Ensorrament al Teide

L’ensorrament gravat al Teide no està relacionat amb la sismicitat recent

El sismòleg Itahiza Domínguez considera «impossible» aquesta relació perquè els terratrèmols del cap de setmana passat van ser «molt petits» | «Qualsevol buf de vent en superfície és més fort que el senyal del terratrèmol en aquesta zona», afirma

L’ensorrament gravat al Teide no està relacionat amb la sismicitat recent

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) descarta qualsevol relació entre l’ensorrament al Teide gravat per un particular i difós a les xarxes socials amb el recent episodi de sismicitat registrat a la zona.

En declaracions a EFE, Itahiza Domínguez, sismòleg de l’IGN, considera «impossible» aquesta relació perquè els terratrèmols del cap de setmana passat van ser «molt petits». «Qualsevol buf de vent en superfície és més fort que el senyal del terratrèmol en aquesta zona», il·lustra Domínguez.

Assenyala que en l’erupció a Cumbre Vieja, La Palma, sí que es van registrar ensorraments relacionats amb terratrèmols, però els de més magnitud, de 4 o superiors.

Domínguez atribueix l’ensorrament al Teide que es va produir en una zona del volcà «molt escarpada» i on, segons s’aprecia a les imatges, i també en altres de satel·litàries, hi ha acumulat material d’ensorraments previs.

Al Teide, igual com en altres estratovolcans a les Canàries, «el material, que es va acumulant durant l’erupció, està en posició inestable», i a la llarga «s’enfonsa en part. És un procés normal», reitera Domínguez.

Explica que si es va fer ressò del vídeo de l’ensorrament al Teide a les xarxes socials és perquè per primera vegada hi ha imatges que corroboren que, efectivament, les estacions sísmiques de l’IGN detecten aquests ensorraments.

Altres vegades ho «intuïen» però no tenien manera de comprovar-ho empíricament.

Fora d’això, indica que l’activitat sísmica al Teide «torna a ser com fins fa dues setmanes, quan ningú estava preocupat».

Es produeixen «terratrèmols de tant en tant», amb una freqüència que oscil·la entre cinc i deu a la setmana.

Notícies relacionades

«Està dins del patró que hem detectat els últims anys», afegeix.

El que es va sortir una mica del guió va ser l’eixam sísmic amb més de 400 moviments detectats en un interval de tres hores a la matinada de divendres passat. Però n’hi ha hagut tres de similars els últims sis anys.

Temes:

Volcans