APROVACIÓ DEFINITIVA
I el «només sí és sí» es va fer llei
«Avui és un dia de victòria», ha celebrat la ministra Irene Montero
«Avui és un dia de victòria després de molts anys de lluita: s’aprova per fi, definitivament, la llei de garantia integral de la llibertat sexual, la llei del ‘només sí és sí’». La ministra d’Igualtat, Irene Montero, celebrava aquest dijous amb orgull l’aprovació d’una de les seves lleis més importants, perquè el camí no ha sigut senzill: 30 mesos de tramitació plens de desacords, negociacions asfixiants i girs inesperats. El clamor feminista contra la violència sexual arribarà d’aquí unes hores al Butlletí Oficial de l’Estat després que el Congrés li hagi donat el vistiplau final.
El Congrés dels Diputats ha donat el vistiplau definitiu a la llei del ‘només sí és sí’, a la qual ha afegit una breu esmena del Senat. Quan entri en vigor, l’Estat oferirà una resposta integral a les víctimes de la violència sexual, com la llei del 2004 contra la violència de gènere va començar a fer front al maltractament masclista. Ni el PP ni el partit d’extrema dreta han recolzat la iniciativa.
Aquesta legislació és un mandat del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere que adequa la legislació espanyola al Conveni d’Istanbul. Però, sobretot, articula una demanda històrica del moviment feminista espanyol, que va omplir els carrers d’aquest país després que es conegués la sentència de la violació grupal d’una noia de 18 anys als ‘sanfermines’ del 2016, que condemnava els agressors per un delicte d’abús i no d’agressió sexual.
«Només sí és sí, no és abús, és violació» o «germana, jo sí que et crec» van ser càntics que es van escoltar en manifestacions feministes per la geografia espanyola arran d’aquest cas. «Els crits feministes del ‘només sí és sí’ i del ‘germana, jo sí que et crec’ es converteixen en llei al nostre país i el país feminista que som s’obre pas també en l’arquitectura de l’Estat», ha defensat la ministra d’Igualtat.
Montero ha agraït al moviment feminista i a totes les víctimes de violències sexuals que hagin «fet una batalla molt difícil» perquè «avui el Govern de coalició pugui fer aquest pas i la majoria feminista del Congrés i del Senat pugui dir que només sí és sí també en les nostres lleis».
També han volgut honrar les feministes des del PSOE i des d’Unides Podem. La diputada socialista Laura Berja ha assegurat que aquesta llei és l’assoliment de la reivindicació del moviment feminista, mentre que Sofía Fernández-Castañón (UP) ha volgut homenatjar el feminisme perquè «és la brúixola d’aquesta reclamació de justícia social».
El PP i l’extrema dreta, en contra
Malgrat que Espanya tenia pendent l’aprovació d’una llei contra la violència sexual, a la qual l’obliguen els seus compromisos internacionals, el PP i el partit liderat per Santiago Abascal han votat en contra de la norma, a la qual es van oposar des de la seva entrada a la Cambra baixa.
«Una altra llei d’igualtat que el PP torna a votar-hi en contra i no hi ha motiu», s’ha queixat la socialista Laura Berja.
La popular Marta González, que reconeix que el Pacte d’Estat considera necessària l’elaboració d’una norma específica contra la violència sexual, defensava el seu partit al considerar que la llei que s’ha aprovat no els agrada.
Aquest posicionament també ha sigut criticat per Cs, que ha recordat que va ser el ministre de Justícia Rafael Catalá, d’un govern del PP, qui va començar els tràmits amb la Comissió de Tipificació per evitar que poguessin repetir-se casos com el de ‘La manada’ de Pamplona.
«La defensa de la igualtat hauria de ser la defensa de tota la Cambra», ha criticat la diputada de Cs Sara Giménez, que ha instat els grups que s’han oposat a la llei del ‘només sí és sí’ a treure’s la bena dels ulls i a no tergiversar els missatges sobre assumptes que tinguin a veure amb la igualtat de les dones i els grups vulnerables.
«No és abús, és violació»
Les mesures més conegudes de la llei són l’eliminació de la distinció entre abús i agressió sexual i el canvi de paradigma a l’hora de jutjar els delictes sexuals, que s’haurà de fer tenint en compte el consentiment. Malgrat tot, el text legal inclou des de la prevenció de les violències sexuals a la reparació de les víctimes, passant per la detecció precoç, el càstig dels delictes i l’atenció integral a dones i nens i nenes afectats.
La llei neix sense mesures per combatre el proxenetisme i la terceria locativa: la postura abolicionista del PSOE va xocar amb la dels socis de la investidura i la topada va acabar amb la retirada d’aquest canvi del Codi Penal. Aquest debat s’haurà de tornar a fer en el Congrés aquesta tardor sobre la proposta socialista per castigar tota mena de proxenetisme.
«Per fi el nostre país reconeix per llei que el consentiment ha de ser al centre de totes les nostres relacions sexuals; cap dona ha de demostrar que hi va haver violència o intimidació en una agressió perquè sigui considerada com a tal. Reconeixem totes les violències sexuals com a violència contra les dones, com a violències masclistes i, per tant, l’Estat aporta un itinerari d’atenció integral i reparació per a totes les dones que són víctimes de violències sexuals», ha resumit Montero.
Amb l’aprovació d’aquesta llei, Espanya amplia el marc de lluita contra les violències masclistes. Es considerarà com a violència sexual els actes de naturalesa sexual no consentits o que condicionin el lliure desenvolupament de la vida sexual. Agressió sexual, assetjament, violació, exhibicionisme, provocació sexual, explotació sexual, corrupció de menors, mutilació genital femenina, feminicidi sexual, matrimoni forçat, el tràfic amb finalitats d’explotació sexual i, en l’àmbit digital, la difusió d’actes de violència sexual, la pornografia no consentida i la infantil i l’extorsió sexual a través de mitjans tecnològics.
Notícies relacionadesGairebé tota la norma entrarà en vigor 30 dies després de la publicació en el BOE, inclosa la modificació del Codi Penal per convertir el consentiment en el paradigma de l’enjudiciament dels delictes sexuals, la fi de la distinció entre abús i violació, la consideració de la submissió química com a agreujant i el càstig de la redifusió de fotos i vídeos íntims sense consentiment de la persona implicada.
Una mica més trigarà la garantia del dret a l’assistència integral, gratuïta i especialitzada a les víctimes perquè puguin superar les conseqüències físiques, psicològiques i d’un altre tipus derivades de les violències sexuals. En concret, sis mesos. En aquest apartat entren els centres de crisi 24 hores, els serveis d’atenció a víctimes de tràfic i explotació sexual i els d’atenció especialitzada a nenes i nens víctimes.
Demana ajuda
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"