Setena onada

Sanitat dona llum verda, sense data, a la quarta dosi de la vacuna covid en persones més grans de 60

La Comissió de Salut Pública diu que queda per definir el moment «per fer-ho en funció de l’evidència científica i de la situació epidemiològica»

Ministeri i comunitats recomanen la vacuna preexposició en verola del mico per a persones que mantenen pràctiques d’alt risc

Sanitat dona llum verda, sense data, a la quarta dosi de la vacuna covid en persones més grans de 60

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

La Comissió de Salut Pública «ha estudiat la necessitat de posar una segona dosi de record de vacuna» contra el coronavirus, tal com proposa la Ponència de Vacunes, a persones vulnerables, més grans de 60 anys i personal sanitari i sociosanitari. Tanmateix, encara queda per definir el moment «per fer-ho en funció de l’evidència científica i de la situació epidemiològica». Recorda, a més, la importància que la població «iniciï o completi, segons cada cas, la pauta de vacunació recomanada per a la seva edat». En verola del mico, l’organisme recomana la vacunació preexposició, com demanava Madrid, en grups d’alt risc, i la profilaxi postexposició de contactes estrets de casos confirmats.

L’administració de la quarta dosi de la vacuna del coronavirus als més grans de 60 anys –tal com aquest dilluns van recomanar tant l’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, també per les seves sigles en inglés)– ja és una realitat. Falta determinar quan, en funció de l’evidència científica i la situació epidemiològica.

El Ministeri de Sanitat i les comunitats han abordat aquest matí un assumpte que fa setmanes que cueja en un estiu submergit en una setena onada de contagis: l’administració d’una segona dosi de reforç de la vacuna covid. L’abril passat, tant l’EMA com l’ECDC recomanaven una segona dosi de reforç per a més grans de 80 anys i, en aquell moment, es deixava veure la possibilitat d’ampliar-la a les persones d’entre 60 i 79 i per a grups d’alt risc de qualsevol edat en cas d’una nova onada com la que ja surfegem.

En el nostre país, el 9 de juny passat, la Comissió de Salut Pública aprovava aquesta nova dosi per als més grans de 80 i usuaris de residències però sense posar-hi data. Dies després, la mateixa ministra de Sanitat, Carolina Darias, anunciava que aquesta nova dosi s’inocularia a tota la població a partir de tardor, coincidint amb l’arribada de les noves vacunes adaptades a òmicron, cosa que va sembrar un enorme desconcert. El mateix Ministeri de Sanitat va haver de matisar les paraules de la titular de la cartera i va indicar que, fins aleshores, aquesta recomanació era només per als més vulnerables.

Aquest dimarts, la Comissió de Salut Pública ha estudiat «la necessitat de posar una segona dosi de record, tal com proposa la Ponència de Vacunes, a persones vulnerables, més grans de 60 anys i personal sanitari i sociosanitari». Encara queda per definir el moment per fer-ho en funció de l’evidència científica i de la situació epidemiològica, indiquen des de Sanitat.

Pressió de les comunitats

A Espanya, en les últimes setmanes, amb una nova onada asfixiant novament els hospitals, diverses comunitats autònomes havien demanat accelerar la campanya de la quarta dosi als més vulnerables. Amb dades del Ministeri de Sanitat de divendres passat, la incidència de la covid havia pujat fins als 1.225 casos en els més grans de 60, tot i que els ingressos hospitalaris es van alentir amb un lleu creixement del 9,56% al 9,95%. Les ucis, amb aquestes mateixes dades, continuaven estables en un 5,7%.

Aquest dilluns, el conseller de Sanitat de Castella i Lleó, Alejandro Vázquez, demanava el consens per decidir si es posa immediatament la segona dosi de reforç de la vacuna a més grans de 60 anys i grups de risc o s’espera fins a la tardor per fer-ho. En la mateixa línia, el conseller de Salut de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha tornat a reiterar la necessitat d’accelerar aquesta quarta dosi i també fa setmanes que Andalusia demana que s’administri ja als més grans de 80.

Altres comunitats, tanmateix, com és la de Madrid, han mostrat els seus dubtes. En la mateixa línia es pronunciava fa uns dies la immunòloga del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Margarita del Val«No hem vist cap indici que hagi caigut la immunitat. La immunitat està durant», asseverava l’experta.

Vacuna per a la verola del mico

En la reunió d’aquest dimarts de la Comissió de Salut Pública, també s’ha abordat una de les altra alertes sanitàries de plena actualitat: la verola del mico. Amb més d’un miler de casos positius, a la Comunitat de Madrid, el seu conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ja ha anunciat que aquest mateix dimarts demanarien a la Comissió la més afectada per l’alerta sanitària de tot Espanya que s’avanci en la vacunació preexposició del virus, és a dir, prèvia al contacte directe amb un infectat, en població amb pràctica de sexe en grup amb desconeguts i múltiples parelles l’últim any.

La Comissió de Salut Pública ha revisat l’estratègia de vacunació contra la verola del mico o Monkeypox i recomana: la profilaxi preexposició en persones que mantenen pràctiques d’alt risc i la vacunació postexposició de contactes estrets de casos confirmats, «sobretot aquells amb alt risc de malaltia greu (població infantil, les embarassades i les persones amb immunodepressió), així com a personal sanitari i de laboratori amb contacte amb casos confirmats i que hagin tingut alguna incidència en l’ús de l’epi».

Notícies relacionades

Actualment, el protocol de vacunació contra el ‘monkeypox’ contempla la vacunació postexposició per a persones amb alt risc de gravetat o d’exposició. No es recomana en aquests moments la vacunació preexposició, tot i que podria recomanar-se més endavant en funció de l’evolució del brot i de la disponibilitat de vacunes, segons ha explicat el Ministeri. A la Comunitat de Madrid s’han registrat fins aquest dilluns un total de 1.212 casos positius.

Una consideració que comparteixen els dermatòlegs tal com explicava recentment el doctor Pablo Ortiz, cap de Servei de Dermatologia del madrileny Hospital Universitari 12 de Octubre on ja han atès més d’un centenar de pacients positius. La idea li sembla «fantàstica» per al control de la malaltia.