L’educació a Catalunya
Educació rebutja acabar abans les classes malgrat l’onada de calor
Els sindicats denuncien la inacció del Departament davant les altes temperatures i reclamen plans d’eficiència energètica
Algun institut ha decidit finalitzar l’activitat lectiva a les 13.30, una hora abans, per evitar les hores més complicades
L’onada de calor s’ha acarnissat aquesta setmana a les escoles catalanes, on les aules han registrat temperatures superiors als 30 ºC. Sota els ‘hashtags’ #SensCouenElsFills #ProuDesmaisALesAules, els professors han inundat les xarxes socials d’imatges de termòmetres a les classes marcant, per exemple, 34 ºC a Ribera d’Ebre, 32º a la Granada del Penedès o 35 ºC a l’Hospitalet de Llobregat. En alguns casos amb el comentari «amb els llums apagats i amb ventilador». Denunciaven que en aquestes condicions és impossible, ni per a ells ni per als alumnes, fer classes amb normalitat. I recordaven que un reial decret estableix que en espais on es realitzin treballs sedentaris propis d’oficines o similars la temperatura ha d’estar entre els 17 ºC i els 27 ºC. A Manresa, dos alumnes de primària es van desmaiar a classe.
Són les 12:30 @Escola_Lavinia estem a 32.5 graus. Volem una solució! #SensCouenElsFills #ProuDesmaisALesAules @educaciocat https://t.co/ptbmxOJCVe pic.twitter.com/4Ju6VUa80F
— Escola Lavínia (@Escola_Lavinia) 16 de junio de 2022
En la majoria d’escoles no hi ha aire condicionat. Funcionen a base de ventiladors i finestres obertes. Són aquestes condicions les que també denuncien els sindicats de docents, que critiquen la inacció del Departament d’Educació. Li critiquen que no prengui mesures i que no hagi previst un pla per resoldre aquesta «crisi de confort climàtic» a les aules. Reclamen plans d’eficiència energètica i climatització i aïllaments tèrmics adequats.
No ha agradat el protocol que ha enviat la conselleria als centres. En aquest protocol recomana obrir finestres, abaixar persianes, portar roba fresca i beure aigua. «Aquest protocol és un insult a la intel·ligència», opinava un mestre.
En un institut de Vilanova i la Geltrú han decidit, després de debatre-ho en el Consell Escolar i consultar-ho amb Inspecció, acabar les classes a les 13.30 hores. «La majoria d’alumnes estan fent el treball de síntesi i el projecte d’investigació. L’última hora la poden treballar des de casa», han argumentat.
La «funció social» de l’escola
Notícies relacionadesEducació ha rebutjat la demanda d’avançar el final de les classes, com demanaven sindicats i professors, i ha recordat que els centres públics ja fan horari intensiu aquest mes de juny. «Tancar centres o reduir més l’horari no entra actualment en els plans del Departament», assenyalava a última hora de dijous un comunicat de la conselleria. Argumentava que «no hi ha garanties que els nens, sobretot els més vulnerables, estiguin millor al carrer o a casa que a l’escola i, per tant, escoles i instituts han de complir la seva funció social». El curs acaba el pròxim 22 de juny.
Tot i que assegura ser «sensible» a la situació dels centres, Educació adverteix que l’emergència climàtica fa que «centres de treball i escoles tinguin un repte en el futur pròxim, que és adaptar-se a les freqüents onades de calor».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034