Resultats de les PAU 2022 a Catalunya
Un alumne de Sabadell i una estudiant de Sant Vicenç dels Horts treuen un 10 en la selectivitat
Ramon Bernadas, de l’Escola Pia, i Marta Bernadet, dels Salesians, volen estudiar Medicina a la UPF
Un 97% dels joves han aprovat els exàmens i la nota mitjana ha sigut de 6,85, una mica millor que el 2021
La màxima qualificació: un 10. Aquesta és la millor nota de la selectivitat 2022 a Catalunya. I l’han obtingut dos alumnes; Ramon Bernadas, alumne de l’Escola Pia de Sabadell, i Marta Bernadet, alumna dels Salesians de Sant Vicenç dels Horts, tots dos a la província de Barcelona. La primera i última vegada que un estudiant català va obtenir un 10 a les PAU va ser el 2014. En aquella històrica ocasió, va ser un alumne de l’Escola Pia de Vilanova i la Geltrú, Carles Domingo, el que va aconseguir el 10.
Ramon Bernadas i Marta Bernadet no només coincideixen en la nota de selectivitat i en la nota d’accés (un 13,6), sinó també en la carrera que volen fer. Els dos volen estudiar Medicina i els dos a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que té com a centre de referència l’Hospital del Mar.
«Flipant i assimilant-ho»
A Marta Bernadet, la notícia del 10 l’ha agafat a Salou, celebrant el final d’etapa amb els seus amics de l’escola. «Estic en xoc. Ha sigut una sorpresa. La selectivitat em va anar bé i esperava treure bona nota, però no tant. Estic flipant i encara assimilant-ho», explicava sincera. Té una mitjana de 9,8 en batxillerat i el 10 de la selectivitat li obre la porta gran per entrar a Medicina, grau a què accedeix per vocació, experiències personals i amb voluntat d’ajudar. Per això, explica que va preparar les PAU a consciència. «Sabia que la nota d’accés és alta i em vaig dir ‘m’hi he d’esforçar’. Al matí vaig repassar a l’escola i a les tardes a casa. Alternava l’estudi memorístic amb el pràctic», explica. Afegeix que «no ha sigut una de matada, perquè ja feia dos anys que treballava».
No sabia que des del 2014 ningú treia un 10 a les PAU. «I a sobre hem sigut dos. I resulta que els dos volem estudiar Medicina», comentava riallera. «El primer dia de classe el saludaré i ens coneixerem», afegeix.
El saludat serà Ramon Bernadas, l’altre 10. Un jove amb un 10 a batxillerat i «bastant exigent» amb si mateix que confessa que «no esperava» aquesta nota. «Vaig fer una fase general bastant bona, però l’específica, no tant». No tant és que va treure un 9. «En la preparació de les PAU vaig dedicar massa temps a la fase general», reflexiona crític.
Tot i que sent curiositat per bastants àmbits científics, des de 3r de l’ESO va tenir clar que estudiaria Medicina. Dimarts, quan va saber la nota, ho va celebrar amb un sopar en família. I en uns dies se n’anirà de vacances a Islàndia. Mentrestant, disfrutarà la fita amb els seus amics.
A Lleida i Girona, 9,90
A la província de Lleida la millor nota ha sigut de 9,90 i l’ha aconseguit una alumna de l’escola Les Heures. Es tracta de Clara Prim, que vol estudiar Farmàcia a la Universitat de Barcelona. La nota, la segona millor de Catalunya, li dona de sobres per accedir al grau. No s’acabava de creure el resultat tot i que la selectivitat li va anar «molt bé». Ha volgut donar les gràcies als seus professors. «Sense ells no ho hauria aconseguit».
A Girona, la qualificació més alta, també de 9,90, és per a una alumna de l’institut Tossa de Mar. I a Tarragona, la millor nota, un 9,70, l’han assolit una alumna de l’institut Andreu Nin i sis nois de La Salle Tarragona i dels instituts Cambrils, Gabriel Ferrater i Soler, Fontanelles, La Talaia i Antoni Martí i Franquès.
Ha sigut aquesta una selectivitat amb resultats lleugerament per sobre de l’edició del 2021. El 96,91% dels 39.767 estudiants que es van presentar les han aprovat i ho han fet amb una nota mitjana de 6,855. Xifres lleument superiors que l’any passat, quan el percentatge d’aprovats va ser de 96,77% i la nota mitjana de 6,848. Així mateix, 1.409 estudiants (853 noies i 556 nois) rebran les distincions de les PAU a l’haver obtingut una nota igual o superior a 9. La xifra millora l’aconseguida l’any passat, quan la xifra d’alumnes excel·lents va ser de 1.242.
La nota mitjana d’accés a la universitat, que es calcula partint del 60% corresponent a l’expedient de batxillerat i el 40% restant partint de la nota de la fase general de les PAU, ha sigut de 7,293, una mica més baixa que l’any passat (7,323).
En el cas dels alumnes procedents de batxillerat, han aprovat el 89,23%, mentre que han superat les PAU el 76,22% dels alumnes procedents de cicles formatius de grau superior (CFGS).
Atenent només l’alumnat procedent de segon de batxillerat, un total de 31.270 (97,56%) podran accedir el curs 2022-23 vinent a la universitat. La nota mitjana de PAU (fase general) d’aquests estudiants ha sigut de 6,870 (6,862 el 2021), mentre que la nota mitjana de batxillerat ha sigut de 7,61 (7,66 el 2021). La nota mitjana d’accés a la universitat d’aquest col·lectiu ha sigut de 7,311 (7,342 el 2021).
Dels 6.761 estudiants que només s’han examinat de la fase específica, 2.900 aprovats procedeixen de batxillerat i 2.676 de cicles formatius de grau superior (CFGS).
D’entre les matèries comunes, la nota mitjana més alta ha sigut per a l’assignatura d’Alemany, amb un 8,49. La segueixen Anglès i Francès, les dues matèries amb un 7,49 de nota mitjana. En Llengua i Literatura Catalana la nota mitjana ha sigut d’un 7,08, mentre que en Llengua i Literatura Castellana, la qualificació mitjana ha sigut de 6,54. En Història, la nota mitjana ha sigut de 6,82.
Notícies relacionadesQuant a les matèries de modalitat, l’assignatura amb la nota mitjana més alta ha sigut Grec, amb un 7,70, seguida de Cultura Audiovisual (7,17), Fonaments de les Arts (7,06) i Dibuix Artístic (7,04). Per contra, la matèria de modalitat amb la nota mitjana més baixa ha sigut Electrotècnia, amb un 5,11.
Els estudiants poden consultar el resultat dels exàmens en aquest enllaç. Quan ho facin, ja podran descarregar el document personal acreditatiu de les qualificacions de les PAU 2022, que està dotat d’un codi segur de verificació. Aquest document és necessari per poder formalitzar la matrícula universitària una vegada hagi finalitzat el procés d’assignació de places. La preinscripció universitària es pot formalitzar fins a l’1 de juliol al Portal d’Accés a la Universitat. El Departament de Recerca i Universitats farà públiques les notes de tall cap al 14 de juliol.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034