Les PAU 2022
Selectivitat a Catalunya: el catalanisme ocupa l’examen d’història
Les Bases de Manresa, la República Catalana i Franco a Catalunya són algunes de les preguntes que han entrat
«En el temari de l’assignatura no hi havia tanta part catalana com la que ha entrat en la prova», deia un estudiant
El tercer i últim dia de la selectivitat 2022 a Catalunya ha començat amb l’examen d’història, assignatura comuna per als més de 40.000 estudiants matriculats a les PAU. Dues sensacions al sortir: «Fàcil», «s’han portat bé» i «tot era catalanisme», «semblava un examen d’història de Catalunya». Aquí es poden consultar les correccions.
L’examen d’història es compon de quatre exercicis, dos del període anterior al 1933 i dos a partir de la Guerra Civil. D’aquests, l’alumne n’ha d’elegir dos. Les preguntes més denses corresponien a fets històrics de Catalunya: en l’exercici u, les Bases de Manresa i preguntes sobre el catalanisme conservador i el progressista, el Memorial de Greuges, el Centre Català o la campanya en defensa del dret civil català. En un altre exercici, la proclamació de la República Catalana, amb preguntes sobre l’adveniment de la II República a Catalunya, l’actuació de la Generalitat provisional, el mapa polític català i l’Estatut del 1932.
Un tercer exercici versava sobre Franco a Catalunya (els alumnes havien de comentar una foto del 1942 del dictador a Barcelona) amb preguntes sobre les característiques del franquisme fins al 1945 i la política exterior del règim del 1939 al 1953. Finalment, en el quart es demanava comentar les eleccions legislatives del juny del 1977 i explicar l’evolució política d’Espanya entre el 1976 i el 1982.
«Hi havia molta Catalunya», «¡quins collons!» , comentaven dos alumnes de l’institut Tiana sobre les preguntes ‘catalanes’. «Jo anava a sac amb Espanya», afegia un altre del mateix centre. «En el temari d’història no hi havia tanta part catalana i en aquest examen, sí», assenyalava un altre estudiant de l’institut Alella. En aquest centre, explicaven els seus alumnes al campus de la Ciutadella de la UPF, havien preparat especialment el bloc posterior al 1933. En canvi, els alumnes de l’escola Hamelin de Montgat estaven encantats perquè ells sí que havien preparat a fons el catalanisme.
Tenint en compte que només havien de triar dos exercicis, els estudiants han sortit satisfets. «Les preguntes eren concretes. S’han portat bé», resumia una alumna de l’institut Alella. «Era fàcil», coincidien estudiants de l’institut Mediterrani del Masnou. A ells els ha sorprès la imatge de Franco a Barcelona, una foto de Carlos Pérez de Rozas. Havien d’explicar-ne el context, però no sabien gaire bé com. «Jo he posat que era una desfilada», explicava una noia del Mediterrani. «Era fàcil de descriure, però no hem treballat gaire el comentari de fotos», apuntava una altra alumna de l’institut Alella.
Test tecnològic a la UPC
A les 12.00 h, començaven els exàmens de matemàtiques, dibuix artístic i llatí. I a les 15.00 h, les proves d’història de la filosofia, història de l’art, literatura castellana, biologia i dibuix tècnic tancaran aquesta edició de la selectivitat. A la facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC s’aprofitarà per provar en dues aules noves tecnologies per garantir l’anonimat en l’elecció de llengua en els exàmens.
Aquest any, el Departament d’Universitats, en compliment d’una sentència del TSJC, ha repartit un formulari anònim autocopiador perquè l’alumne triï l’idioma en què vol que se li entregui l’examen (català, castellà o aranès). A data d’avui, el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) no té dades sobre la xifra d’alumnes que han elegit un idioma o l’altre, però ha augurat que un 95% d’estudiants hauran elegit el català, bàsicament perquè és la llengua en què han estudiat i han preparat les matèries.
Finalitzades les PAU, queda esperar els resultats, previstos per al 29 de juny.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034