Un problema de convivència
Música a tot volum: plaer per a uns, malson per a d’altres
Hi ha ajuntaments que multen per fer-lo servir, però els altaveus sense fil són una estampa més de l’estiu
Al transport públic és freqüent veure viatgers que no utilitzen auriculars, malgrat la recomanació oficial de fer-ho

La música a tot volum gràcies als altaveus sense fil –fins i tot aquàtics– és una estampa típicament estiuenca en platges i piscines i ha desencadenat un seriós problema de convivència. Hi ha ajuntaments que intenten posar-hi fi, però la solució no és fàcil. La música és un «vehicle indispensable per a la diversió» i és, a més, un element que defineix generacionalment el jove.
Multes econòmiques

València, Laredo (Cantàbria) i Motril (Granada) són alguns municipis que han prohibit –amb multa econòmica inclosa– l’ús d’altaveus a les platges sempre que suposi una molèstia per als altres banyistes. L’estiu passat, la policia local de Chipiona (Cadis) va utilitzar les xarxes socials per enviar un missatge a tots els propietaris d’altaveus «que el posen ben alt per a delit de la resta dels veïns de platja». Després d’agrair amb sorna la seva «selecta ‘playlist’ de reggaeton», els agents convidaven a respectar la normativa municipal –no molestar els altres– i posar-se auriculars.
També en el transport

Les platges i les piscines no són l’únic lloc on s’està produint una explosió de música a tot gas. En el transport públic també. Tot i que, això sí, sense altaveu. Igual com es va fer contra el ‘manspreading’ (l’eixarrancament dels homes que s’asseuen amb les cames excessivament obertes i resten espai als altres viatgers), el metro de Madrid inclou la recomanació d’escoltar música amb auriculars per no molestar la resta de passatgers. Aquesta setmana, la Comunitat va presentar un projecte per reproduir peces de música clàssica per la megafonia de les estacions de la xarxa de Metro. El tren és un altre lloc freqüent de conflicte. Aquesta vegada els ‘culpables’ solen ser pares i mares que per distreure els seus fills els posen pel·lícules i sèries infantils sense cascos. El 2019, es va fer viral un tuit de la periodista Àngels Barceló en què demanava als progenitors que viatgen amb nens a Renfe i els posen pantalles que els posessin també cascos.
Escoltar música diàriament

Amb independència del seu gènere, la música és un «vehicle indispensable per a la diversió» i «nexe d’unió» entre altres persones. Ocupa un lloc central en l’oci i en la identitat col·lectiva de la joventut. Així s’explica a l’informe Joves entre sons (Injuve), que destaca que el 80% dels nanos escolten diàriament música, un element que «defineix generacionalment el jove». Ho va fer també als anys 70 i 80, amb les tribus urbanes.
Poder del reggaeton

Segons la plataforma Spotify, actualment el reggaeton és el gènere més popular, seguit del rap i el hip-hop. El 52% dels joves de 18 a 29 anys asseguren que escolten reggaeton diàriament. Als seus 20 anys, el canari Pedro Domínguez Quevedo –conegut mundialment pel seu segon cognom– ha passat de ser un autèntic desconegut en la indústria musical a convertir-se en un dels artistes més buscats i escoltats. Quevedo fa un mes que és número u mundial de Spotify. La cançó més escoltada aquest agost és un tema seu, en col·laboració amb l’artista argentí Bizarrap: ‘BZRP Music Session #52’.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros