A l’estiu, adolescents i joves tenen més risc de patir violència

En l’última dècada, ha augmentat més d’un 70% la violència sexual cap a la infància i l’adolescència, i el juliol i l’agost són els mesos en què es cometen més delictes sexuals.  

A l’estiu, adolescents i joves tenen més risc de patir violència

Pablo Blázquez / Save the Children

2
Es llegeix en minuts
Marina Bertran

Recentment, tant a Espanya com en altres països europeus, s’ha denunciat una terrible onada de punxades a adolescents i dones joves amb la presumpta finalitat d’agredir-les sexualment, cosa que està generant un estat d’alarma, desprotecció i por. Fins ara, la víctima més jove del país és una adolescent de 13 anys. I és que s’ha observat que, a l’estiu, a causa del període vacacional, oci nocturn i altres festes, pot augmentar la vulnerabilitat de les adolescents davant la violència. Així ho recull un informe del Ministeri de l’Interior, que evidencia que, des del 2014, es cometen més delictes sexuals en els mesos de maig a octubre, amb pics més alts al juliol i l’agost. A més, aquesta tendència ha estat en constant creixement fins al 2020, a causa de la covid-19.

Paradoxalment, i malgrat que les denúncies per casos de violència sexual davant la infància i l’adolescència també han augmentat en l’última dècada un 71,1%, on quatre de cada cinc víctimes són nenes i noies adolescents, és alarmant comprovar com entre l’adolescència hi ha una tendència negacionista que considera la violència de gènere una qüestió ideològica. 

És important recordar que l’adolescència també pateix violència de gènere, no només per part de persones adultes, si no també, entre individus de la seva edat. Lamentablement, la violència de gènere entre adolescents passa amb massa freqüència, repetint patrons i rols sexistes en les relacions que es creien erradicats.

Xifres del Ministeri d’Igualtat recullen que el 6,2% de les adolescents de 16 i 17 anys ja han patit violència física de parelles o exparelles; el 6,5%, violència sexual; el 16,7%, violència emocional, i el 24,9%, violència psicològica o de control. L’informe #NoEsAmor de Save the Children, alerta sobre les múltiples conseqüències físiques i psicològiques de la violència de gènere per a les víctimes, entre les quals hi ha trastorns depressius, consum i abús de substàncies, lesions i problemes crònics, entre d’altres. 

Sensibilitzar els grans festivals d’Espanya

Notícies relacionades

Considerant els factors de risc en la temporada estival i esdeveniments festius a què estan exposades les adolescents, l’organització ha creat unes accions de sensibilització sobre la violència de gènere entre adolescents i joves als principals festivals de música del país. Save the Children ha fet i farà accions al Viña Rock, FIB i Madrid Salvaje al llarg de l’estiu, amb l’objectiu de donar pautes per prevenir i identificar les diferents formes de violència, fer caure mites de l’amor romàntic i informar sobre els recursos on demanar assessorament i ajuda.

«Sense una completa educació afectivosexual des de ben joves, els adolescents no podran crear relacions més sanes i igualitàries. L’educació no s’ha de basar únicament a prevenir les víctimes, si no que la infància i adolescència rebutgi i identifiqui aquest tipus d’actuacions com el que són: violacions, i no formes de tenir sexe», conclou Save the Children.