Salut
L’OMS demana que la menstruació es reconegui com un «problema de salut» i «no d’higiene»
Insta els governs a col·laborar perquè dones i nenes tinguin accés a informació i educació, als productes i a l’atenció competent i empàtica
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat que la menstruació es reconegui com un «problema de salut i de drets humans» i «no d’higiene» i que, per tant, s’abordi en la perspectiva d’un curs de vida, des d’abans de la menarquia fins després de la menopausa.
Així, l’organització ha lamentat que la salut menstrual no hagi format part de l’agenda de la Conferència Internacional sobre la Població i el Desenvolupament, ni de la Declaració del Mil·lenni, i que tampoc no estigui inclosa en les metes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per als objectius de salut, igualtat de gènere o aigua i sanejament.
En concret, l’organisme de les Nacions Unides ha sol·licitat reconèixer que la salut menstrual significa que les dones i nenes tinguin accés a informació i educació sobre aquest tema; als productes menstruals que necessiten; a les instal·lacions d’aigua, sanejament i eliminació; a l’atenció competent i empàtica quan sigui necessari, i a viure, estudiar i treballar en un entorn en el qual la menstruació es vegi com una cosa positiva i saludable, no com a una cosa de què avergonyir-se.
A més, l’OMS s’ha compromès a intensificar els seus esforços per encoratjar els responsables polítics i sanitaris a col·laborar per promoure els drets de les dones i les nenes i, així, satisfer les seves necessitats integrals de salut menstrual, especialment en contextos humanitaris.
També ha mostrat el seu compromís a trencar el silenci i l’estigma associats a la menstruació i per fer que les escoles, els centres de salut i altres llocs de treball (inclosos els llocs de treball de l’OMS) responguin a la menstruació.
Notícies relacionades«Els governs estan començant a actuar, però necessiten fer molt més. Alguns governs han eliminat els impostos sobre els productes menstruals, d’altres s’han centrat en els desafiaments als quals s’enfronten les adolescents en edat escolar per obtenir productes menstruals i d’altres han posat en marxa estratègies per proporcionar productes menstruals a poblacions en circumstàncies difícils, per exemple, les que no tenen llar o les que estan empresonades», ha detallat l’organització.
No obstant, considera que els governs hauran de fer més que millorar l’accés als productes menstruals. «Haurien de fer escoles, llocs de treball i institucions públiques que recolzin el maneig de la menstruació amb comoditat i dignitat. Més important encara, haurien de normalitzar la menstruació i trencar el silenci que l’envolta. Finalment, en el context del que està passant a Etiòpia, Ucraïna i altres llocs, els governs haurien d’incloure una atenció a la menstruació com a part d’una resposta més àmplia de salut sexual i reproductiva en aquelles persones desplaçades a causa de la guerra o de calamitats naturals», ha conclòs l’OMS.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034