TRIBUNALS

L’Audiència Nacional aparta del tribunal que jutjarà Francisco Camps pel cas Gürtel un jutge que va ser càrrec del PP

El magistrat Joaquín Delgado va ocupar diferents llocs als ministeris de Justícia de Michavila i Catalá | El PSOE, que exerceix l’acusació popular, i la Fiscalia Anticorrupció n’havien sol·licitat la recusació

L’Audiència Nacional aparta del tribunal que jutjarà Francisco Camps pel cas Gürtel un jutge que va ser càrrec del PP

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

El Ple de la Sala Penal de l’Audiència Nacional (AN) ha acceptat per unanimitat la petició feta pel PSOE i avalada per la Fiscalia Anticorrupció d’apartar el jutge Joaquín Delgado del tribunal que jutjarà l’expresident valencià Francisco Camps per la peça dels contractes menors amb l’empresa Orange Market del cas Gürtel per haver exercit alts càrrecs amb el PP.

Segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press, el Ple ha apreciat en el cas de Delgado les circumstàncies descrites per l’article 351.f de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ), conforme al qual els jutges que «siguin nomenats per a càrrec polític» al tornar als seus llocs s’hauran d’abstenir, o podran ser recusats, d’intervenir en assumptes en els quals siguin part partits polítics o «aquells dels seus integrants que ostentin o hagin ostentat càrrec públic».

D’aquesta manera, han acceptat la recusació formulada per les exdiputades socialistes Carmen Ninet i Cristina Moreno contra Delgado perquè fos apartat del tribunal encarregat de jutjar «la presumpta adjudicació irregular de contractes administratius des de la Generalitat de València durant els anys en els quals el PP, amb Francisco Camps al capdavant, va ostentar el Govern d’aquesta comunitat autònoma».

Per a Ninet i Moreno, «hi ha diverses connexions de fet entre el magistrat i aquesta formació política». «Una vegada més, estem davant d’un procés penal en el qual entre els acusats tenim persones que al seu dia van ocupar càrrecs molt rellevants tant en l’administració pública com a l’organigrama jeràrquic del Partit Popular», al·legaven.

Així, recordaven que Delgado va ser assessor del Ministeri de Justícia quan el titular era José María Michavila i director general del mateix ministeri ja amb Rafael Catalá com a màxim responsable, càrrec del qual, a més, remarquen que va cessar com a conseqüència de la moció de censura que va propiciar la caiguda del Govern de Mariano Rajoy arran d’una sentència de Gürtel.

L’acusació popular exercida per Ninet i Moreno aclaria que no es tracta de qüestionar les «afinitats polítiques» de Delgado, «sinó de la percepció de la possible parcialitat d’un magistrat en l’ascendent trajectòria professional de la qual ha tingut summa importància el Partit Popular».

Referent a això, esgrimien que «no es pot obviar que es tracta d’una peça separada d’una causa d’enorme interès per al PP, ja que el seguit de sentències que condemna càrrecs públics i orgànics d’aquest partit, fins i tot el mateix partit, ja sigui com a responsable civil subsidiari o com a partícip a títol lucratiu, resulta si més no incòmode i preocupant per als actuals dirigents encara que intentin dir que s’han renovat i que això forma part del passat».

Amb tot, expressaven «seriosos dubtes sobre l’aparença d’imparcialitat d’aquest magistrat per actuar lliurement en aquest cas», i recalca que el fet que una sentència de Gürtel provoqués la «precipitada sortida» de Delgado del Ministeri de Justícia «pot haver generat animadversió cap a la causa i cap als participants», ja que «ha tingut efectes directes sobre la seva carrera professional».

La imatge de la justícia

Així mateix, adduïen que en aquesta peça número 5 de Gürtel es jutjarà «qui va ser president del PP de València [amb referència a Francisco Camps], i no qualsevol president, sinó un dels que va donar el seu suport incondicional al president nacional quan se’n discutia internament el lideratge, que va consolidar precisament en el Congrés de València».

«En el cas Gürtel s’investiga i jutja un període temporal que inclou mandats de l’anterior president del Govern, Mariano Rajoy, també com a president del Partit Popular, i per a això va ser fonamental el suport rebut del senyor Camps», ressalten.

En conseqüència, adverteixen que mantenir Delgado com a membre d’aquest tribunal «generaria seriosos dubtes sobre el nostre sistema judicial i donaria pàbul a les habituals frases populars sobre el diferent tracte que reben els encausats depenent de la seva posició i relacions».

Suport de la Fiscalia Anticorrupció

Notícies relacionades

Les fiscals Pilar Santamaría i Concepción Nicolás han recolzat la iniciativa socialista perquè Delgado «ha sigut nomenat per a alts càrrecs del Govern del PP a proposta de ministres de l’esmentat partit». Un fet d’especial rellevància, remarquen, quan en aquesta «peça s’enjudicien nombrosos alts càrrecs de l’Administració de la Generalitat Valenciana i del Partit Popular des dels anys 2004 fins al 2009».

A més, les fiscals recorden que la situació de Delgado és «coincident» amb la de dos magistrats més que ja van ser recusats anteriorment en altres peces separades del cas Gürtel: els jutges Concepción Espejel i Pablo González.