Segons dades provisionals de l’Aemet
L’última onada de calor podria ser la més intensa mai registrada a Espanya amb una anomalia tèrmica de 4,2ºC
L’episodi, del 9 al 18 de juliol, és, per ara, el tercer en durada i extensió des que hi ha registres
L’onada de calor viscuda al país entre el 9 i el 18 de juliol del 2022 ha sigut la tercera en durada i extensió des que hi ha registres, segons dades provisionals, ja que «encara podria augmentar aquesta xifra» i ser «provisionalment» també la de més anomalia, segons ha explicat la portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Bea Hervella.
A causa de la situació viscuda en els últims dies, l’Aemet ha presentat un estudi preliminar i provisional que pretén avaluar i quantificar la recent onada de calor viscuda al país.
Com ha explicat Hervella, l’estudi «encara és provisional», perquè «cal incorporar més estacions a l’anàlisi per poder tancar-lo oficialment» i, a més, «dues onades de calor separades per un dia es consideren una única onada de calor». En aquest punt, ha precisat que l’onada es va tancar dilluns passat, dimarts «no es van donar les condicions», però aquest dimecres «encara s’està dins d’aquest horitzó de successos que impedeix tancar qualsevol anàlisi de manera definitiva».
Ponderada la provisionalitat de les dades, l’estudi indica que a la Península i les Balears, l’onada de calor va començar el dia 9 de juliol i ha arribat, com a mínim, fins al 18 de juliol «a l’espera del que passi avui».
«Això suposa una durada provisional com a mínim de deu dies i la converteix provisionalment en la tercera més llarga en un rànquing encapçalat per l’onada de juliol del 2015, que va durar 26 dies, i l’agost del 2003, que en va durar 16», ha puntualitzat la portaveu, que ha afegit que caldrà «esperar per si finalment el compte es veu incrementat».
L’anomalia mitjana, afegeix l’estudi, també és molt elevada, amb 4,2ºC fins ara, la màxima de la sèrie. «Però, una vegada més, cal recalcar que és una dada provisional», ha insistit Hervella.
Així, el dia més càlid va ser el 14 de juliol i el de més nombre de províncies afectades, el dia 15 de juliol, amb 36, «fet que la convertiria en la tercera onada de més extensió, empatada amb tres més», ha precisat la portaveu, que ha remarcat que «és molt probable que aquesta dada augmenti».
En el cas de les illes Canàries, les dades ja poden ser considerades definitives, ja que l’onada de calor viscuda a l’arxipèlag es va estendre entre els dies 9 i 11 de juliol. Va afectar les dues províncies i el dia més càlid va ser el 10 de juliol, amb una temperatura màxima de 37,6ºC, una anomalia mitjana de 5,6ºC, fet que la converteix «en una onada de calor destacable quant a intensitat».
«L’anomalia pot semblar elevada i significativa, però hi ha bastants referents amb xifres superiors, com el juny del 2012 amb una anomalia de 7,1ºC, i el juliol del 2004, amb una anomalia de 6,9ºC. En relació amb la temperatura màxima de l’onada, es veu superada pels 39ºC registrats novament el juny del 2012», ha explicat.
Més de 110 rècords de temperatures elevades a Espanya
D’altra banda, segons Eltiempo.es, aquesta primera part de l’onada de calor ha deixat un recompte de més de 110 nous rècords arreu del país. Actualment, les anomalies de temperatura mitjana superen els 2ºC en moltíssimes zones del país, i fins i tot els 3ºC de manera puntual.
Des del començament d’aquesta onada, el 9 de juliol, l’occident peninsular ha sigut la zona més afectada, una regió assolada per una persistent sequera.
Durant el pic d’aquesta onada, entre el dimecres 13 i el divendres 15, s’han registrat rècords absoluts de màximes i mínimes. Per exemple, el dia 14, l’estació de Zamora va mesurar una temperatura màxima de 41,8ºC, cosa que suposa que es va batre per 0,8ºC la seva anterior màxima absoluta (24 de juliol de 1995). A més, l’estació ha tingut sis dies consecutius amb temperatures superiors a 40ºC, cosa que implica que només el 2022 ja hi ha més dies amb aquests valors que en la suma de tots els anys previs.
Altres dades destacades són Lleó-Virgen del Camino, Burgos-Aeroport o Puerto de Navacerrada, que, amb 33,4ºC, ha superat en més de 1ºC la seva anterior màxima històrica.
Notícies relacionadesEls rècords també han sigut protagonistes durant les nits i extensibles en molts punts de la geografia espanyola, amb temperatures que no han baixat de 20ºC durant més de sis nits consecutives. Entre les mínimes més altes, hi ha els 28,7ºC de Plasència, que suposa el seu nou rècord absolut.
Els rècords per nits càlides s’han donat per tot el país, sent especialment destacats a l’altiplà nord. A Lleó, per exemple, es va registrar una de mínima de 24,5ºC i a Segòvia no van baixar dels 25ºC durant quatre nits consecutives, amb una mínima més alta de 27,4ºC.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"