Atrapats pel mòbil

Falsa miopia, lumbàlgia i lesions a les cervicals i els polzes: les malalties de l’‘homo mòbil’

  • El pes del crani, que oscil·la entre 4 i 5 quilos, pot incrementar-se’n fins a 22 a causa de la inclinació del coll, alerten els fisioterapeutes

  • Els especialistes també apunten malalties a les orelles i dificultats per enfocar la vista de lluny

Falsa miopia, lumbàlgia i lesions a les cervicals i els polzes: les malalties de l’‘homo mòbil’
3
Es llegeix en minuts

Viure atrapats pel mòbil i sota el seu diabòlic i addictiu volum de notificacions de mails, whatsaps i xarxes socials no només afecta la salut mental: també té conseqüències físiques al nostre cos. Amb el mòbil a la mà, el cap s’abaixa, el coll es flexiona, i les cervicals i dorsals es tensen. També pateixen les mans, els canell i els polzes. ... Més enllà de les seqüeles psicològiques, la hiperconnectivitat està provocant malalties i lesions en el sistema muscular i esquelètic, així com en la vista i l’oïda.

La fisioterapeuta Yolanda Sánchez explica que el cap pot arribar a augmentar la seva càrrega interna entre un 80% i un 90% a causa de l’arqueig (l’augment de la curvatura) que es fa quan s’està mirant la pantalla. «El pes del crani, que oscil·la entre 4 i 5 quilos, es pot incrementar fins als 22», informa l’experta. Deixant de banda els dolors físics que provoca la sobrecàrrega –com el conegut «mals de cap»–, Sánchez adverteix que «la postura del cos es modifica». «El cap i el coll s’arquegen cap endavant, de la mateixa forma que ho fan la columna cervical i l’espina dorsal», analitza la professional, que inclou entre aquestes afectacions «l’anteposició de les espatlles i la basculació de la pelvis, que es desplaça a causa de la mala postura».

Lesions musculars

Amb un ús del mòbil cada vegada més normalitzat en tots els àmbits de la vida quotidiana, els músculs també han de treballar intensament per aguantar l’excés de pes. En aquest sentit, l’experta alerta que aquest fenomen pot desencadenar «un augment del risc de patir hèrnies, lesions lumbars o pèrdua d’elasticitat a la part posterior de les cames». També pot causar afectacions als canells i polzes que derivin en lesions com la tendinitis (tenosinovitis de De Quervain o síndrome del túnel carpià) o patologies com l’artrosi del polze (rizartrosi), provocada pel fet de moure el dit per la pantalla. Entre les afectacions possibles, Sánchez també apunta a la «síndrome de ‘text-neck’» que pot desencadenar possibles cefalees, bruxisme o quadros d’insomni, tot causat per la tensió muscular.

«La promoció de l’ús saludable de la tecnologia és el millor per prevenir aquesta mena d’afectacions», valora l’experta, que a més recomana evitar el sedentarisme, fer més exercici físic i augmentar la interacció social directa. El treball de prevenció, afegeix, es fa a través de «l’educació i reeducació postural amb l’ajuda de professionals de la fisioteràpia». «És essencial dosificar l’ús del telèfon mòbil, reduir el temps de connexió, descansar fent estiraments musculars i mantenir les cervicals alineades i els colzes recolzats», afirma Sánchez, que aconsella utilitzar sistemes de suport per als colzes i llàpissos tàctils per evitar les afeccions dels polzes.

Problemes de visió i audició

Notícies relacionades

Quant a les afectacions visuals, Sabina Luna, oftalmòloga de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, afirma que fixar la mirada de prop durant un llarg període de temps, estretament relacionat amb la sobreexposició als dispositius mòbils, també desencadena malalties. Entre aquestes, la «falsa miopia» o, el que és el mateix, problemes per enfocar de lluny a causa de la impossibilitat de relaxar la vista de prop. Per evitar-ho, la doctora recomana seguir la «regla dels 20-20-20». És a dir, cada 20 minuts que es mira el mòbil de prop, s’han de fer 20 segons de descans, apartant la mirada per dirigir-la a algun punt llunyà.

En el recompte d’afectacions també figuren els problemes relacionats amb l’audició. L’otorrinolaringòloga Maria Pujol de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona apunta que el principal detonant de les patologies vinculades al mòbil és l’ús dels auriculars a volums molt alts i durant un temps prolongat. Aquest factor pot provocar malalties com la sordesa (total o parcial), acúfens i danys del nervi auditiu que, a la llarga, podrien suposar la pèrdua progressiva d’audició, temporal o permanent. «El mal pot ser irreversible si el nervi es danya, especialment a causa de la sobreexposició a sons extremadament alts durant un llarg període de temps», assenyala Pujol, mentre insisteix que la solució és aprendre a «fer un bon ús dels auriculars, a un volum acceptable i utilitzar accessoris d’àudio que no siguin intracanaliculars» (els que es col·loquen a la cavitat interior del canal auditiu).