Oci nocturn

Barcelona crea quatre itineraris segurs per tornar a casa des de les discoteques

  • La nit i matinada de divendres i dissabte, una patrulla de la Guàrdia Urbana vigila els recorreguts de tornada a casa al Front Marítim, el Poblenou, el Paral·lel i les zones entre Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi

  • La mesura pretén evitar les agressions sexuals, ja que en molts casos els agressors capten les víctimes en els locals d’oci

zentauroepp8700156 catwalk190403101544

zentauroepp8700156 catwalk190403101544 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els últims tres anys, les agressions sexuals denunciades a Barcelona han pujat un 31% i els abusos, un 11%. Les víctimes solen ser dones joves amb edats compreses entre els 14 i els 21 anys. «Les agressions sexuals ocorren en hotels i en habitacions, a casa però, en molts casos, el primer contacte de l’agressor amb la víctima, el lloc on es coneixen, és una discoteca», explica la subinspectora de la Guàrdia Urbana, Gemma Alfonso. És per això que el cos policial, juntament amb la tinença d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona i l’àrea de feminismes i LGTBI, han preparat un pla per evitar aquests contactes abusius. Entre altres mesures, contempla un recorregut segur perquè les dones puguin tornar a casa després de sortir de festa. El pla compta amb el suport dels principals locals de la ciutat.

La llum, element clau

Les zones prioritàries per actuar, detectades després d’un primer estudi iniciat el 2019, són el Front Marítim, el barri del Poblenou, l’avinguda del Paral·lel i els carrers de Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia. Des d’abril, el consistori ja ha implementat en aquests quatre punts un pla d’itineraris segurs des de la sortida de les principals discoteques fins a les parades de transport públic, ja sigui metro o autobús nocturn. En aquest treball coordinat ha sigut essencial desenvolupar una arquitectura amable. «Hem intentat treballar en la uniformitat lluminosa, és a dir, que hi hagi llum potent en tot el recorregut i que no hi hagi taques fosques, que donen sensació d’inseguretat, per permetre que es vegi tot el recorregut que s’ha de fer i poder anticipar-se», va explicar Cristina Castells, directora de Serveis d’Energia i Qualitat Ambiental del consistori. Els responsables d’urbanisme també han podat arbres per evitar que les branques tapin els fanals i han col·locat diversos senyals per mostrar als joves quina és la via més segura per anar cap al transport públic.

Notícies relacionades

A més, totes les nits de divendres i dissabte, des de les 11 de la nit fins a les sis de la matinada, la Guàrdia Urbana manté una patrulla fixa en cada una d’aquestes zones. Aquests agents es mantenen al lloc per detectar comportaments masclistes, exhibicionisme, comentaris sexistes i sobretot evitar que els homes s’aprofitin de la vulnerabilitat de les noies que hagin begut, ja sigui voluntàriament o sota submissió. «És essencial poder detectar-ho, poder aturar aquestes situacions abusives que poden derivar en agressions sexuals, però també cal evitar aquests comportaments masclistes, que són sancionables a nivell administratiu amb multes de 600 euros», comenta Alfonso. En paral·lel, els agents de la Urbana han format més d’un centenar de treballadors de les discoteques, des de cambrers fins a personal de seguretat. «En cas que hi hagi una agressió, han de detectar-la, avisar-nos i saber preservar les proves del delicte. Però és útil també perquè es fixin si les noies tornen amb les seves amigues, si veuen que algú s’està aprofitant de la seva embriaguesa, que truquin a una ambulància perquè l’atenguin en cas que no es trobin bé», explica la subinspectora.

Mutisme amb les punxades

La mesura ha sigut ben rebuda per les principals patronals d’oci nocturn, que, a més, assenyalen la necessitat de treballar amb el sector del taxi. «Moltes vegades no volen portar els nostres clients perquè temen que els vomitin al cotxe i perdin tota la nit de carreres, això és un greu problema», ha exposat Lluís Torrents, president de l’Associació de Salas de Concerts de Catalunya. El sector està inquiet davant les estranyes punxades que ja han denunciat més de 15 joves a Catalunya. La Guàrdia Urbana no vol parlar del tema. «Digui’ns el que hem de fer, en què podem ajudar per acabar amb això: el problema és que aquí ningú en sap res i se’ns criminalitza a nosaltres», va exclamar Torrents.