Hospital Clínic
Un de cada cinc casos de depressió és atribuïble a l’estrès laboral
L’estudi també indaga sobre la relació entre trastorns mentals i factors de risc com el sobrepès durant l’embaràs o els abusos infantils
Chica sentada en el suelo. /
Un de cada cinc casos de depressió és atribuïble a l’estrès laboral. Així ho estableix un estudi internacional liderat per investigadors de l’Hospital Clínic-IDIBAPS, que també ha determinat que eliminar les adversitats infantils, com l’assetjament, evitaria un de cada tres casos d’esquizofrènia.
L’estudi, que publica la revista ‘Molecular Psychiatry’, l’ha coordinat Joaquim Raduà, cap del grup IMARD i membre del CIBERSAM, que ha rebut l’ajuda d’altres institucions, entre les quals destaca l’Hospital Gregorio Marañón. Aquest treball demostra i quantifica que una reducció de les adversitats infantils podria reduir la incidència dels trastorns mentals en l’edat adulta.
Causes multifactorials
Tal com explica Raduà, els trastorns mentals són multifactorials, és a dir, depenen de la combinació de múltiples factors: genètics, biològics, psicològics o ambientals.
A part de les causes no modificables en les persones que tenen un trastorn, diversos estudis han identificat nombrosos factors de risc modificables involucrats en la seva aparició, com per exemple associats a l’estil de vida o a la societat, tot i que es desconeix quants trastorns es podrien prevenir modificant aquests factors de risc. «En molts aspectes, vivim en una societat de benestar. Però, malgrat aquesta aparent bonança, al voltant d’una de cada cinc persones té actualment un trastorn mental», ha remarcat Raduà. «La pregunta que volia respondre aquest estudi és si hi hauria menys trastorns mentals si milloréssim la societat i l’estil de vida», ha afegit el coordinador del treball.
Factors de risc
Els autors de l’estudi van buscar els factors de risc ambiental amb més evidència prospectiva per calcular la fracció atribuïble poblacional, que mesura quin percentatge dels casos d’un trastorn es poden atribuir a un factor de risc concret.
El resultat és que, reduint les adversitats infantils, es podria evitar un de cada tres casos d’esquizofrènia i que, reduint els abusos infantils, es podria evitar un de cada sis casos de depressió, i que una reducció de l’estrès laboral permetria evitar un de cada cinc casos de depressió.
Notícies relacionadesSobre l’estil de vida, el fet de fer més exercici físic podria evitar un de cada sis casos d’Alzheimer; disminuir els factors de risc metabòlic, com l’excés de greixos en sang, podria evitar un de cada deu casos de depressió; i evitar el sobrepès abans o durant l’embaràs podria evitar un de cada quinze casos d’autisme en els fills.
«Això significa que podríem evitar que milions de persones desenvolupin trastorns mentals. Però també significa que molts trastorns, probablement la majoria, continuarien existint. Per això és tan important dedicar més recursos a la recerca en salut mental per crear tractaments que millorin d’una manera més efectiva la qualitat de vida de les persones amb un d’aquests trastorns», han conclòs els investigadors.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia