La lluita contra la pandèmia
40,5 milions d’espanyols porten ja la pauta completa
El 85,7% de la població (més de 40,6 milions de persones) ja han rebut la pauta completa
A Espanya, més de 40,6 milions de persones (el 85,7% de la població) tenen ja la pauta completa de la vacuna contra la covid. La dosi de record –la tercera– ha sigut injectada a 25,8 milions de persones (54% de la població). Així ho reflecteixen les dades del Ministeri de Sanitat, que va emprendre el desembre del 2020 juntament amb les comunitats autònomes la campanya d’immunització davant el coronavirus, una malaltia que ha segat la vida de 111.906 persones i que, en el dia d’avui, encara manté més de 5.000 pacients ingressats en un hospital. D’ells, 354 són a les ucis.
La vacuna que més s’ha injectat a Espanya és la de Pfizer BioNtech (que també va treure al mercat la versió pediàtrica per a la població de 5 a 12 anys), seguida de la Moderna i AstraZeneca / Oxford. El quatre i últim lloc l’ocupa Janssen, de la qual només és necessari una única dosi per arribar a la pauta completa. Els sèrums pediàtrics s’han subministrat a gairebé la meitat dels nens i les nenes (45,4% tenen la pauta completa). La campanya infantil va començar –per franges d’edat– un any després que la dels adults: el desembre del 2021.
Les estadístiques oficials assenyalen que la comunitat més complidora amb els sèrums és La Rioja, que té al 97% dels veïns més grans de 12 anys amb la pauta completa, seguida de Galícia i Extremadura. Mentrestant, Catalunya està lleugerament per sota de Madrid: el 91% davant el 92%. De tot Espanya, les Balears i les Canàries són les autonomies amb menys índex de pautes completes, el 82% i el 84% respectivament. A tota la UE, la pauta completa assoleix el 72,80% de la població.
Els grans, més protegits
El segment de població més vacunat amb la dosi de record és el dels que tenen entre 60 i 69 anys (93%), seguit del dels més grans de 70 (92%). Els que menys han acudit als hospitals per injectar-se la tercera dosi són els joves de 18 i 19 anys (30%).
El Govern central sempre s’ha mostrat molt orgullós de la campanya de vacunació. En nombroses ocasions, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha recordat com Espanya va ser el primer país de la UE a immunitzar el 100% dels més grans de 80 anys, la població amb més risc de patir complicacions serioses amb la malaltia. Seran, precisament, els més grans de 80 anys i els interns en residències de gent gran els qui rebran la quarta dosi dels sèrums a la tardor.
La vacuna catalana, desenvolupada per la farmacèutica Hipra, està a la recta final dels assajos clínics. En una entrevista recent amb EL PERIÓDICO, la directora d’R+D i Registres d’Hipra, Elia Torroella, va comentar que el sèrum podria estar aprovat de cara a la campanya de vacunació de l’octubre. Respecte a l’eficàcia, la responsable dels laboratoris va explicar que els tècnics havien observat alts nivells d’anticossos neutralitzants al cap de 14 dies, tres i sis mesos. «També hem vist que l’ús d’aquesta vacuna com a dosis de reforç en pacients prèviament vacunats amb altres plataformes genera una immunitat més duradora», va afegir.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín