Pugna amb el Govern
Els caçadors catalans pengen l’escopeta en contra de la geolocalització de les batudes
La Federació Catalana de Caça adverteix que cada setmana sense activitat implica 4.000 senglars que no s’abatran i que agreujaran la situació de superpoblació de l’espècie
Els més de 33.000 caçadors amb llicència de Catalunya han deixat penjades les escopetes aquest diumenge, dia en què comença la temporada de caça major, en protesta per la normativa que, entre altres assumptes, obliga a l’ús d’una metodologia tecnològica per comunicar els punts de batuda, text que han recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
L’acció dels caçadors comporta que els cap de setmana no es faran batudes contra els senglars, cosa que implica que es deixaran de matar setmanalment uns 4.000 dels 200.000 existents, cosa que ha portat aquesta setmana la Unió de Pagesos a demanar al Govern que adopti mesures per lluitar contra la superpoblació d’aquesta espècie si es manté la protesta. Cridats a la protesta per la Federació Catalana de Caça (FCC), promotora del recurs judicial, els caçadors tenen la intenció de mantenir la seva actitud si no es modifica el text del punt 8.3 de la resolució de vedes d’abril del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fins al final de la temporada, el 26 de març. Aquest col·lectiu també va deixar de caçar la temporada de caça menor per la mateixa norma.
Mal antecedent
L’FCC considera que el text del Govern genera «inseguretat jurídica» i problemes de procediment als caçadors i recorda el cas registrat l’any passat al municipi d’Argentona (Barcelona), on un ciclista es va saltar el límit d’una batuda i va resultar ferit pels trets d’un caçador, accident pel qual va quedar paraplègic i pel qual ara reclama en els tribunals una indemnització de 2,5 milions d’euros. «Així no podem posar en risc el nostre patrimoni», afirma en un missatge publicat a les xarxes el president de la Federació, Sergi Sánchez.
L’esmentat punt de la normativa obliga els caçadors a comunicar utilitzant coordenades UMT el lloc d’una batuda, un procediment tecnològic, assegura l’FCC, que resulta molt complicat, especialment per a les persones grans. Els caçadors, afirma la Federació, estan a favor de comunicar els punts de batuda però amb un sistema més senzill. La Federació demana també a la Generalitat que defineixi les sancions a què s’exposen els qui no respectin el perímetre d’una batuda i que s’aclareixi la responsabilitat quant a la senyalització dels propietaris de les zones en les quals té lloc la caça. Recorda, en aquest sentit, que el 80% del sòl rural i forestal de Catalunya és de propietat privada.
Evitar més perjudicis
Notícies relacionadesEls responsables del Departament d’Acció Climàtica i de la Federació han fet diverses reunions en els últims mesos sobre aquests assumptes, sense que s’hi hagi arribat a un acord. Per això, l’FCC ha cridat els caçadors a «penjar les armes» fins que s’aclareixin aquests assumptes mentre expressa la voluntat de continuar treballant per al control poblacional de diverses espècies, especialment el senglar. «Volem ajudar a evitar els perjudicis en l’agricultura i la ramaderia, volem evitar accidents a les nostres carreteres», diu la Federació Catalana de Caça.
L’FCC, però, lamenta que no podran fer-ho «davant una administració que ens menysprea, que no ens escolta, que ens genera inseguretat jurídica, que no compleix les seves promeses, que només estableix sancions per al nostre col·lectiu però que no fa el mateix amb les persones que irrompen en les batudes i ens impedeixen practicar una activitat perfectament regulada i controlada».