Salut femenina
Així és com les ‘apps’ que controlen la regla utilitzen les teves dades
Un estudi de la firma Eticas analitza la privacitat de les aplicacions que planifiquen el cicle de la regla i l’ovulació i denuncia que part de la informació clínica de les usuàries es comparteix amb finalitats comercials
Centenars de milions de dones de tot el món recorren diàriament a aplicacions mòbils per planificar els seus cicles menstruals i els seus períodes d’ovulació. Tanmateix, no totes gestionen la delicada informació clínica de les seves usuàries de forma responsable i fins i tot algunes han sigut denunciades per exposar la privacitat.
És per això que la firma espanyola Eticas Research & Consultoria, fundada per la investigadora Gemma Galdón, ha elaborat un informe en el qual s’analitza i detalla quin ús fan de les dades sobre la regla les apps més populars del país. I l’estudi llança una conclusió preocupant: «Moltes d’aquestes aplicacions comparteixen dades amb tercers [...] sovint amb finalitats comercials».
Entre les 12 aplicacions disseccionades es troben Mi Calendario Menstrual, Flo, Clue, Cycles, WomanLog, Period Tracker o My Fitness, entre d’altres. Les tres primeres tenen més de 100, 50 i 10 milions de descàrregues respectivament, el que dona una imatge de la seva popularitat. El mercat de la tecnologia sanitària femenina no ha deixat de créixer i s’espera que el 2025 tingui un volum d’uns 50.000 milions de dòlars.
¿Ahora no sabes qué app elegir? No te preocupes, hemos preparado un ranking para que, de un vistazo, sepas cómo funcionan, en cuanto a privacidad, cada una de estas apps #menstruales 👇
— Eticas Foundation (@EticasFdn) 14 de junio de 2022
También puedes consultar el estudio completo aquí: https://t.co/Z3mW091qAN (5/6) pic.twitter.com/IdyxpSFwDy
Compartir les teves dades
L’estudi d’Eticas conclou que la majoria d’aquestes ‘apps’ recopilen i comparteixen amb terceres parts dades personals de les usuàries com el nombre de tampons o compreses utilitzades. Companyies com Clue han indicat que aquestes dades es comparteixen per a la investigació científica, un supòsit que compta amb uns permisos especials en la legislació. Tanmateix, l’informe assenyala que també s’inclouen finalitats comercials.
A la Unió Europea (UE), el Reglament Europeu de Protecció de Dades (GDPR, per les seves sigles en anglès) obliga a les aplicacions que vulguin cedir aquestes dades a requerir el consentiment de les usuàries, una cosa que, segons denúncia Galdón, és insuficient. «La llei parla de consentiment lliure i informat i hem vist com moltes d’aquestes polítiques són incomprensibles per a les usuàries», apunta. De totes aquestes aplicacions, només WomanLog no ven ni comparteix dades de les seves usuàries sota cap concepte. Les altres deixen la porta oberta a aquesta possibilitat.
Cinc de les ‘apps’ analitzades per Eticas tenen unes polítiques de privacitat confuses. Una, Calendario Menstrual, directament ni té un espai dedicat a informar les usuàries sobre quines dades es comparteixen. Amagar aquestes clàusules en textos quilomètrics plens d’argot tècnic és una tàctica habitual en la indústria tecnològica per facilitar que els usuaris accedeixin a acceptar uns termes i condicions que desconeixen.
Informació sensible
Una altra de les justificacions que esgrimeixen les companyies al darrere d’aquestes aplicacions és que les dades se cedeixen de forma anonimitzada. A priori, això dificultaria la identificació de les usuàries. «És una cosa totalment falsa, tot i que eliminin el nom de la persona és evident que tenen la capacitat per conèixer tota la informació personal que hi ha associada a aquest compte i a aquest número de telèfon», adverteix la directora executiva d’Eticas.
L’informe d’Eticas alerta que a través d’aquestes dades «es pot esbrinar [...] quan està menstruant, si s’està buscant un nadó o si, per contra, vol evitar-ho». Ja el 2019 un estudi de Privacy International va assenyalar que aquestes aplicacions podien conèixer la nostra vida sexual, hàbits de masturbació o l’ús d’anticonceptius, una informació «accessible per als altres» i «vulnerable als atacs». Tot i que la llei protegeix les dades mèdiques amb més regulacions, aquestes ‘apps’ la incompleixen al no considerar-los com a tals.
Aquest tipus de dades sobre la fertilitat són cada vegada més lucratius per a una indústria de la publicitat digital que es nodreix de la privacitat. El 2020 una altra investigació de Privacy International va destapar que ‘apps’ com Clue o Flo havien enviat dades menstruals de les usuàries a Facebook. L’‘app’ Mi Salud, preinstal·lada per defecte a tots els dispositius d’Apple, no ha entrat en l’estudi d’Eticas perquè va molt més enllà de la informació menstrual. «El nivell d’invasió és tal que poden saber abans que tu si estàs embarassada», alerta Galdón.
Mai saps com aquesta informació pot perjudicar-te si acaba a les mans equivocades. Als Estats Units, per exemple, la imminent derogació del dret federal a l’abort ha disparat les alertes per l’ús d’aplicacions que permetrien localitzar i identificar les dones que decideixin acudir a una clínica d’interrupció de l’embaràs per assetjar-les i criminalitzar-les.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia