Onada de calor

¿És el gel el nou paper higiènic? Els glaçons s’acosten al desproveïment

  • Els productors tenen problemes per fer front a l’alta demanda provocada per les altes temperatures

¿És el gel el nou paper higiènic? Els glaçons s’acosten al desproveïment
4
Es llegeix en minuts

El pitjor estiu pel que fa a la calor (amb dades de l’Agència Estatal de Meteorologia a la mà) té una nova víctima: els glaçons. Entre els productors ja es parla que van camí del desproveïment. Hi ha moltes empreses que n’han apujat els preus i, si segueix així, temen no poder fer front a tota la demanda, molt més alta que no s’esperava quan a l’hivern estaven en la fase de producció.

Antonio Jaime, encarregat de Fábricas del Hielo Norte, a Badajoz, ha rebut aquestes últimes setmanes trucades de bars i restaurants d’altres comunitats autònomes per subministrar-los gel perquè els seus companys no donen l’abast. Una de les últimes ha sigut per enviar a les Festes Colombines de Huelva, que se celebren a partir del 29 de juliol. El potencial client portava una ronda de contactes per aconseguir gels per a la fira. Per això Jaime està segur que, a mesura que es vagi corrent la veu sobre aquest possible desproveïment, «passarà com en la pandèmia». «La gent començarà a comprar gel sense coneixement», pronostica. Ho compara amb el que va passar amb el paper higiènic i aquells prestatges buits el març del 2020.

«El problema que hi ha, i que ja va passar el 2004, és que amb les pujades del preu de la llum, les petites empreses com la nostra, que som moltíssimes, no hem fabricat tot el que havíem de fabricar, sinó que hem anat retallant», afirma. Fins al punt que sap de gent que està venent el que compra a Mercadona per no perdre clients. Jaime vaticina que hi haurà empreses que hagin de tancar temporalment per no tenir subministrament. Amb d’altres, no saben quines en poden ser les conseqüències. «Depèn de si la clientela ho entén o no. Unes patiran més i d’altres menys», assenyala.

Alguns productors ja estan reduint les comandes. «A qui vulgui 20 sacs li’n porten 10 i amb això atens d’altres», explica. El que té clar és que abans s’hauria de «sacrificar supermercats i gasolineres» que l’hostaleria: «Prou malament ho han passat ja amb la pandèmia». Ell sí que té assegurat el subministrament als seus clients. Les vendes que està fent als nous no durarà gaire.

¿Quant se n’ha de produir?

Les fàbriques juguen una mica a endevinar el futur. El febrer o el març, amb els preus de la llum a l’alça, moltes van optar per no omplir les cambres de gel amb bosses que no sabien si després podrien vendre. Mantenir-les-hi porta una bona factura per part de la companyia elèctrica. «Sense saber com vindria la temporada turística, ningú volia arriscar. Ara veiem que va bastant bé i es produeix aquest desfasament: no hi ha rebost i la fabricació actual de les empreses grans no dona l’abast», assegura l’encarregat d’una empresa especialitzada en el sector a Eivissa.

I són les grans les que tenen més contractes i obligacions. Moltes estan venent més car. Alberto García Fonseca, gerent de Frescol, explica que ells només han apujat 20 cèntims el preu al gener per a alguns dels clients. Entre 30 i 40 més, mentre que n’hi ha que han arribat a incrementar-lo al 50% en vendes majoristes. Depèn, sobretot, del client. «Hi ha hagut una modificació important en els preus per la pujada del cost de la llum, del plàstic, del carburant... És lògic», raona Jorge Tello, gerent de Hielos Alto Turia, València, que explica que aquests increments no són per guanyar més diners, sinó més aviat per perdre’n menys.

Calor i ganes d’oci

Els fabricants de gel esperaven calor com cada estiu, però no tanta. Astúries és una comunitat poc acostumada a les altes temperatures. «Resem perquè plogui», diu, fent broma García Fonseca, l’empresa del qual s'acosta a les dues dècades fabricant i venent gels al Principat. Tot i que realment ho pensa, perquè si no és així temen no poder proveir tant consum. Preveuen que les dues primeres setmanes d’agost seran les més intenses de l’estiu, com passa sempre.

Es barregen el ‘boom’ de festivals al país, les festes de ‘prao’, les ganes de sortir després de dos anys de pandèmia i les vacances de molta gent que s’escapa de la calor del sud de la serralada cantàbrica.

Notícies relacionades

Per a ell, un dels problemes que estan tenint moltes fàbriques és que han venut de més a l’hivern, per consolidar clients, quan la temporada alta és l’estiu. Com a consell, ja li ha dit a més d’un bar i restaurant que deixi d’omplir les copes amb quatre o cinc glaçons: ni són necessaris, ni estan en època de malbaratament.

García Fonseca explica que una gran cadena de supermercats li ha demanat gels. «Hi ha molta gent que està sense gel. Em truquen perquè el seu proveïdor de tot l’any els ha deixat tirats o perquè no n’aconsegueixen», assegura per la seva banda Tello. Ell confia que el pitjor passi ara. En el moment en què arribi el fred i es redueixin les festes hi haurà normalitat en el subministrament.