Balears
Set de cada 10 persones que sobreviuen a un balcòning queden en cadira de rodes
Després de dos anys de pandèmia, aquest estiu servirà per avaluar les mesures contra aquest problema
Quan al cirurgià general i digestiu de Son Espases Juan José Segura, per les mans del qual passen molts dels joves accidentats per actuar esbojarradament als balcons dels establiments hotelers en què estan allotjats, se li demana que els llanci un missatge contundent que els insti a desistir d’aquestes pràctiques ja universalment conegudes com balcòning, no ho dubta ni un instant: «Dels que sobreviuen al primer impacte, perquè un de cada dos o tres precipitats mor en l’acte, entre un 60% i un 70% pateixen traumatismes cranioencefàlics o lesions medul·lars greus que els impediran caminar el que els resta de vida».
Per això, Segura es va avenir a col·laborar amb l’ambaixada del Regne Unit a Espanya per intentar erradicar unes pràctiques que destrossen no només les vides dels seus protagonistes sinó també les de les seves famílies i va protagonitzar un anunci en què comunicava, amb un missatge clar i directe, el que podia passar-te si consumies molt alcohol i drogues i després decidies fer equilibris o llançar-te a la piscina des del balcó de l’hotel.
Preguntat sobre com està transcorrent aquesta temporada pel que fa a casos de balcòning, el cirurgià afirma que «ningú ve a les Balears pensant a tirar-se per un balcó» des d’una gran altura. No obstant, admet la dificultat d’erradicar aquestes pràctiques bàsicament perquè és molt difícil arribar fins als que les protagonitzen.
«És molt difícil arribar fins aquest segment poblacional. Són joves que no s’informen per la ràdio o la televisió, que no llegeixen diaris...», i comença revelant que la temporada ha arrencat amb força pel que fa a assistències de politraumatismes, que no necessàriament es produeixen per episodis de balcòning.
«Hi ha més urgències, com cada any en aquestes dates. Hi ha molts turistes i més consum d’alcohol i la gent surt més, va a més festes i hi ha més accidents de trànsit i per altres causes», posa en situació el doctor Segura.
Preguntat pels casos específics d’aquest fenomen, el cirurgià emplaça al final de l’estiu per avaluar què ha passat. Després d’una arrencada espectacular amb dos casos seguits en què uns demolidors vídeos d’estúpides morts en directe van circular massivament per les xarxes socials –el d’un jugador de futbol holandès estavellant-se contra unes roques a les illes Malgrats i el d’un turista britànic que va morir a Magaluf després de penjar-se imprudentment del balcó de l’establiment hoteler–, no se sap gaire bé com conclourà aquesta temporada, la primera després de dos anys de pandèmia amb absència de turisme, en què es podrà avaluar si les mesures adoptades per erradicar el fenomen han sigut eficaces.
«Aquest cap de setmana passat hem tingut un cas d’un noi que es va precipitar des d’una segona planta. Però encara desconeixem si obeïa a un accident domèstic o a intencions autolítiques (suïcides). Anem recollint casos, ja n’hem tingut uns quants, i al final sabrem la seva causa», revela Segura.
Les normatives aprovades per erradicar aquest problema, tant a escala autonòmica com municipal, ja van deixar notar els seus efectes als estius del 2018 i 2019 quan, segons els comptes del cirurgià, els casos de balcòning es van reduir gairebé a la meitat (sis o set en comparació amb els habituals 14 o 15, xifra).
Ara, després dels dos estius de parèntesi pandèmic, caldrà veure si els turistes que visiten les illes han tornat més desmesurats o amb una mica més de seny als joves caps.
‘Queda’t amb els teus amics’, campanya d’aquest any
‘Queda’t amb els teus amics’,El doctor Segura revela que la campanya portada a terme al Regne Unit aquest any per intentar minimitzar al màxim aquests casos de balcòning incideix en un aspecte, en què els joves que han begut i consumit drogues durant bona part de la nit no es quedin sols amb aquest explosiu còctel circulant per les venes i alterant-los les neurones.
Notícies relacionades«La campanya s’ha anomenat ‘Queda’t amb els teus amics’ per intentar que, almenys, si estàs en companyia d’altres persones, alguna tingui el sentit comú d’evitar que et pengis del balcó», assenyala el cirurgià general i digestiu.
Per Segura, les mesures que limiten el consum d’alcohol posant fre a les ‘happy hour’ i els ‘all included’ o les sancions econòmiques imposades als turistes que incorren en aquestes situacions de risc, que a més han d’abandonar immediatament després l’establiment i posar fi d’una forma abrupta a les seves vacances, van aconseguir resultats en els estius prepandèmics. Tot i que encara és aviat per avaluar què passarà aquest estiu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín