L’educació a Catalunya
Aules a 40º: les famílies compren ventiladors pel seu compte per fer front a la calor
«No ens correspon a nosaltres garantir les condicions correctes a les aules, però no podem esperar que el departament reaccioni», explica un pare
Educació recomana ventilar, hidratar-se i abaixar les persianes, però no té un pla de climatització a curt termini
El curs 22-23 ha començat a Catalunya igual que va acabar el 21-22 el juny passat: amb alumnes i professors desesperats per les elevades temperatures –en alguns casos de més de 40º, i majoritàriament superant els 30º– registrades a les aules. El juny passat, els centres van intentar sense èxit que el Departament d’Educació els deixés acabar abans les classes o fins i tot suspendre-les. Aquest setembre, la conselleria ja ha advertit que aquesta opció no és possible i ha enviat a les escoles un protocol d’actuació que consisteix, bàsicament, a obrir les finestres, hidratar-se i evitar les hores de sol. El Departament no té un pla de climatització a curt termini, com va admetre la secretària d’Educació, Patrícia Gomà, en la presentació del curs escolar. Sí que hi ha previst elaborar un pla d’emergència climàtica a mitjà i llarg termini.
Vista la situació, en alguns centres escolars, les famílies, amb el vistiplau de les direccions, han intervingut en l’assumpte i s’han llançat a comprar pel seu compte ventiladors perquè l’ambient a les aules dels seus fills sigui més suportable, tot i que remarquen que posar ventiladors no és la solució i reclamen mesures de més abast.
Un d’aquests centres és l’escola La Concepció, a l’Eixample de Barcelona. Allà, després de veure com els nens i nenes sortien de classe «xops», «com si sortissin de la piscina», les famílies es van activar. «Vam demanar permís a la direcció i van accedir a què portéssim ventiladors, preferiblement de torre. Un per aula», explica Miquel Díaz, que aquest dimarts va portar un ventilador a la classe de P-4, on va la seva filla. Altres famílies han fet el mateix a la resta d’aules. Fins a tal punt s’hi han llançat que han esgotat les existències d’un Opencor del carrer Aragó.
«El primer dia vam entrar a la classe a deixar els nens i en només cinc minuts vam acabar amb la camisa xopa. La temperatura sobrepassava els 30º a primera hora, i això que les finestres estaven obertes, però hi ha un efecte hivernacle. La calor era inaguantable», descriu Díaz. Va ser en aquell moment quan les famílies van començar a donar-hi voltes. «No ens correspon a les famílies garantir que les condicions a les aules siguin les correctes, sinó al Departament, però no podem esperar que la conselleria reaccioni. Volem que els nostres fills i els seus professors treballin en condicions òptimes», argumenta aquest pare.
Teresa Esperabé, de CCOO, remarca que no haurien de ser les famílies les que actuessin pel seu compte: «Hauria de ser el Departament el que proporcionés el material necessari i el que garantís que la temperatura a les aules sigui entre 17º i 27º».
«Les condicions no són les adequades»
El director d’aquesta escola d’infantil i primària, Francesc Grau, no pot evitar donar la raó als pares. «Les condicions no són les més adequades, ni per a alumnes ni per a professors». «Intentem que els nens beguin molta aigua, abaixar les persianes i buscar la ventilació creuada, però no és suficient», assenyala. Aquest docent entén que la inversió en climatització és costosa perquè hi ha molts centres educatius a Catalunya, «però cal solucionar el problema», reclama.
A l’escola Patronat Domènech, a Gràcia, la situació és similar. «Passem molta calor. No parem de suar. La mestra ens ha dit que podem portar ventiladors, ventalls i cantimplores d’aigua. Jo m’he comprat un ventilador petit per tenir-lo sobre la taula», explica la Clara, alumna de sisè de primària.
El Departament també recomana que les activitats a l’exterior es facin fora de les hores de màxima insolació i que es busquin les zones d’ombra. Però això no sempre és possible, com relata aquesta nena: «A l’hora de l’esbarjo passem molta calor. Només hi ha ombra en un terç del pati, però no hi ha lloc per a tothom». Li donen la raó els professors, que apunten que al cap de poca estona de pati, d’educació física i d’extraescolars de la tarda hi ha casos en què els nens passen més de cinc hores a l’aire lliure, exposats al sol.
A l’escola Auró, dimarts van batre rècords: 40º a les 12.00 hores. L’associació de famílies denunciava que «mentre als edificis de l’Administració la temperatura és de 27º, tenim nens i professors a les aules a més de 40º».
Batem rècords de calor a les aules! mentre la majoria d'edificis públics estan a 27º, tenim a infants i mestres dins d'aules que passen dels 40º!
— AFA Escola Auró - BCN (@AfaAuro) 6 de septiembre de 2022
La foto és de les 12.30h a l'@EscolaAuro. @JosepGCambray alguna mesura prevista perquè puguem tenir escoles en condicions? pic.twitter.com/9PDPXAqVAJ
A l’escola Pompeu Fabra de Vilanova i la Geltrú, dimarts van superar els 32º. En un centre de Castelldefels, la meitat de les famílies d’una aula van decidir recollir els seus fills al migdia i ja no portar-los-hi. «Surten suant. Una hora al pati o a la ‘classe-sauna’ no és acceptable», relatava una de les mares.
La situació no és nova. Les escoles ja van acabar el curs passat patint. El juny passat, una trentena de direccions i d’associacions de famílies de Barcelona van reclamar el Consorci d’Educació mesures «urgents» per afrontar aquest problema. Demanaven un pla per instal·lar sistemes de renovació d’aire a totes les escoles, prendre mesures d’urgència a les aules per establir sistemes de ventilació adequats per mantenir la temperatura dins dels límits legals i ampliar les zones d’ombra als patis. De moment, no hi ha hagut resposta.
També fa temps que els sindicats reclamen plans de climatització. «Cal invertir en aerotèrmia i en plaques fotovoltaiques als centres educatius», insisteix Jesús Martín des de la UGT, que insta Educació a «aprofitar els fons Next Generation» i a demostrar que té «voluntat política». «S’han d’actualitzar les aules a la realitat climàtica del segle XXI», ha afegit Martín.
Notícies relacionadesA Catalunya, els centres públics no compten amb aire condicionat. Paradoxalment, els centres que són en barracons sí que tenen bombes de calor que emeten aire fred a l’estiu i calent a l’hivern. El Departament ja ha manifestat públicament que no té intenció d’instal·lar aparells d’aire condicionat perquè no és una mesura «sostenible».
Des del Govern central, el Ministeri d’Educació i FP va avançar l’agost passat que prepara un pla d’«adaptació climatològica» per als centres educatius que estarà dotat amb més de 200 milions d’euros. Aquest haurà de ser acordat juntament amb les comunitats autònomes, que tenen les competències en Educació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Batxillerat Formació professional Educació secundària Educació primària Nou curs Calor Col·legi Crisi Climàtica
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034