Geologia

L’IGN confirma per primera vegada un despreniment a la cara nord del Teide

Els petits despreniments són habituals en aquesta zona, però mai s’han pogut veure

2
Es llegeix en minuts

L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha confirmat per primera vegada un despreniment a la cara nord del TeideI és que, tot i que es té constància –per les empremtes geològiques– que aquesta cara del volcà té predisposició a patir petits esllavissaments de terra, fins ara ha sigut difícil confirmar que passaven, ja que esdevenen «en zones inhabitades», com explica el sismòleg de l’IGN, Itahiza Domínguez. 

De fet, els sismògrafs de l’IGN han captat en diverses ocasions aquests senyals que difereixen de la que pot emetre un esdeveniment sísmic. «Estàvem gairebé segurs que eren petits despreniments, però no ha sigut fins ara que hem pogut confirmar-ne un en aquesta zona», remarca l’investigador. No han pogut fer-ho fins ara perquè no hi ha hagut una prova gràfica que ho demostrés. Tanmateix, en aquesta ocasió, el vídeo d’un veí de la zona nord –allunyada del lloc on es va produir l’esllavissament– va poder captar el moment. 

«Al creuar les dades de la data i hora en què s’havia gravat el vídeo amb les dels nostres sismògrafs vam poder corroborar que el que va passar allà era un esllavissament», remarca Domínguez. Com explica l’investigador, això permetrà en un futur poder identificar què significa aquest senyal. «Ja l’havíem vist en altres moments, però no podíem determinar què era el que ho provocava», insisteix Domínguez, que destaca que aquest tipus de soroll no és gens semblant al dels terratrèmols. «Sol ser un senyal molt més difús», remarca. 

Notícies relacionades

L’investigador també ha descartat, de moment, que aquest esllavissament de terra hagi tingut relació directa amb l’eixam sísmic que es va identificar al Teide dijous a la matinada, malgrat que el despreniment va ocórrer durant la jornada de divendres. «En principi seria molt estrany, perquè l’eixam era molt petit», remarca l’investigador. I és que aquesta sèrie de 458 microsismes amb prou feines va sumar una energia de magnitud 2. Els moviments es van produir a la zona de Las Cañadas, al sud-est de Pico Viejo, a uns 13 quilòmetres de profunditat i amb una magnitud màxima d’1,6, tot i que «la majoria no arriben a 0,3», destaca l’investigador. 

En aquest sentit, Domínguez recorda que, perquè «generin un esllavissament haurien de ser terratrèmols molt grans». En tot cas, aquesta imatge permetrà als investigadors conèixer una mica millor el comportament del gran volcà que corona Tenerife, ja que «permetrà en un futur detectar aquests ensorraments tot i que les condicions no permetin observar-los».

Temes:

Volcans