Increment de positius

Un estudi revela en quins pacients es gesten les variants de la covid

Els investigadors de la Universitat de Tel Aviv han vist pacients que constitueixen un «incubador» de virus i mutacions: el coronavirus persisteix al seu cos durant molt temps i aconsegueix adaptar-se al sistema immunitari

  • ¿Què se sap de les noves variants BA.4 i BA.5 de l’òmicron?

  • ¿Quines noves variants de la covid «passen» de les vacunes?

  • Aquests són tots els símptomes del llinatge òmicron

Un estudi revela en quins pacients es gesten les variants de la covid
3
Es llegeix en minuts

Anar més enllà dels informes de casos per comprendre per què el coronavirus continua evolucionant amb noves subvariants. Els nous llinatges de la variant òmicron, els BA.4 i BA.5, s’estan expandint a una velocitat sorprenent i això es tradueix en un repunt de casos. En aquest sentit, el grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (BIOCOM-UPC) ha alertat aquest dimecres d’un creixement de la covid «molt fort». L’augment de les interaccions socials al juny i l’aparició de la nova subvariant de l’òmicron BA.5 són darrere de l’augment de casos. Mentrestant, un equip d’investigadors ha estudiat en quins pacients es gesten aquests nous subllinatges: hi ha pacients que són un «incubador» del virus i de les seves mutacions.

Investigadors de la Universitat de Tel Aviv (Israel) han estudiat com es comporta el virus dins dels hostes, els humans, durant tot el procés de la malaltia. No s’han centrat en els símptomes que provoca, sinó en com sobreviu i es reprodueix. El resultat de l’informe, publicat a la revista ‘Nature Science’ permet fer un pas més per superar la pandèmia: revela que les moltes variants del virus probablement es formen en pacients crònics amb covid que, a més, tenen immunosupressió.

Moltes mutacions durant una infecció

Els científics suggereixen que una resposta d’anticossos debilitada, particularment a les vies respiratòries inferiors d’aquests pacients crònics, pot impedir la recuperació total del virus i fer que canviï moltes vegades durant una infecció prolongada.

En altres paraules, «la capacitat del virus per sobreviure i reproduir-se al cos del pacient immunodeprimit sense restriccions condueix a l’evolució de moltes variants», ha explicat la professora Adi Stern, que ha liderat la investigació.

A més, els experts han vist que les variants que es troben entre els malalts crònics de covid tenen moltes de les mateixes mutacions que són presents en les variants preocupants per a malalties greus, en particular aquelles mutacions associades amb l’evasió d’anticossos que maten la malaltia.

Les noves troballes indiquen que, si bé les variants de propagació ràpida són rares entre les moltes soques transmeses per pacients immunodeprimits, la probabilitat augmenta i sorgeixen quan augmenten les taxes d’infecció global.

Els pulmons, clau

Després d’un examen més detallat d’alguns pacients, els investigadors van trobar que quan s’observa un patró de recuperació aparent (basat en hisops nasofaringis negatius), el virus continua prosperant als pulmons dels pacients. Per tant, els investigadors suggereixen que el virus acumula mutacions als pulmons i després torna al tracte respiratori superior.

Stern també ha explicat que, des de l’inici de la pandèmia, la velocitat a què evoluciona el virus ha sigut una mica «desconcertant». En concret, durant el primer any de la pandèmia, es va observar una taxa de mutacions relativament lenta però constant.

Notícies relacionades

Tanmateix, des de finals del 2020, «el món ha sigut testimoni de l’aparició de variants que es caracteritzen per una gran quantitat de mutacions, i superen amb escreix la taxa observada durant el primer any», ha detallat.

Protegir les persones immunocompromeses

«Crec que la nostra investigació ha aconseguit eliminar una capa que faltava del panorama general i ha obert la porta a més esforços d’investigació per descobrir els orígens de les diverses variants. Aquest estudi destaca la importància de protegir les persones immunocompromeses, que tenen un alt risc de contraure el virus, però que també poden ser un incubador per a la formació de la pròxima variant, cosa que representa un risc per a tots nosaltres», ha manifestat Stern.