Solidaritat

Temps x Cures per a les persones ucraïneses desplaçades

Més de 720 nens i adolescents desplaçats a Catalunya per la guerra d’Ucraïna ja es beneficien d’aquest programa d’acollida i de dinamització socioeducativa

Temps x Cures per a les persones ucraïneses desplaçades

Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat

3
Es llegeix en minuts

A principis d’aquest any, el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat va posar en marxa un programa pioner a Catalunya: el Temps x Cures. Es tracta d’un programa dotat amb 23 milions d’euros, bona part provenen del pla Corresponsables, que recolza els ens locals per reforçar o ampliar els serveis de cura de proximitat ja existents per a nens i nenes i adolescents de 0 a 16 anys o per crear-ne altres de nous. Uns serveis que van des del cangur municipal fins a ludoteques, casals, campaments i altres activitats socioeducatives.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és avançar en la igualtat i en la corresponsabilitat pública cap a les cures a nens i adolescents. Així mateix, també pretén alliberar temps per a les famílies, especialment per a les dones, a les quals, majoritàriament, s’ha atribuït la tasca de les cures, i, a més, pretén generar nova ocupació de qualitat en aquest sector.

Arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna, que va provocar l’arribada de desplaçats d’aquest país per tot Europa —sobretot dones i menors al seu càrrec, ja que els homes ucraïnesos d’entre 18 i 60 anys tenen prohibit sortir del país—, la Generalitat va decidir destinar una partida específica del programa Temps x Cures —gairebé 1,5 milions d’euros— per atendre aquest col·lectiu. Només a Catalunya, es calcula que hi ha més de 21.500 persones ucraïneses acollides.

Va néixer així Temps x Cures Ucraïna, que actualment ja compta amb més de 720 nens i joves participants, que s’està desplegant en diverses àrees territorials de Catalunya —Terres de l’Ebre, Catalunya Central, Barcelona, Maresme i Garraf, Girona, Tarragona i Lleida— i que s’allargarà fins a finals d’any.

Equitat i ajuda a les persones que cuiden

«Oferim a la infància i adolescència desplaçada la possibilitat d’accedir a serveis de cura de qualitat, que poden contribuir al seu benestar i a la seva recuperació. Al seu torn, alliberem de temps a les mares per facilitar la seva adaptació a la societat d’acollida, per exemple formant-se, buscant feina o fent tràmits, i també els oferim una oportunitat de descans», explica la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés Bosch.

La Fundació Catalana del Esplai (Fundesplai), que gestiona el projecte, va ser l’encarregada de fer un diagnòstic inicial de la situació arreu del país, per identificar les necessitats a cobrir. Ara, amb el programa en marxa, es manté una permanent anàlisi per anar ajustant els serveis proporcionats. La previsió és que augmentin en les pròximes setmanes, especialment en l’inici del curs escolar, quan hi haurà noves activitats en nous equipaments.

El programa ofereix quatre tipus de serveis de cura. En primer lloc, s’han posat en marxa serveis d’atenció lúdica en dispositius d’allotjament d’urgència, amb horaris fixos de dilluns a divendres. En segon lloc, s’habiliten serveis de cangur puntuals per recolzar activitats i serveis destinats a persones adultes desplaçades. En tercer lloc, s’ofereixen serveis de cangur itinerants segons les necessitats que es detectin. Finalment, també es podran proporcionar suports puntuals a domicili per a situacions d’urgència.

D’altra banda, part del pressupost es destina a facilitar la participació de la població desplaçada per la guerra d’Ucraïna als casals, colònies o d’altres serveis anàlegs que habitualment funcionen arreu del país. En aquest sentit, es preveu la incorporació de personal ucraïnès en els serveis dels municipis on hi hagi un volum important de nens i adolescents procedents d’Ucraïna.

Millora de l’ocupabilitat de les persones desplaçades

A més de la creació i adaptació dels serveis de cures, l’actuació aprovada preveu la millora de l’ocupabilitat de les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna al mateix sector. En aquest sentit, està previst que es facin un total de quatre cursos de formació de monitores en l’oci per a l’obtenció de la titulació de monitora o monitor d’oci (125 hores de formació), en els quals es preveu participaran inicialment 120 persones. El de Girona ja va començar l’1 d’agost i la resta es portaran a terme a Terres de l’Ebre, Tarragona i Lleida.

Notícies relacionades

«L’ampliació del programa Temps x Cures a la població desplaçada per la guerra d’Ucraïna s’emmarca dins l’aposta del Departament d’Igualtat i Feminismes per incorporar la perspectiva feminista en les polítiques d’acollida», afegeix Núria Vergés Bosch.

El programa Temps x Cures Ucraïna s’ha posat en marxa gràcies a la contractació de nou coordinadores territorials, 26 responsables dinamitzadors/es i 42 dinamitzadors/es. En total, són 76 professionals exclusivament treballant en aquest programa.