Paràsit d’aigua dolça

Un banyista, infectat per l’ameba ‘menjacervells’ als EUA

  • Arran dels fets, s’ha prohibit l’accés a la platja del Parc Estatal Lake of Three Fires, a l’estat d’Iowa, en plena temporada d’estiu

zentauroepp49887555 ameba para valentina190916133959

zentauroepp49887555 ameba para valentina190916133959 / Lukiyanova Natalia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un banyista que estava a la platja del Parc Estatal Lake of Three Fires, a l’estat d’Iowa, ha contret una infecció per Naegleria fowleri, coneguda com a ameba ‘menjacervells’, segons un comunicat del Departament de Salut d’Iowa que recull la CNN. Arran dels fets, s’ha prohibit l’accés a la platja en plena temporada d’estiu.

L’home està hospitalitzat en cures intensives i podria haver-se contagiat a la mateixa zona de bany. «El tancament és una resposta de precaució a una infecció confirmada de ‘Naegleria fowleri’ en un resident de Missouri amb una possible exposició recent mentre nedava a la platja», asseguren les autoritats sanitàries.

L’ameba ‘menjacervells’ és un ameboflagel·lat aeròbic, un paràsit que viu en aigües dolces, temperades i estancades, com llacs, piscines, estanys, etc.

La manera de contaminar-se amb aquest paràsit és via aèria a través del nas quan es neda o busseja en aquest tipus de llocs. Una vegada instal·lat a la mucosa, es reprodueix a gran velocitat, i provoca congestió nasal, febre, hemorràgia i, finalment, necrosi.

A continuació, ataca el sistema nerviós central, i provoca nàusees, vòmits i alteracions sensorials, que es van incrementant, fins a provocar el coma i la mort en 72 hores

El pronòstic de la malaltia és molt dolent en l’àmplia majoria dels casos, amb una mortalitat pròxima al 99%. En qualsevol cas, la possibilitat de contaminar-se amb la ‘Naegleria fowleri’ és bastant remota.

Els símptomes de l’ameba ‘menjacervells’

Els primers símptomes de l’ameba ‘menjacervells’ poden confondre’s amb els d’una grip comuna, ja que solen ser mals de cap, febre, nàusees, congestió nasal o rigidesa al clatell. Tres o quatre dies després que comencin a aparèixer aquests símptomes, la persona afectada empitjora i pot experimentar convulsions, pèrdua de l’equilibri i del control corporal, deliris, confusió, comportament anormal i fins i tot coma irreversible.

Després del coma, en la gran majoria dels casos, es produeix finalment la mort per aturada cardiorespiratòria o edema pulmonar. I és que l’ameba ‘menjacervells’ té una taxa de mortalitat estimada d’un 95%, segons l’INSHT.

Les persones que moren per la ‘Naegleria fowleri’ solen fer-ho entre set i deu dies després de la infecció. La rapidesa amb què avancen els símptomes complica la tasca dels metges i fa que molts casos es diagnostiquin ‘post mortem’.

¿Com se’n pot evitar el contagi?

Malgrat ser un microorganisme que prolifera en multitud de zones, el contagi de l’ameba ‘menjacervells’ és poc freqüent i se’n coneixen molt pocs casos. Ja que, tot i que la seva presència a l’aigua és comuna, no ho és la seva infecció.

Notícies relacionades

Tot i que no hi ha cap mètode exacte per prevenir-ne el contagi, cal recordar que no es transmet d’una persona a l’altra i que no et contagiaràs si estàs amb algú infectat.

Però, com en tots els casos, el millor mètode és la prevenció. Al tractar-se d’una ameba que es troba en aigües estancades i dolces, intenta evitar banyar-te en aquest tipus de llocs, especialment a l’estiu quan les temperatures augmenten. Si no pots evitar-ho, vigila la quantitat d’aigua que t’entra pel nas i evita les piscines contaminades o mal conservades.

Temes:

Estats Units