Discutida tradició
Denunciats cinc correbous a Catalunya per presumpte maltractament animal
Els espectacles d’Amposta, l’Aldea, el Lligallo de Gànguil i Vidreres afronten sancions de fins a 150.000 euros
L’organització de defensa animal AnimaNaturalis ha denunciat aquest divendres al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya cinc espectacles amb toros d’aquest estiu per presumpte maltractament animal i incompliment del reglament dels correbous, denúncies que podrien derivar en multes de fins a 150.000 euros.
Concretament, les denúncies administratives s’han presentat contra les comissions taurines organitzadores d’aquests correbous i contra els ajuntaments de les ciutats en les quals es van organitzar, Amposta, l’Aldea i el Lligallo de Gànguil, a la comarca tarragonina del Baix Ebre, i a Vidreres (la Selva).
«Presentar aquestes denúncies és l’única manera d’accedir a les actes veterinàries, per saber exactament què va passar i que el Departament d’Interior pugui investigar i decidir si obrir expedients sancionadors», ha detallat la directora d’AnimaNaturalis a Espanya, Aïda Gascón.
Les denúncies dels cinc correbous al·ludeixen a diferents motius: organització d’actes sense autorització, l’ús d’un animal en un termini de menys de 24 hores al contrari del que estableix la llei, l’ús d’un animal no apte segons veterinaris, la utilització de pirotècnia mentre els toros estaven a la plaça i la presumpta mort d’un toro després de ser embolat.
El cas de Vidreres
«La més important és la de Vidreres perquè no dona lloc a interpretacions», ha emfatitzat Gascón, qui ha detallat que el 4 de setembre, els organitzadors d’aquest festavan deixar anar una vaqueta sense autorització després de l’‘encierro’, una infracció que podria considerar-se molt greu i suposar una multa d’entre 60.001 i 150.000 euros.
Des de l’organització, a més, creuen que aquesta mateixa vaqueta ja havia sigut utilitzada la tarda anterior, que incompliria el reglament de deixar transcórrer 24 hores entre els usos d’aquests animals.
«Des d’AnimaNaturis des del 2011 que documentem aquest tipus de festes a Catalunya, València i Aragó per aconseguir imatges que puguin sensibilitzar la població sobre el sofriment d’aquests animals. I si a més veiem que s’incompleixen les normes, també presentem les corresponents denúncies», ha explicat Gascón.
Catalunya va prohibir ja fa una dècada les corrides de toros, però encara permet els correbous, una tradició molt popular principalment a les Terres de l’Ebre, a la província de Tarragona, durant les seves festes majors.
Les associacions animalistes exigeixen a la Generalitat i als ajuntaments que acabin amb aquestes pràctiques que causen «un gran sofriment físic i psicològic a aquests animals», ha denunciat Gascón, que ha afegit que molts d’aquests són «reutilitzats en diverses ciutats i explotats durant tota la temporada taurina».
Notícies relacionades«Aquest any ha augmentat el nombre de toros que moren durant el festeig, perquè en aquest tipus d’actes se’ls exigeix uns nivells de màxima exigència física, en èpoques de fortes onades de calor, cosa que els provoca angoixa i estrès fins al punt que moren d’atacs de cor o al xocar contra barrots», ha especificat Gascón.
La directora d’AnimaNaturalis també ha lamentat que aquest tipus d’actes quedin fora de la futura Llei de Protecció i Benestar Animal, perquè les curses de toro van ser declarades patrimoni cultural el 2016, i ha demanat als ajuntaments que «no inverteixin diners públics en aquest tipus d’actes».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia