Fenomen delictiu
Por de l’‘efecte imitació’ en les punxades, que es multipliquen a Espanya
El catedràtic de Medicina Legal José Antonio Lorente remarca la importància de denunciar qualsevol possible cas i d’anar a un centre sanitari
El catedràtic de Medicina Legal de la Universitat de Granada (UGR) José Antonio Lorente, designat per la Junta d’Andalusia com a portaveu per als casos en estudi de punxades en dones, ha alertat d’un efecte d’imitació en aquesta pràctica, que no evita que sigui una «gamberrada criminal».
«Les dades indiquen que hi ha alguna cosa d’efecte mimètic, de persones que creuen que poden punxar com una gamberrada sense entendre que és una gamberrada criminal, perquè estan cometent un delicte, tot i que només es quedi en una punxada sense èmbol», ha assenyalat aquest dijous Lorente en declaracions a EFE.
També ha apuntat que, malgrat l’increment de les denúncies en les últimes setmanes, els casos en estudi i la informació difosa a les xarxes socials de possibles víctimes, els casos acreditats són escassos.
Complex aconseguir la submissió química
El catedràtic en Medicina Legal ha incidit, no obstant, en la importància de denunciar qualsevol possible cas i d’anar a un centre sanitari, tot i que també ha aclarit que és complex aconseguir la submissió química amb una punxada: «No és només la punxada, fan falta un o dos segons i, a més, quan la substància entra al cos, es nota, fa mal», explica.
També depèn, segons aquest expert, d’altres factors, com el tipus de substància que s’utilitzi, que pugui provocar pèrdua de consciència o del nivell de voluntat, el pes de la víctima o de quant hagi menjat o begut.
Per aquesta raó, conclou, Lorente assegura que l’oci nocturn d’aquest estiu no és més perillós que fa uns mesos.
Notícies relacionadesEn aquest sentit, col·lectius com Andalucía Noche, federació que aglutina els empresaris de sales de festa i discoteques d’aquesta comunitat, han demanat també «serenitat» i atribueixen l’autoria d’aquests successos a «alguns graciosos que ara els ha donat per punxar per espantar la gent o fastiguejar-li la nit a alguna noia», assenyala a EFE Juan Rambla, president d’aquesta associació.
Rambla, que considera que el percentatge de casos denunciats és «irrisori» respecte al total de persones que disfruta de l’oci nocturn, comprèn l’enrenou generat i, en aquest sentit, veu positiu establir protocols i prendre mesures per anar sempre al davant, però «amb els peus a terra i analitzant les coses amb serenitat i serietat».
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Trump aplica un aranzel mundial del 10% i del 20% per a la UE
- Famosos Antonio Orozco, durant un avançament del seu documental: "Estava a casa creient literalment que m'anava a morir"
- Vida llarga El científic i oncòleg Silvio Garattini, de 96 anys, explica les claus de la longevitat: «Reduir un 30%…»
- Amb els agents socials i econòmics Illa convoca una cimera dilluns vinent a la Generalitat per respondre als aranzels de Trump
- Entrevista Dulceida despulla el seu embaràs a Prime Video: «Vaig al·lucinar amb tant ‘hate’ per ser mare amb una dona»
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Televisió La marca 2CAT obre una disputa entre TVE i TV3