Tornada a l’escola
Tornada a l’escola: «Per a les famílies, la pujada del setembre és pitjor que la del gener, i més aquest any»
A remolc de la inflació, el cost del material escolar augmenta fins al 20%
Les famílies, dividides davant l’avançament del curs escolar
Aquest dilluns arrenca el nou curs escolar a Catalunya. Amb l’avançament d’una setmana respecte als anys anteriors, les famílies comencen a preparar-se per a la tornada a l’escola dels més petits. La compra del material escolar o acostumar els nens a la nova rutina després de més de dos mesos de vacances són els reptes a què s’enfronten les famílies els dies previs a l’inici del curs. I tot i que sempre costa tornar a les aules, els infants ho afronten amb ganes després de les llargues vacances d’estiu.
La Carla i la Maria Barceló, de 12 i 14 anys, expliquen que, tot i que aquest any comencin una mica abans, els ve de gust tornar a classe perquè «al final l’estiu es fa molt llarg» i tenen ganes de retrobar-se amb els seus amics i companys. A moltes famílies, tornar abans a les aules els suposa un alleujament, ja que amb la tornada a la feina els resulta més senzill organitzar-se amb els nens. «La part bona d’aquest curs és que, al començar una mica abans, els pares ens podem organitzar millor, ja que molts comencem a treballar entre aquesta setmana i la que ve, i no hem de buscar amb qui podem deixar els nens aquests dies», explica Roser Ferrer, mare de dues nenes de 4 i 7 anys.
Per a altres pares, com Daniel Robles, la tornada a l’escola abans no és una iniciativa que els acabi de convèncer. Segons explica, «el nou calendari no té en compte que les aules no estan aclimatades per afrontar altes temperatures, que durant el setembre encara continuen», alhora que assegura que començar tan aviat implica que les escoles disposen d’un dia més de lliure disposició i vacances de Nadal. «Això –afegeix– ens deixa amb la incertesa de no saber on deixarem els nostres fills si nosaltres no tenim festa a la feina».
Increment de fins al 20% en el material escolar
Aquest any la tornada a l’escola també penalitza les butxaques. Amb la pujada del preu dels materials, especialment la cel·lulosa, el cost del cistell es pot incrementar fins al 20% respecte a anys anteriors. José Antonio González, director de l’àrea de papereria d’Abacus, explica que, perquè les famílies no es veiessin ofegades en la compra del material escolar aquest curs, van arribar a diversos acords amb proveïdors i empreses a fi de garantir preus assequibles. «Per intentar contenir aquesta pujada inflacionista, hem avançat la compra de material i hem arribat a acords amb diferents empreses del sector per ser més assequibles. A Abacus, l’increment respecte a l’any anterior és del 6%, mentre que en la resta del mercat l’augment pot arribar al 20%», explica González. Tot i així, des d’Abacus asseguren que aquest any s’està registrant una venda molt més activa que en anteriors.
La despesa mitjana per família en la compra dels preparatius varia segons el cicle en què estiguin els menors, però oscil·la entre els 35 i els 200 euros per alumne sense incloure els llibres de text, els ordinadors i les llicències digitals. Si s’afegeix tot, la compra pot arribar als 600 euros per nen, cosa que suposa una inversió important per als pares. Miriam Mulero, mare de dues nenes de 10 anys, explica que a l’escola de les seves filles ja amb prou feines es treballa amb llibres i aquest any ja fan el salt a l’ordinador, cosa que li suposa un augment en el pressupost respecte a altres cursos. «Les meves filles comencen aquest any 5è de primària i amb l’inici del cicle superior comencen a utilitzar ordinadors. Aquest any, sense comptar les llicències digitals, de què encara no sabem el preu, el pressupost per nena és d’uns 550 euros, entre ordinadors, quaderns i material», explica Mulero.
En la mateixa línia que la Miriam, es troba Mireia Montagut. Mare de dos fills de 14 i 7 anys, explica com «la pujada del setembre, per als pares, és pitjor que la pujada del gener i més aquest any amb l’increment dels preus». «Jo tinc la sort que a l’escola de la meva filla petita no es fan servir llibres, cosa que em suposa un alleujament. Però a l’institut del meu fill hi treballen amb ordinador i amb llicències digitals i cada llicència té un cost de 100 euros més o menys», explica la Mireia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034