Pla europeu de cura de les persones

Brussel·les insta a fomentar l’educació infantil per incorporar la dona al treball

  • La Comissió Europea també vol que els estats millorin l’atenció a les persones grans

Brussel·les insta a fomentar l’educació infantil per incorporar la dona al treball

NÚRIA PUENTES

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea ha instat els estats de la UE a fomentar l’accés a l’educació infantil com a mesura per afavorir la incorporació de les dones al mercat laboral. I ha plantejat com a objectiu que el 50% dels nens i nenes menors de tres anys puguin accedir a aquesta educació. Fins ara l’objectiu a aconseguir, pactat el 2002, era del 33%.

Brussel·les ha plantejat també que el 96% dels nens entre els tres anys i l’edat en què comença l’educació primària obligatòria es quedin a l’escola. El compromís actual, acordat en els Objectius de Barcelona, és que ho facin el 90%.

La realitat actual entre els estats membre de la Unió és que només el 27% dels nens en risc de pobresa van accedir el 2019 a l’educació infantil, en comparació amb el 35% de la resta de la població, segons les dades que ha ofert l’Executiu comunitari.

Per canviar aquesta realitat, Brussel·les va proposar crear un dret a l’educació infantil, «idealment» sense que existeixi una bretxa entre aquest dret i el final de la baixa maternal o parental.

Promoure la conciliació

La Comissió Europea ha proposat també la necessitat de garantir que els nens es puguin quedar a l’escola durant la jornada laboral dels pares, així com promoure la conciliació laboral, en una bateria de propostes que formen part d’una estratègia sobre la cura de les persones que Brussel·les concretarà més endavant.

«Per poder participar plenament en el mercat laboral, els pares han de garantir una cura adequada per als seus fills, que necessiten cures per desenvolupar les seves habilitats i competències cognitives, lingüístiques i físiques», ha explicat la vicepresidenta de la Comissió per a la Democràcia i la Demografia, Dubravka Suica.

Millorar la cura a la gent gran

L’altra pota d’aquesta estratègia són les cures. La Comissió Europea ha instat els Vint-i-set a treballar en plans nacionals per fer més accessible i de millor qualitat les cures a la gent gran, reclamant un impuls a la professionalització del sector i que aquestes polítiques socials comptin amb els fons públics adequats.

«Les cures ens concerneixen a tots. Tots necessitem rebre o proveir aquesta atenció», ha defensat Suica. L’Executiu comunitari vol garantir que l’atenció a persones dependents sigui «integral i assequible», entenent que és clau per permetre una vida digna a persones amb necessitats a llarg termini.

En aquest sentit, Brussel·les insta els estats membre a augmentar l’oferta de serveis de cures, tancar bretxes entre regions, solucions digitals accessibles i garantir l’atenció a persones amb discapacitat, segons la recomanació de Brussel·les. L’estratègia també fixa com a prioritat assegurar que els proveïdors de cures compleixin estàndards d’alta qualitat. A més, sobre els cuidadors informals s’insta a ajudar financerament, amb formació, assessorament i suport psicològic les persones que exerceixen aquestes tasques en l’àmbit domèstic.

És per tot això que la Comissió Europea insisteix als Vint-i-set que mobilitzin els fons públics adequats per nodrir aquestes polítiques i suggereix l’ús de fons europeus.

90% de dones cuidadores

A més, Brussel·les reconeix la dimensió de gènere que té la qüestió de les cures, ja que la seva immensa majoria són dones les que realitzen aquestes tasques de manera professional però també de manera informal en el cas de familiars dependents.

Notícies relacionades

Segons els seus càlculs, a la UE el 90% dels treballadors del sector són dones i 7,7 milions més s’encarreguen d’aquestes tasques de manera informal. És per això que l’Executiu comunitari assenyala que invertir en serveis de cures repercuteix en una millora de la participació de les dones al mercat laboral i contribueix a tancar la bretxa salarial i de pensions. Brussel·les estima que l’evolució demogràfica a Europa farà necessaris més de 10 milions de llocs de treball en aquest sector per a l’any 2030.

El comissari d’Igualtat, Nicolas Schmit, ha apuntat, per la seva banda, que hi ha d’haver «millors condicions laborals i salarials» per als cuidadors. Segons les mateixes dades, actualment, 7,7 milions de dones no treballen, a causa que els treballs en cures no són remunerats. La Comissió creu que amb aquesta estratègia es podrien crear 13,6 milions de llocs de treball.