anteriorment. «El 2020 vam tenir una aturada d’algunes setmanes perquè Salut va assumir les competències dels centres, però perquè alhora els familiars van deixar de poder entrar-hi, les morts es van multiplicar i la gent estava angoixada, per la qual cosa hi havia moltíssimes denúncies per atendre», expliquen a aquest diari inspectors del Govern que es van enfundar els vestits epi i es van posar a revisar la normativa. Formalment, i en vista dels expedients definitius, la Generalitat va tancar dos geriàtrics el 2020. De fet, les infraccions detectades el 2020 són 33, tot i que la majoria de multes s’han imposat el 2021 i el 2022.

Les grans empreses: «Pagament i punt»

El 2021 va seguir la mateixa tendència. Van continuar a l’alça les sancions, amb un total de 42, i es van cometre 197 infraccions, de les quals el 73% van ser molt greus. Aquí ja es nota l’impacte de la pandèmia, només dos expedients es van arrossegar des del 2019. Aquell any es va decretar el tancament de vuit centres i la suspensió d’activitat de tres més. És a dir, que un total d’11 empreses van haver de deixar de prestar els seus serveis. La multa més elevada va ser de 46.700 euros per a un centre en què es van detectar 12 infraccions, la meitat, molt greus: es practicaven immobilitzacions mecàniques o farmacològiques sense prescripció mèdica, hi havia faltes importants d’higiene, no es complien les ràtios de personal, no es prestava atenció personalitzada i els responsables no es presentaven quan l’administració els requeria documentació.

Aquest geriàtric continua funcionant actualment. No es va ordenar que tanqués i la sanció ja està pagada. Una realitat que preocupa alguns inspectors. «El problema més greu el tenim amb les grans empreses que gestionen geriàtrics i tu, quan vas veient la situació, els vas dient: “¿T’adones que això és una infracció? ¿Que allò no està bé?”. I ells et responen amb tot el desvergonyiment: “Però pago i punt”».

L’expedient de Tremp

El 2021 també consta l’expedient de la residència Fiella de Tremp, on van morir 61 avis de coronavirus. El procediment sancionador detecta 12 infraccions, nou de les quals són molt greus. No van facilitar l’accés sanitari dels residents, s’immobilitzava (mecànicament o farmacològicament) els residents sense prescripció mèdica, es tractava els avis de forma discriminatòria amb un tracte irrespectuós, s’incomplien ràtios de personal qualificat i l’edifici no estava adaptat al grau de discapacitat dels usuaris. A més, hi ha dues residències que es van tancar al març i setembre del 2021, que aquell any van obstaculitzar les tasques dels inspectors, fins al punt de no deixar-los fer la visita.

Notícies relacionades

Aquest 2022, les sancions de la inspecció a les residències segueixen in crescendo. En els primers quatre mesos de l’any, ja s’han multat 26 centres que van cometre 105 infraccions, el 66% de les quals, molt greus. Sis expedients s’arrosseguen des del 2019, set es van obrir el 2020 i 12 el 2021. La suma total de les multes arriba fins als 389.280 euros, la més alta és de 38.500 euros. El motiu, falta d’higiene i accés a medicació, immobilitzacions sense prescripció i falta de personal, entre d’altres. Aquest geriàtric tampoc s’ha tancat. Sí que s’ha clausurat un altre centre, que acumulava fins a vuit infraccions i s’ha suspès l’empresa gestora en tres casos més.

«Ens falten mans»

Els inspectors consultats per aquest diari denuncien una falta important de personal per poder complir les seves tasques. «Ens falten mans, no donem l’abast», lamenten. I es dona la doble situació que les persones que s’estan jubilant en aquest servei no són reemplaçades. «Surten places vacants i ningú s’hi presenta, la gent li ha agafat molta por», es queixen. Vista aquesta situació, i atès l’augment de les denúncies, no els queda cap més opció que augmentar les jornades, o posposar les visites als centres residencials. En els últims vuit anys, han sigut els únics que hi han pogut entrar, i comprovar in situ, les carències del 12% d’aquests.

¿Quins són?

És impossible saber quines residències són les que han comès les infraccions. Ni tan sols en quin municipi s’ubiquen. El febrer del 2020, una periodista va demanar, a través del portal de la transparència, les sancions interposades des del 2014 fins al 2018 a les residències per a la tercera edat catalana. La Generalitat ho va estimar, però el 23 de juliol del 2020 diverses empreses van imposar recursos contra aquesta decisió. Van ser Saraibra SL (que gestionava un geriàtric a Barcelona), Planiger SA (una filial del grup Amavir, que té cinc residències a Catalunya), Residencia Barcelona SL (que gestiona un geriàtric a Sant Andreu), Fundació Privada Bell Repòs de Súria (propietària d’una residència al Bages), Residencia Vall Hebron SL (que gestiona un altre de geriàtric a Barcelona) i Residencia Castrillon SL (propietària d’un geriàtric a Lleida).

Els jutges no només van acceptar aquestes mesures cautelars, sinó que en diverses sentències publicades al març i abril d’aquest 2022 han ratificat aquestes decisions. A partir de llavors, qualsevol petició de transparència en relació amb les infraccions als geriàtrics catalans ha d’evitar esmentar de quin geriàtric es tracta, on s’ubica i qui el gestiona. Els jutges consideren que, a l’informar sobre això, es «menyscaben els interessos reputacionals i per tant econòmics d'aquestes residències».

Aquesta decisió va radicalment en contra d’algunes peticions de les associacions de familiars i els experts. El president de l’Associació Espanyola de Gerontologia, en una entrevista a EL PERIÓDICO, considerava «una vergonya» que els ciutadans no tinguessin accés a les valoracions de les inspeccions fetes als geriàtrics, com es fa als Estats Units. No només perquè algunes són un servei públic que ofereix l’administració, sinó perquè en d’altres es tracta d’un servei privat amb un cost que oscil·la entre els 2.000 i els 4.000 euros al mes.