Geologia
L’IGN confirma per primera vegada un despreniment a la cara nord del Teide
Els petits despreniments són habituals en aquesta zona, però mai s’han pogut veure
L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha confirmat per primera vegada un despreniment a la cara nord del Teide. I és que, tot i que es té constància –per les empremtes geològiques– que aquesta cara del volcà té predisposició a patir petits esllavissaments de terra, fins ara ha sigut difícil confirmar que passaven, ja que esdevenen «en zones inhabitades», com explica el sismòleg de l’IGN, Itahiza Domínguez.
De fet, els sismògrafs de l’IGN han captat en diverses ocasions aquests senyals que difereixen de la que pot emetre un esdeveniment sísmic. «Estàvem gairebé segurs que eren petits despreniments, però no ha sigut fins ara que hem pogut confirmar-ne un en aquesta zona», remarca l’investigador. No han pogut fer-ho fins ara perquè no hi ha hagut una prova gràfica que ho demostrés. Tanmateix, en aquesta ocasió, el vídeo d’un veí de la zona nord –allunyada del lloc on es va produir l’esllavissament– va poder captar el moment.
Circula un video de desprendimiento en la cara Norte del #Teide el pasado viernes a las ~9:45
— Itahiza (@ita_dc) 21 de junio de 2022
Desconozco autor
Decir que es algo esperable en una zona tan escarpada y que muestra signos de otros sucesos recientes similares
Además, lo detectamos en un par de estaciones sísmicas pic.twitter.com/KS8CGaT5j7
«Al creuar les dades de la data i hora en què s’havia gravat el vídeo amb les dels nostres sismògrafs vam poder corroborar que el que va passar allà era un esllavissament», remarca Domínguez. Com explica l’investigador, això permetrà en un futur poder identificar què significa aquest senyal. «Ja l’havíem vist en altres moments, però no podíem determinar què era el que ho provocava», insisteix Domínguez, que destaca que aquest tipus de soroll no és gens semblant al dels terratrèmols. «Sol ser un senyal molt més difús», remarca.
Notícies relacionadesL’investigador també ha descartat, de moment, que aquest esllavissament de terra hagi tingut relació directa amb l’eixam sísmic que es va identificar al Teide dijous a la matinada, malgrat que el despreniment va ocórrer durant la jornada de divendres. «En principi seria molt estrany, perquè l’eixam era molt petit», remarca l’investigador. I és que aquesta sèrie de 458 microsismes amb prou feines va sumar una energia de magnitud 2. Els moviments es van produir a la zona de Las Cañadas, al sud-est de Pico Viejo, a uns 13 quilòmetres de profunditat i amb una magnitud màxima d’1,6, tot i que «la majoria no arriben a 0,3», destaca l’investigador.
En aquest sentit, Domínguez recorda que, perquè «generin un esllavissament haurien de ser terratrèmols molt grans». En tot cas, aquesta imatge permetrà als investigadors conèixer una mica millor el comportament del gran volcà que corona Tenerife, ja que «permetrà en un futur detectar aquests ensorraments tot i que les condicions no permetin observar-los».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia