Promesa d’una vida milionària
Un esdeveniment de criptomonedes a Madrid alerta els experts en sectes
La CNMV assegura que els organitzadors no tenen llicència d’assessorament financer
L’Observatori sobre derives sectàries demana la seva cancel·lació pel risc d’adoctrinament i captació de nous acòlits
Després del multitudinari i controvertit esdeveniment de Badalona –on milers de joves d’Europa i Amèrica es van reunir l’abril per escoltar gurus d’I’M Academy, coneguda com la secta de les criptomonedes (diners digital)– totes les alarmes han tornat a saltar per una altra convocatòria similar. Demà a la tarda, el WiZink Center de Madrid serà l’escenari del Metaverse Day, organitzat per Mundo Crypto i publicitat com una «experiència immersiva» en què es parlarà sobre «com estan transformant els nostres hàbits l’ecosistema de les criptomonedes». Els experts en sectes alerten de l’adoctrinament que comporten aquest tipus de trobades, del qual ja se n’han despenjat dos populars rostres televisius: Jorge Fernández i Cristina Pedroche, que anaven a exercir de presentadors.
Què són les criptomonedes
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ja ha alertat que els organitzadors «no compten amb cap tipus de llicència per assessorar sobre instruments financers o intermediar operacions d’inversió sobre instruments financers». Les sospites sobre Mundo Crypto són de tal calibre que l’organisme regulador l’inclou a la ‘llista grisa’, on també apareix I’M Academy. Aquesta presumpta acadèmia internacional ‘online’ i sense seu física atrau joves perquè realitzin suposats cursos de formació en criptomonedes. La realitat és que els nanos hi acaben enganxats i vivint només per a I’M Academy.
No només hi ha estafa piramidal (els cursos sobre la inversió en criptodivises costen diners i cada membre ha de reclutar a d’altres per seguir en l’organització i tenir descomptes) sinó que hi ha un especial abús de gent jove. «Els adoctrinen, els recluten i aconsegueixen que deixin la seva família i els estudis. El modus operandi és idèntic al de les xarxes que capten per al gihadisme. En aquests grups hi ha persuasió coercitiva, que a Espanya, lamentablement, no està tipificada en el Codi Penal», explica Juantxo Domínguez, president de l’observatori espanyol sobre derives sectàries, RedUNE. «Són grups sectaris a la vella usança, però adaptats al segle XXI», continua.
El president de RedUNE, ha exigit que es cancel·li l’esdeveniment de demà a Madrid «per responsabilitat social», qualificant d’«aberrant» que una instal·lació de titularitat pública i propietat de la Comunitat de Madrid, aculli aquest tipus d’esdeveniments.
«Fa molt temps que lluitem contra les criptosectes, una plaga que està destrossant la vida de milers de joves i les seves famílies»
Juantxo Domínguez, president de RedUNE
«Els mitjans de comunicació estan enardits i volen posar límits al coneixement»
Sevi Sheshu, responsable de Mundo Crypto
RedUNE, organisme que mira d’orientar milers de pares desesperats que veuen com els seus fills acaben caient en grups de manipulació psicològica, fa molt temps que lluita contra les criptosectes, una plaga que està destrossant la vida de milers de joves i les seves famílies. Segons la seva opinió, l’esdeveniment del WiZink Center només servirà per consolidar els que ja han caigut a les urpes d’una criptosecta, així com per atraure nous acòlits.
Com estrelles de rock
La posada en escena d’aquest tipus d’esdeveniments té un estrident ‘look’ de festival de música. Els gurus que parlen semblen estrelles de rock, aclamades i victorejades pels assistents. «Projecten una imatge i un estil de vida que transmet la perniciosa idea que és molt fàcil fer-se milionaris invertint en criptomonedes», continua Domínguez, que coneix molts nanos –fins i tot menors– que han deixat els estudis i la seva família per «perseguir aquesta quimera».
La pressió de RedUNE i de les famílies –al maig van presentar davant el Ministeri de Justícia 100.000 firmen per demanar el tancament d’I’M Academy– va provocar la cancel·lació d’un esdeveniment internacional i sectari sobre criptomonedes a Dubai. Ara esperen aconseguir el mateix efecte sobre el de Madrid.
«Els mitjans et menteixen»
Fa diversos dies que els organitzadors utilitzen les xarxes socials per apagar el foc creat i deixar clar la seva ‘innocència’. «Els mitjans de comunicació et menteixen» anuncien. Els experts en sectes asseguren que el primer manament d’un grup de pressió psicològica és, precisament, el control ferri de la informació i el fet de no acceptar mai ni mitja crítica.
Sevi Shehu, responsable de Mundo Crypto, que s’autodefineixen com a «especialista en estratègies comercials i amb experiència en tècniques educatives», va gravar un vídeo per deixar clar que els mitjans de comunicació estan «enardits» i volen «posar límits al coneixement». Després d’assegurar que el mercat de les criptomoneds és volàtil, va afirmar que els ponents parlaran dels avantatges i els riscos dels diners ‘online’. Shehu va afirmar que l’esdeveniment serà estrictament educatiu i que cap membre de l’organització assessorarà ningú.
Un altre responsable de l’organització, Javier Medina, va publicar un vídeo en què insistia en el «caràcter educatiu» de la trobada. «Mundo Crypto és defensor d’una regulació assenyada de les criptomonedes, que estan a l’abast de qualsevol amb connexió a internet. Som formadors professionals perquè les persones no caiguin en estafes».
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors